Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învățătorul Ioan Lațcău și-a transformat sala de clasă în amfiteatru și cabinet multifuncțional

Profitând de o „conjunctură favorabilă”

Învățătorul Ioan Lațcău și-a transformat sala de clasă în amfiteatru și cabinet multifuncțional

Dascălii-dascăli, cu vechi state de plată, cu chemare și har, care muncesc din conștiință, mânați de motivații înalte, nu obțin rezultate doar datorită unor „conjuncturi favorabile” sau pentru că ar fi verificați de directori...

Acești dascăli își creează singuri, mereu, câte o „conjunctură favorabilă”, vorba unui fost director de școală, căruia îi venea greu să recunoască niște calități și meritele colegului său, care zile la rând mergea spre casă cu noaptea-n cap, iar în somn proiecta o nouă lucrare...
Învățătorul Ioan Lațcău (de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea) este unul dintre sutele, poate miile de dascăli ai acestei țări pentru care meseria de dascăl este o mare și frumoasă profesie, ... care nu se abandonează seara, odată cu hainele de lucru.
Pentru el, dialogul și parteneriatul cu elevii și părinții constituie un mod de a fi, un mijloc și un scop al educației. Relațiile armonioase dintre dascăl și elevi (dintre dascăl și părinți) nu sunt o invenție sau o „reformă” a ultimilor ani de democrație. Iar datorită bunelor relații, conjuncturile favorabile apar de la sine ori de câte ori se vrea. Care părinte nu sprijină dascălul când vede ce vrea să facă bun pentru copilul său?
Cu sprijinul părinților, după propriile sale proiecte, învățătorul Ioan Lațcău și-a transformat sala de clasă în amfiteatru și cabinet multifuncțional, obținând acordul și chiar sprijinul financiar din partea acelui director, care într-o exprimare „oficială”, deloc sinceră, dădea vina pe o „conjunctură favorabilă”.
Admiram și noi ieri (luni,1 februarie 2010), dintr-o pură întâmplare,  amfiteatrul cu mobilier impecabil și parchet curat de parcă zilele trecute ar fi fost montate, pictura din spatele clasei, cu scene de la Unirea Principatelor Române, de parcă aici s-ar ține toate lecțiile de istorie a neamului românesc. Pe peretele din stânga sunt „brodate” cunoștințe „capitale”, despre anotimpuri și lunile anului, cheia sol, portativul și gama muzicală de bază, literele de la care se pornește scris-cititul, scheme de gramatică și matematică, axiome pe care se înalță un întreg edificiu al cunoașterii în clasele primare...
Învață cum să învețe
În fața clasei, sunt tablele lungi și cuprinzătoare, televizorul, monitorul, tastatura și mouse-ul care nu rareori transformă elevul din „obiect” în subiect al procesului instructiv-educativ, care „învață cum să învețe”. Probabil tot o „invenție” a reformei și democrației postcomuniste, după unii diletanți care văd învățământul prin gaura cheii, care au uitat ce au învățat și cum au învățat când erau și ei elevi-primari. Acum elevul a ajuns mare...  „scriitor” și scrie la gazete, dând lecții dascălilor... Poate celor care acum învață alfabetul sau care au ajuns întâmplător în învățământ. Mulți scriu despre acest domeniu fără să-l cunoască. Trist este faptul că nici nu vor să priceapă ce se întâmplă cu învățământul de când este condus de politicieni, fiind la mâna lor, manevrat și maltratat ca pe ceva ce nu-ți convine. Dar să nu ne aprindem și să ne depărtăm de lucrurile frumoase pe care le-am descoperit („ieri”) la „Blaga”, deși amfiteatrul și cabinetul nu sunt noi, decât pentru cel care acum le-a descoperit... cu încântare. Pentru copii, ele există de ani și ani, mărturie a muncii creative a dascălului și o dovadă că părinții i s-au alăturat cu tot dragul, sprijinindu-l cu tot ceea ce au putut. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Învățătorul Ioan Lațcău și-a transformat sala de clasă în amfiteatru și cabinet multifuncțional.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:00 Ora de vară a Europei de Est