Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Implicarea românilor de suflet

Ajutor pentru Haiti

Implicarea românilor de suflet

Fundația Theranova se implică în ajutorarea persoanelor care suferă în urma dezastrului din Haiti.

Fundația confecționează proteze și orteze pentru persoanele cu dizabilități. Fundația Theranova colaborează cu o fundație germană care a luat decizia de a cumpăra și a trimite în Haiti un atelier mobil, având în vedere numărul mare de persoane care au nevoie de ajutor, după cutremurul produs. Efectele cutremurului aduc cu ele atât de multe efecte dezastruoase, precum și răni care duc la amputare.
Un prieten american al fundației ne-a trimis un mesaj după cutremur
„Avem acum o echipă de evaluare prezentă acolo. Jim Stunkel, comandant de batalion la Departamentul de Pompieri din San Jose a fost prezent în multe situații dezastruoase. În mesaj el a spus: „Situația este îngrozitoare pentru că s-au prăbușit clădiri întregi și nu putem decât să ghicim cine era înăuntru. Corpurile nu se pot recupera în întregime decât în foarte puține cazuri… sunt atât de mulți morți încât nu se poate imagina… am întâlnit un băiat într-un spital improvizat- în urma triajului a fost declarat mort, iar când ceilalți morți au fost duși la morgă, cei care-l transportau l-au auzit bătând în perete încercând să iasă. Este bine acum!
Și pot să spun că atunci când Jim spune că e îngrozitor, așa și este.
Dr. Batterton care lucrează la Clinica Mayo și predă la Universitatea din Tennessee, este acolo prin organizația International Medical Alliance. Au făcut deja peste 200 de amputări în Haiti. Au nevoie disperată de materiale medicale. Încercăm să le trimitem un palet dintr-un depozit al organizației „Parteneri pentru sănătate”.
 Centrul de protezare din Haiti, care este condus de americani și canadieni, a fost distrus în totalitate. (video: CNN) Primele evaluări ale dezastrului au fost deja făcute de specialiști. Organizația germană cu care lucrăm (Johanniter) a luat decizia de a cumpăra și a trimite în Haiti un atelier mobil. Cei de acolo au cerut să trimitem și un tehnician (pe banii lor) care să stea o lună pentru a-i ajuta pe cei amputați recent. Pentru noi este o mare șansă să-i putem ajuta pe cei de acolo. Ei au întrebat dacă putem să trimitem încă un tehnician (nu s-a stabilit încă cine suportă costurile) trei săptămâni mai târziu, pentru încă o lună, până când serviciul local de protezare va funcționa din nou.
 Valentin Tocuț și Iosif Pop (membri ai fundației) au început deja imunizarea împotriva hepatitei A și B, a febrei tifoide, meningitei, a tetanosului. Imunizarea unui tehnician se ridică la costuri de 750 ron. Și țânțarii sunt o adevărată problemă. Procurarea unei banale plase de țânțari pentru a evita infectarea cu malarie este o problemă. Dl Pop va ajunge la Port-au-Prince miercurea viitoare. Un container plin cu componente de ortezare și protezare a pornit deja din Germania spre Haiti.
 Primarul Ilie Bolojan s-a implicat în acordarea ajutorului financiar
 Primarul Ilie Bolojan este deschis și s-a implicat în acordarea ajutorului financiar, care constă în plata cheltuielilor de transport cu avionul pentru unul din specialiștii noștri. Îi mulțumim pe această cale. Încă trebuie să strângem bani pentru a acoperi toate costurile necesare acestei călătorii și pentru șederea acolo timp de patru săptămâni. Fondurile ce se vor strânge vor fi folosite pentru asigurarea apei potabile și a alimentelor de bază necesare tehnicienilor pentru a-și desfășura activitatea în condiții normale.
Sper din toată inima că putem să încurajăm acordarea unui sprijin din partea cetățenilor, a persoanelor fizice sau juridice pentru această decizie de a merge acolo și de a ne practica meseria, ajutând pe cei ce au nevoie.
Jaco du Plessis,
președinte al Fundației Theranova

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:41:08 Ora standard a Europei de Est