Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Învățătorul Ioan Lațcău și-a transformat sala de clasă în amfiteatru și cabinet multifuncțional

Profitând de o „conjunctură favorabilă”

Învățătorul Ioan Lațcău și-a transformat sala de clasă în amfiteatru și cabinet multifuncțional

Dascălii-dascăli, cu vechi state de plată, cu chemare și har, care muncesc din conștiință, mânați de motivații înalte, nu obțin rezultate doar datorită unor „conjuncturi favorabile” sau pentru că ar fi verificați de directori...

Acești dascăli își creează singuri, mereu, câte o „conjunctură favorabilă”, vorba unui fost director de școală, căruia îi venea greu să recunoască niște calități și meritele colegului său, care zile la rând mergea spre casă cu noaptea-n cap, iar în somn proiecta o nouă lucrare...
Învățătorul Ioan Lațcău (de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea) este unul dintre sutele, poate miile de dascăli ai acestei țări pentru care meseria de dascăl este o mare și frumoasă profesie, ... care nu se abandonează seara, odată cu hainele de lucru.
Pentru el, dialogul și parteneriatul cu elevii și părinții constituie un mod de a fi, un mijloc și un scop al educației. Relațiile armonioase dintre dascăl și elevi (dintre dascăl și părinți) nu sunt o invenție sau o „reformă” a ultimilor ani de democrație. Iar datorită bunelor relații, conjuncturile favorabile apar de la sine ori de câte ori se vrea. Care părinte nu sprijină dascălul când vede ce vrea să facă bun pentru copilul său?
Cu sprijinul părinților, după propriile sale proiecte, învățătorul Ioan Lațcău și-a transformat sala de clasă în amfiteatru și cabinet multifuncțional, obținând acordul și chiar sprijinul financiar din partea acelui director, care într-o exprimare „oficială”, deloc sinceră, dădea vina pe o „conjunctură favorabilă”.
Admiram și noi ieri (luni,1 februarie 2010), dintr-o pură întâmplare,  amfiteatrul cu mobilier impecabil și parchet curat de parcă zilele trecute ar fi fost montate, pictura din spatele clasei, cu scene de la Unirea Principatelor Române, de parcă aici s-ar ține toate lecțiile de istorie a neamului românesc. Pe peretele din stânga sunt „brodate” cunoștințe „capitale”, despre anotimpuri și lunile anului, cheia sol, portativul și gama muzicală de bază, literele de la care se pornește scris-cititul, scheme de gramatică și matematică, axiome pe care se înalță un întreg edificiu al cunoașterii în clasele primare...
Învață cum să învețe
În fața clasei, sunt tablele lungi și cuprinzătoare, televizorul, monitorul, tastatura și mouse-ul care nu rareori transformă elevul din „obiect” în subiect al procesului instructiv-educativ, care „învață cum să învețe”. Probabil tot o „invenție” a reformei și democrației postcomuniste, după unii diletanți care văd învățământul prin gaura cheii, care au uitat ce au învățat și cum au învățat când erau și ei elevi-primari. Acum elevul a ajuns mare...  „scriitor” și scrie la gazete, dând lecții dascălilor... Poate celor care acum învață alfabetul sau care au ajuns întâmplător în învățământ. Mulți scriu despre acest domeniu fără să-l cunoască. Trist este faptul că nici nu vor să priceapă ce se întâmplă cu învățământul de când este condus de politicieni, fiind la mâna lor, manevrat și maltratat ca pe ceva ce nu-ți convine. Dar să nu ne aprindem și să ne depărtăm de lucrurile frumoase pe care le-am descoperit („ieri”) la „Blaga”, deși amfiteatrul și cabinetul nu sunt noi, decât pentru cel care acum le-a descoperit... cu încântare. Pentru copii, ele există de ani și ani, mărturie a muncii creative a dascălului și o dovadă că părinții i s-au alăturat cu tot dragul, sprijinindu-l cu tot ceea ce au putut. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Învățătorul Ioan Lațcău și-a transformat sala de clasă în amfiteatru și cabinet multifuncțional.  

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:22:59 Ora standard a Europei de Est