Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reforma în gastronomie

În cadrul proiectului „Tradiție și reformă în alimentație”

Reforma în gastronomie

Joi, 4 februarie 2010, în sala de mese a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului: „Gastro-reform - Tradiții și reformă în alimentație”, proiect câștigat de „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria) – liderul de proiect, respectiv Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea – partener de proiect.

Așa după cum aveam să aflăm din cuvântul directorului colegiului, prof. dr. Ruben Filimon, rostit în deschiderea manifestării, cele două școli partenere derulează, cu succes, proiecte finanțate de Primăria municipiului Oradea, încă din anul școlar 2006-2007 (când s-a început cu proiectul „Specific culinar în Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar); în 2007-2008: „Sărbătorile tradiționale unesc popoarele”, iar în 2008-2009: „Tradițiile gătitului în aer liber în Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar”.  
Acțiunea este cuprinsă în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013, program finanțat de Uniunea Europeană prin „Fondul European de Dezvoltare Regională”. Valoarea proiectului este de 123.799,60 euro.
 „Două țări, un scop, succes comun!”
Potrivit sloganului programului: „Două țări, un scop, succes comun”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea și “Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu și-au propus: reformarea gastronomiei, cu păstrarea caracterul tradițional.
Activitățile proiectului vor fi coordonate de un colectiv de profesori de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, alcătuit din: Nógrádi Márta, Erdei Georgeta, Filimon Ruben, Kusnyer Vasile, Nagy Aurelia, Radu Florica, Pop Teodora și Catona Valeria, fiind antrenați circa 250 de elevi.
Prezentul proiect are ca obiectiv primordial formarea unei viziuni corecte asupra problemei alimentației sănătoase și a rolului jucat de aceasta în asigurarea unei vieți calitativ superioare.
În cadrul proiectului se vor realiza mai multe pachete de activități, printre care: un sondaj de opinie în rândul unui eșantion de 2000 de chestionați, pentru a ne forma o părere despre interesul populației și nivelul de cunoștințe referitoare la alimentația rațională și sănătoasă; culegerea unor rețete tradiționale și reformiste specifice zonei, care după prelucrare vor constitui baza unui rețetar bilingv, respectiv a paginii interactive bilingve web; popularizarea necesității reformării gastronomiei prin prezentări ținute elevilor la școli, concursuri de gătit pentru elevi, prezentări ale unor maiștri bucătari și organizarea unor cine reformiste la restaurante; schimb de experiență prin activități practice și excursii tematice comune ale elevilor celor două școli partenere.
Pe baza cunoștințelor și a experienței dobândite, se va alcătui un material auxiliar care va putea fi utilizat în procesul instructiv-educativ, atât de profesori, cât și de elevi.
Reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean și Inspectoratului Școlar...
Delegația partenerilor din Ungaria a fost condusă de directorul școlii, dl Sapi Jozsef, avându-l alături pe viceprimarul localității, dl Murakozi Istvan, precum și membrii echipei de proiect.
La rândul lor, gazdele au fost onorate cu prezența de reprezentanți ai Prefecturii Bihor (Nicoleta Balaci, din cadrul departamentului de afaceri europene), Consiliului Județean Bihor (director, Gheorghe Tonț, Călin Urs - consilier al președintelui C.J. Bihor), Inspectoratului Școlar Bihor (general adjunct, Akos Zoltan, ing. Florian Mieluț, inspector de specialitate), parteneri (colaboratori): cadre didactice de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Colegiul Economic „Partenie Cosma” și de la colegiul gazdă, părinți și elevi, precum și reprezentanți ai presei din Ungaria și Oradea.
Directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon, s-a arătat încântat de prezența distinșilor oaspeți, dar și de atenția pe care au manifestat-o Prefectura, Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar. Cunoscând forțele implicate în noul proiect și având în vedere rezultatele obținute în derularea celorlalte trei proiecte de parteneriat, dl director este ferm convins că și „Reforma în gastronomie” va fi o reușită și un bun câștigat! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reforma în gastronomie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:01 Ora de vară a Europei de Est