Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prilej de sărbătoare și la... Oșorhei

„Valentine’s day”

Prilej de sărbătoare și la... Oșorhei

Sărbatoarea Sfântului Valentin are origini occidentale și se sărbătorește în 14 februarie. Școala cu clasele I-VIII din Oșorhei a profitat de europenitatea evenimentului și l-a sărbătorit în stil propriu.

Plini de entuziasm, am deschis petrecerea în pași de vals. Cuprinși de atmosfera romantică, i-am ascultat pe elevii clasei a VII-a A, care ne-au vorbit despre însemnătatea acestei zile, prezentându-ne și câteva obiceiuri specifice acestei zile. Am aflat astfel că sărbătoarea are tradiții regionale în Marea Britanie, unde un personaj numit Jack Valentin bate la ușile tuturor lăsând dulciuri și cadouri copiilor. În Þara Galilor, mulți oameni sărbătoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. În Suedia, sărbătoarea este numită ziua tuturor inimilor. În Slovenia, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie, plantele și florile încep să crească...
În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobetele, care se sărbătorește pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui poate fi găsit și în cuvântul dragoste.
Cele șase perechi și... jumătatea potrivită!
La noi, la Oșorhei, serbarea a continuat cu un concurs la care au participat șase perechi (de îndrăgostiți). Pentru început, au fost testați partenerii... cu „jumătatea potrivită”. La această probă, concurenții trebuiau să potrivească cât mai repede jumătățile de proverbe despre dragoste și iubire. După această „încălzire”, s-a trecut la ceva și mai fierbinte... la declarația de dragoste. Și să știți că nu e simplu să-i faci cuiva o declarație în public (dacă nu-l cunoști și nu-l iubești)... Dar și mai greu îți vine când ți se impune să folosești cuvinte trăsnite...
Cele două probe explozive au fost urmate de proba de cultură generală și de una mult mai plăcută („Cine mănâncă mai repede”). Vorba aceea - „Dragostea trece și prin stomac”, nu-i așa? Și cum o treabă serioasă nu se poate încheia decât cu o surpriză, la final, ne-am amuzat copios când concurenții au fost puși în situația de a mima și a ghici personajele (animalele) „incriminate”.
Un juriu exigent, prezidat de prof. Maria Ciuciu (directorul adjunct al școlii) a stabilit următoarea ierarhie:  Maria Popa & Marius Þicărat – premiul I; Teodora Cristea & Raul Simoc – premiul II; Alina Luncan și Beniamin Surdan – premiul III; Miss & Mr. popularitate - DianaÞigan și Daniel Lang; premiul „Genialii” – George Mudura și Diana Pascu; Cea mai romantică pereche - Camelia Corba și Raul Lerințiu.
Întreaga activitate a fost coordonată de un colectiv de profesori, format din: Birău Anne Marie, Chirilă Lavinia, Scriminți Lavinia și Vancu Giorgiana. Cu siguranță, astfel de evenimente gustate de toți, în unanimitate, vor avea oricând susținători și amatori...
  (Lavi & Gia)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prilej de sărbătoare și la... Oșorhei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:17 Ora de vară a Europei de Est