Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința de presă a Inspectoratului Școlar

Marți, la Grădinița nr. 36 – „Iris” din Oradea

Conferința de presă a Inspectoratului Școlar

Reprezentanții presei au fost convocați, marți (16 februarie 2010), de către conducerea Inspectoratului Școlar al județului Bihor, la o conferință de presă... „la Grădinița „Luceafărul” din Oradea, situată în cartierul Luceafărul” - ca să cităm din e-mail-ul I.S.J. Bihor.

Unde dai și unde crapă!
O grădiniță „Luceafărul” nu s-a inventat încă în Oradea, poate de-acum încolo, după „botezul oficios”... În fond, și la urma-urmei, vorba aceea, în fapt, se face vorbire despre Grădinița nr. 36 („Iris” - dacă tot vreți să o spunem pe aia dreaptă), mutată de curând (doar în două zile, vineri și sâmbătă, 5 - 6 februarie 2010) în cartierul Luceafărul din Oradea (situat în calea Aradului).
Nici că i se putea face o mai bună promovare Grădiniței nr. 36 – „Iris”, care funcționează în noul său sediu, din calea Aradului (4/A), de luni, 8 februarie, cu trei grupe de copii...
Bârnele, răutatea și colbul...
Din cauza bârnelor din ochi, a răutăților și pornirilor în a găsi și a cultiva cu orice preț sămânța de scandal, unii și-au pus în plan să dărâme și să desființeze, scormonind prin noroaiele de pe șantier...
Cu un calm englezesc, generalul (Dorel Luca) le-a răspuns elegant și punctual...
Așadar, Selina (cea nesuferită, care face și drege) și Primăria Oradea (cu un primar la fel de greu de digerat și nesuferit) fac front comun și mută grădinița din „buricul târgului” tocmai pe „moșia” Selinei, unde copiii vor sta (gratuit) în chirie (vreo trei ani), mâncând bine, doar cu 6 lei, ca tot copilul de grădiniță, dar... de la restaurantul Selinei. Acesta este tot „secretul” și... sămânța de scandal, coane Fănică!
Prima grădiniță Waldorf din Oradea
Tot din comunicatul cu pricina, aveam să află că la conferința de presă, vom fi înștiințați despre grădinița Waldorf, o inițiativă aparținând unui grup de orădeni de a înființa în Oradea prima grădiniță Waldorf.
Poate doriți să aflați ce-și propune Waldorf... dezvoltarea sănătoasă, armonioasă și plenară în voință, simțire și gândire a copilului, privit ca individualitate în formare, prin crearea posibilității de afirmare a forțelor înnăscute.
Elementele specifice ale educației preșcolare Waldorf:
*viziune antropologică asupra copilului *abordarea diferențiată a posibilităților de inițiativă ale copilului *ritmul zilei *predarea în module cu durata de două-patru săptămâni *utilizarea de materiale didactice (și jucării) ecologice...
Principiile pedagogiei preșcolare Waldorf:
*Copilul este o unitate (de) voință-simțire-gândire *Copilul este o ființă larg receptivă din punct de vedere senzorial * Ritmul și repetiția structurează activitățile *Grupa este compusă  din copii de vârste diferite, din considerente sociale și cognitive...
Pedagogia Waldorf cultivă creativitatea în profesia pedagogică, dar și asumarea în egală măsură de către pedagogi și părinți a responsabilității de a-i educa pe copii. Se caută formarea și dezvoltarea comunității educaționale alcătuite din copii, educatori și părinți...
Generalul Inspectoratului Școlar, prof. Dorel Luca, dorește să se știe că agreează un astfel de sistem de educație (care funcționează și prin alte orașe, la Timișoara, Cluj-Napoca și București...), iar din toamnă, la Grădinița nr. 36, ar putea funcționa și trei astfel de grupe de copii, pe lângă cele trei existente la ora actuală. Doritorii pot să înscrie copiii chiar de astăzi (miercuri, 17 februarie 2010). Organizatorii ne-au anunțat că s-au primit deja 43 de cereri, iar până la 60, mai sunt așteptați... 17, pentru grădinița Waldorf.
Bacalaureatul și proiectele  
Generalul I.S.J. Bihor a mai informat reprezentanții presei în legătură cu desfășurarea probei de evaluare a competențelor lingvistice la Limba și literatura română, despre rezultatele înregistate în prima zi..., precum și despre proiectele pe care le derulează I.S.J. Bihor în parteneriat cu inspectoratele școlare ale altor județe (Timiș, Sălaj, Cluj, Satu Mare, Caraș-Severin, Vrancea...), dar și cu Bucureștiul.
Subiectele le vom trata separat, cu altă ocazie.
Grădinița nr. 36 dispune de un spațiu imens și de dotări de invidiat!
De la inst. Lidia Petrica, directorul grădiniței, aveam să aflăm despre funcționarea grădiniței în noul spațiu..., ceva de invidiat, cu șase săli de grupă, luminoase și spațioase, plus sală de sport ..., a căror încălzire este programată prin... (tele)comandă; colectivul unității este format din cadre didactice tinere și îndrăgite: educatoare inst. Briana Toma, Jeanina Boc, Florentina Duma, Crina Demian, Livia Madar, Liliana Pașcalău; administrator – Camelia Galiș, personal nedidactic: Mariana Opriș - bucătar, îngrijitoare: Irina Dărăban, Viorica Ungur și Mărioara Bughiu, care au lucrat și la vechiul sediu al grădiniței. Tot din cadrul acestui colectiv a fost recrutat și inspectorul școlar de specialitate, prof. Aurelia Bodea, care are catedra rezervată.
Vizitând sălile, dar și curtea, aflată încă în curs de organizare (amenajare), am văzut dotarea și am receptat mesajul copiilor și dascălilor, aflați în activitate. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: Conferința de presă a Inspectoratului Școlar.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:11:24 Ora standard a Europei de Est