Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Rugăciunea mâinilor”, de Florian Lazăr

Joi, la biblioteca C.T. „Traian Vuia”, a fost lansată

„Rugăciunea mâinilor”, de Florian Lazăr

Florian Lazăr, profesor la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, și-a lansat, joi, 11 februarie 2010, cel de-al VII-lea volum de poezie, intitulat „Rugăciunea mâinilor”. Evenimentul a fost găzduit de biblioteca școlii.

„Literatura de sorginte religioasă își regăsește mereu noi valențe și forme de expresivitate ce dau graiului credinței puteri sporite de pătrundere în universul infinit al Cuvântului lui Dumnezeu.
Descoperind un astfel de filon în sufletul său, Florian Lazăr se lasă purtat de șuvoiul lăuntric al trăirilor sale transcedentale și dă glas simțămintelor ce-l înalță către cele cerești...”, scrie în prefața volumului protopop Dorel Octavian Rusu.
„Cartea este o rugăciune...”
Iar la lansare, același protopop avea să afirme că „Poeziile sale (ale lui Florian Lazăr – n.n.) păstrează acele accente ale credinței moșilor și strămoșilor noștri de la țară, purtând mireasa busuiocului și Adevărul Domnului imperiului nostru sufletesc. Cartea este o rugăciune..., un răsunet al inimii sale către cer. Împreunarea mâinilor înseamnă rugăciune... Mâinile acelea exprimă căldura sufletului către Dumnezeu”.
În cuvântul său, prof. Mariana Dvorszik s-a referit la cele cinci secțiuni ale volumului (Întâia confesiune, Lumină lină, Verbe de lumină, Nașterea lui Iisus, Aripi de îngeri, Dorul din tâmplă), la laitmotivele volumului și vibrația lirică tulburătoare. Privind poetul drept în ochi și aruncând o privire pe coperta volumului „Pe aripi de poezie” (publicat în urmă cu 15 ani), prof. ing. Constantin Butișcă avea să remarce cum că acum poetul arată mult mai tânăr, ceea ce înseamnă că „poezia întinerește”. Dr. Lucian Munteanu remarca cea de-a șaptea fațetă a briliantului, „parafându-l” drept „poet creștin ortodox”, care „trăiește (respiră) prin și pentru poezie”, cum frumos s-a exprimat moderatorul manifestării, prof. Cristian Buzlea. Picături de rouă s-au prelins pe mâinile împreunate la rostirea cuvintelor potrivite despre poet și „Rugăciunea mâinilor” (sale), de către scriitorul Florin Grigoriu (din București) – vicepreședinte al Societății Scriitorilor Români, care îl cunoaște și îl citește pe Florian Lazăr ca pe o carte, de ani buni. În cuvântul său, Florin Grigoriu ne-a surprins cu nenumărate trimiteri (săgeți) direcționate către alți și alți „z(s)burători” ai literaturii și științei: Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă..., oprindu-se chiar la un orădean, Iustin Popfiu, despre care domnia sa știe mult mai multe lucruri decât noi, orădenii. Despre poet și poezia sa au mai vorbit scriitorul Nicolae Iștoc, prof. Marcela Sabău, prof. Aurora Pordea, fratele său (și mentorul său), pr. Cornel Lazăr.
În intervenția sa, autorul a fost foarte scurt, mulțumind tuturor pentru prezență și cuvintele frumoase adresate. Răsfoind volumul, s-a oprit și a citit „Crucea Dreptății”:
„Iisus,/ precum un porumbel în colivie,/ se dă jertfă/ pe propriul Altar/pentru împlinirea profeției/ însă noi, aidoma Iudei,/ răsplătiți cu un pumn de arginți/ nesocotim lacrimile Mariei,/ cât Cerul de mare,/ prelinse la genunchiul divin/ închinându-se Golgotei,/lacrimi Sfinte/ ce vindecă rănile cuielor/ și a suliței din coastă/ a Celui răstignit/ pe Crucea Dreptății,/ prin suferința sacră/ a împlinirii zilei de Apoi.” (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Rugăciunea mâinilor”, de Florian Lazăr.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:48 Ora standard a Europei de Est