Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dezvoltarea competențelor cheie - premisă a incluziunii sociale”

Investește în oameni! Lansarea proiectului strategic

„Dezvoltarea competențelor cheie - premisă a incluziunii sociale”

3 februarie 2010.
Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, lansează proiectul strategic „Dezvoltarea competențelor cheie - premisă a incluziunii sociale", care urmează a se implementa în perioada decembrie 2009 - decembrie 2012 (36 de luni).

Proiectul a primit finanțare nerambursabilă din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, conform contractului de finanțare - POSDRU/55/1.1/S/41523. Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea competențelor cheie în învățământul primar prin crearea/testarea/pilotarea și implementarea unui program educațional  integrat, în vederea creșterii calității educației la nivel de sistem.
Proiectul corespunde unor nevoi reale identificate la nivel de sistem și, în acest context, își îndreaptă atenția în mod deosebit asupra metodologiilor și a instrumentelor care să sprijine dezvoltarea competențelor cheie, privite ca un pachet transferabil și multifuncțional de cunoștințe, aptitudini și atitudini necesare dezvoltării personale și incluziunii sociale și profesionale. Parteneriatul interinstituțional la nivel local și central constituie un element-cheie în atingerea obiectivelor proiectului și în derularea activităților sale.
Activitățile proiectului sunt grupate pe componente și vizează:
* inițierea și funcționarea unor parteneriate interinstituționale (comitet de sprijin la nivel național, comitete de sprijin la nivel județean, rețele locale etc.);
* realizarea unui studiu complex privind factorii care influențează succesul/ insuccesul școlar în învățământul primar; impactul curriculumului, al manualelor școlare, al instrumentelor evaluative;
* pilotarea și monitorizarea programului educațional integrat și a resurselor educaționale specifice elaborate;
* crearea și pilotarea unor instrumente suport pentru facilitarea formării competențelor de citit-scris în învățământul primar (grupuri de lucru multiprofesionale, metodologie de stimulare a lecturii în învățământul primar, resurse educaționale specifice);
* dezvoltarea unui document strategic, care valorifică rezultatele proiectului și promovarea unui pachet de politici specifice la nivel național;
* formarea cadrelor didactice, a directorilor, inspectorilor, decidenților în aplicarea politicilor publice și, cu precădere, în vederea aplicării acestei politici publice de stimulare a lecturii în învățământul primar;
* diseminarea rezultatelor obținute prin pilotarea programului integrat și a bunelor practici (site care să susțină inovația didactică și să propună resurse educaționale pentru dezvoltarea competențelor de citit-scris; ghiduri destinate cadrelor didactice pentru utilizarea resurselor educaționale proiectate și aplicarea didacticii specifice dezvoltării competențelor de citit-scris în învățământul primar; ghid pentru didactica limbii materne/române pentru minorități; ghid cu criterii de evaluare a mijloacelor didactice etc.).
La finalul proiectului, restructurarea cadrului de referință la nivel național, din perspectiva dezvoltării competențelor cheie, crearea premiselor și a instrumentelor pentru învățare continuă și pentru integrarea durabilă pe piața muncii vor constitui pași importanți, pe care i-am făcut alături pe partenerii noștri, pentru creșterea calității în educație. Alături de cele zece inspectorate școlare implicate în acest proiect (I.S.J. Alba, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Harghita, Ilfov, Maramureș, Sibiu și Suceava), în derularea acestui proiect vor fi implicați următorii parteneri: Educating for an open society (EOS), Infomedia PRO, Didactica Publishing House, SC KFB Consult SRL și ISSA Magyarország Nonprofit Kft (ISSA Hungary Nonprofit Limited Liability).
Manager de proiect este doamna Gabriela DROC, inspector în cadrul Direcției Generale Educație Timpurie, Școli, Performanță și Programe. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:35 Ora de vară a Europei de Est