Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Luni, încep primele probe orale ale examenului de bacalaureat

La ora adevărului

Luni, încep primele probe orale ale examenului de bacalaureat

Pentru prima oară în istoria postdecembristă a bacalaureatului, examenul începe în timpul anului școlar și nu la sfârșitul acestuia. MECTS se preocupă de organizarea acestui examen în condiții optime.

 În acest sens, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar și președintele Comisiei naționale pentru bacalaureat, doamna Oana Badea, declară:
„Este pentru prima dată când sistemul de învățământ preuniversitar desfășoară examenul de bacalaureat în timpul anului școlar. Primul meu apel se îndreaptă către elevii de clasa a XII-a. Nimic din ceea ce înseamnă bacalaureatul 2010 nu este făcut în defavoarea voastră! Acțiunile Ministerului Educației și ale profesorilor urmăresc un singur lucru: interesul vostru educațional și pregătirea voastră pentru viață! Vă doresc concentrare maximă și succes la toate probele!
Mă adresez acum Centrului Național de Evaluare și Examinare, în a cărui responsabilitate intră organizarea și desfășurarea acestui examen. Nu ne mai dorim ca bacalaureatul să se afle pe prima pagină a ziarelor din cauza neregulilor. Ministerul Educației vrea un examen care să se deruleze calm, fără a crea emoții candidaților. Solicit Centrului Național de Evaluare și Examinare implicare și responsabilitate, în așa fel încât să fie prevenită orice deficiență. Tot ceea ce înseamnă elaborare, corectare și transmitere de subiecte trebuie făcute ireproșabil. Este esențială totodată comunicarea în timp real cu centrele de bacalaureat în vederea găsirii de soluții optime pentru situațiile punctuale.
Lansez un apel apoi către profesori, membri în comisiile județene de bacalaureat. Respectați prevederile metodologiei! Cer responsabilitate, fermitate, verticalitate și onestitate în supravegherea și evaluarea candidaților. Fiecare membru al Comisiei județene își ia un angajament scris, pe care trebuie să îl respecte. În caz contrar, va fi sancționat potrivit metodologiei. Rolul dvs. în derularea bacalaureatului este unul singur: acela de a crea cadrul optim pentru ca elevii să fie evaluați corect”.
Probele încep luni, 15 februarie
Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2010 începe luni, 15 februarie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A). Proba se va desfășura în zilele de 15, 16 și 17 februarie. Pentru susținerea ei s-au înscris 204.708 elevi, repartizați în 1.411 centre de examen. Pe zile, a fost stabilit următorul desfășurător: 83.233 candidați în data de 15 februarie, 75.689 în data de 16 februarie, respectiv 45.778 în data de 17 februarie. Opt elevi au solicitat recunoașterea/echivalarea probei, întrucât dețin un certificat de competență lingvistică în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educației.
Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă va avea loc între 17 și 19 februarie 2010. Numărul total de elevi înscriși este 9.228 (limba croată - 34, limba maghiară - 8.276, limba germană - 758, limba sârbă - 29, limba slovacă - 74, limba turcă - 11 și ucraineană - 46.) Pe zile, candidații au fost repartizați după cum urmează: 17 februarie - 3.945. 18 februarie - 3.652 și 19 februarie - 1.631.
Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, funcționale și nonfuncționale și itemi corespunzători descriptorilor competențelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
La proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, precum și la proba orală de evaluare a competenței lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată în liceu, candidații intră în sala de examen în ordinea afișată, respectându-se criteriul alfabetic și ora prevăzută pentru fiecare grupă. Se interzice candidaților să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către președintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. La probele orale, candidatul extrage un bilet și primește hârtie ștampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, câte 10 - 15 minute.
Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național. Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabilește de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat și cu grila cuprinsă în procedurile elaborate și transmise de CNEE. Suplimentul descriptiv al certificatului de competență conține descrierea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului și se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.
Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.
Presa are acces în unitățile de învățământ liceal care organizează probe de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau în centrele de examen numai cu avizul președintelui comisiei și însoțită de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice presei (înregistrări/fotografii/preluări de imagine) este necesar acceptul persoanelor care apar în materialele respective. Purtătorul de cuvânt al MECTS, doamna Melania Mandas Vergu, roagă toate instituțiile mass-media care intenționează să reflecte jurnalistic desfășurarea acestor probe să transmită inspectoratelor școlare județene, până vineri, 12 februarie, numele unităților de învățământ în care intenționează să se deplaseze.
MECTS va transmite primele date preliminare legate de organizarea și desfășurarea acestor evaluări, luni, 15 februarie, ora 18.00.
(Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:35 Ora de vară a Europei de Est