Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dragostea poate schimba lumea”

Vineri, la Lic. T. „L. Blaga” - Love is in the air

„Dragostea poate schimba lumea”

Vineri (12 februarie 2010), la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea s-au spus cuvinte mari și s-au rostit mesaje plăcute inimii… dornice să le asculte și să le pătrundă înțelesul subtil!

Cadrul necesar desfășurării unei zile a îndrăgostiților (de limba engleză și franceză) a fost creat de cei mai mici dintre gimnaziști, elevii claselor a V-a A și B, orchestrați de profesorii catedrei de limbi moderne (șef catedră, prof. Dorina Mirodot), dar și de Consiliul elevilor.
Love is in the air
Vineri la  „Blaga”, de „Valentine’s Day”, „Dragostea a fost în aer” (Love is in the air), vorba șefului de catedră.
 Atât gimnaziștii cât și membrii Consiliului elevilor s-au ghidat în demersul lor pentru a pune la cale o zi a îndrăgostiților (în engleză și franceză) după sloganul și mottoul „Love can make the world go round” (Dragostea poate schimba lumea). Grație Consiliului elevilor (CE), îndrăgostiții liceului au putut să-și dedice în pauze melodii la stația de radio a școlii, iar un poștaș (îndrăgostit și el, până peste urechi) a distribuit (tot în pauze) felicitările și dedicațiile „amorezaților”... Cele mai grozave felicitări (și desene) au fost expuse pe un panou special, înroșit... și însuflețit, cu adevărat!
Declarații în direct..., la cald și pe peliculă
Cei mai mici și mai grozavi dintre gimnaziști, costumați în perechi celebre de îndrăgostiți și-au declarat dragostea în limba engleză (ajutați de profesorii lor, Dorina Mirodot și Iosziv Anca). Ei au fost (tele)ghidați de o colegă mai mare (Angela Moise, eleva dnei prof. Mioara Praja). Pentru o mai bună orientare în teren și informare în domeniu, Angela avea să le prezinte (lor, dar și părinților prezenți în sală) istoricul și semnificațiile zilei („Valentine’s Day”) printr-o prezentare în power point. Gabi Jarca (din a XII-a D – gazda bună), Andreea Beleneși, Andrei Piț, Mircea Hadade, Ștefania Varodi, Răzvan Berea și Andrei Pinju le-au prezentat secvențe din filme celebre de dragoste (dar și un cuplu mai „colorat” - Morticia și Gomez, din Familia Adams). Printre mulții cincirei Romeo & Juliete, s-au strecurat și cei mai mici „îndrăgostiți” - Antoniu și Cleopatra (cei mai tineri și inocenți școlari - Adi Schiop și Alexia Ilincău, din clasa I-a A).
Elevii dnei prof. Daniela Bologan au dat-o pe franceză
Președintele Franței..., Esmeralda și Cocoșatul... și-au păstrat limba și demnitatea (chiar și atunci când și-au pierdut capul) și au ținut-o pe franceză (îndrumați fiind de prof. Daniela Bologan).
La dans și la karaoke, au fost invitați cu toții, cu mic cu mare, elevi și  profesori, dar și părinți. Doamna director adjunct, Adriana Meșter, aflată în preajma noastră, a ținut să ne facă cunoscută opinia, subliniind reușita manifestării prin exercițiile concrete de exersare a limbii engleze (și franceze) de către copii, în declarațiile pe care le-au făcut în direct, dar și prin participarea părinților, care au venit într-un număr remarcabil. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (153 de poze), accesați Galeria foto: „Dragostea poate schimba lumea”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:16 Ora de vară a Europei de Est