Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Drumul cărții, drumul vieții

„Cartea, hrana sufletului”

Drumul cărții, drumul vieții

Explozia informațională care ne sufocă și mijloacele audio-vizuale moderne (dintre care calculatorul ocupă primul loc) au făcut să ne îndepărtăm de carte - hrana sufletului nostru.

În acest sens au considerat binevenite activitățile în scopul trezirii dragostei de carte și apropierii elevilor de lumea minunată a cunoașterii prin lecturarea cărților, două doamne înv. inst. Mușet Florica și Hirțe Mariana (de la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea), care în ultima zi a semestrului I, au dorit să mai „sădească în sufletele copiilor încă o sămânță roditoare în timp și anume cea a cultivării dragostei și prețuirii față de carte”.
Cu acest scop au pornit într-o vizită, vineri, 29 ianuarie 2010, cele două clase (a III-a D și a IV-a C, însoțite atât de doamnele învățătoare și de o mămică, cât și de prof. de sprijin, Ungur Maria) la Imprimeria de Vest Oradea.
 Educarea gustului pentru citit a fost un al doilea scop pe care și l-au propus cele două dăscălițe, urmărind: * formarea deprinderii de a păstra cărțile curate * să aprecieze munca zețarilor (tipografilor) * să cunoască etapele pe care le parcurge cartea în tipografie * să-și dezvolte interesul și grija față de carte.
 Sfaturile primite de elevi au fost acelea de a nu pierde nicio clipă, nicio zi, fără să nu citească ceva dintr-o carte pe care să o considere prietenul cel mai de nădejde care nu te trădează niciodată...
 Pe fețele tipografilor care ne-au primit cu căldură la locul lor de muncă se citea o mulțumire atât a lucrului făcut din dragoste față de carte, cât și aprecierea recunoștinței acordate de cei pentru care vor ieși de sub tipar aceste cărți mirosind proaspăt a cerneală.
 Mulțumind gazdelor pentru cărticelele primite în dar și pentru tot ce ne oferă, lansăm invitația și altora de a vizita tipografia, înștiințându-i că sunt așteptați de luni până vineri, în timpul programului de lucru (mai puțin în pauza de masă, când mașinile sunt oprite).
 Vorbele lui Miron Costin („Nu este altă și mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă, decît cetitul cărților”) sperăm să se adeverească și în cazul micuților cititori care și-au propus vizitarea tipografiei și observarea procesului de producție, realizarea unei compuneri cu titlul „Drumul cărții”, precum și expoziția de carte, cu titlul „Cartea, hrana sufletului”. (Maria UNGUR)
O carte poate deschide porți nebănuite
Am aflat că o carte poate fi un răspuns, o întrebare, poate deschide porți nebănuite ale minții, poate fi un început, poate fi... orice dorim să fie pentru că o carte înseamnă cunoaștere!
Dar ce n-am știut până de curând este cum se face o carte.
Într-o zi de iarnă, însoțiți de fulgii jucăuși de zăpadă și, bineînțeles, de doamna învățătoare, Florica Mușet, am pornit într-o mică excursie la tipografie. Nu m-am gândit nicio clipă că voi fi impresionată.
Când am văzut mașinăriile, pe care nici nu știu să le descriu, când am văzut cum imprimă și cum leagă o carte, am rămas foarte surprinsă. Povestind acasă, părinții s-au bucurat văzând că am mai învățat ceva. Dar oare câte lucruri nu mai avem de învățat! Câte cărți ne vor însoți în viață? Atunci, drumul cărții nu este drumul vieții? (Ștefana Secară, III D)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Drumul cărții, drumul vieții.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:48 Ora de vară a Europei de Est