Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fi diferit nu înseamnă ceva rău înseamnă doar „diferit”

Programul „Participă!”

A fi diferit nu înseamnă ceva rău înseamnă doar „diferit”

La sfârșitul anului 2009, Școala „Avram Iancu” din Oradea s-a implicat în programul „Participă”, inițiat de Fundația Special Olympics.

Reprezentanții Fundației Special Olimpics au prezentat programul și au distribuit, gratuit, materialele pentru cele cinci cadre didactice implicate în acest proiect.
Manualul „Participă!” cuprinde un set de patru lecții, având ca și obiective principale: elevii să învețe despre mișcarea Special Olympics; să încerce să înțeleagă, să accepte și să prețuiască diferențele dintre oameni; să se implice în proiecte de voluntariat, de natură sportivă sau de altă natură.
În luna ianuarie, cele patru doamne învățătoare, implicate în proiect (Claudia Bei, Ana Luncan, Ioana Mihele și Monica Toader), împreună cu profesorul logoped (Gyongyike Lakatos) au susținut prima lecție din manualul „Participă!”. În cadrul unei munci de echipă, copiii din clasele a III-a A și B, a II-a C și I C au învățat despre fenomenul Special Olympics.
 În cadrul discuțiilor, ei au reușit să înțeleagă că noi ne asemănăm prin faptul că suntem oameni, dar în același timp, noi toți deținem trăsături diferite. Chiar dacă suntem foarte diferiți, fiecare membru al societății noastre are drepturi egale și este considerat la fel de valoros. Diferențele dintre noi constituie o particularitate a fiecăruia și ne fac viața mai frumoasă și mai variată.
Copiii au purtat cu cadrele didactice discuții despre persoanele cu nevoi speciale, despre drepturile lor și despre atitudinea pe care noi toți trebuie să o avem față de aceste persoane. Ei au învățat că în multe familii există persoane cu nevoi speciale și că la rândul lor copiii care formează colectivul clasei sunt foarte diferiți între ei și trebuie să-i apreciem pe cei de lângă noi pentru trăsăturile lor pozitive și nu pentru cele negative. 
Sub o formă ludică, am încercat să scăpăm de prejudecățile noastre, care au fost scrise pe hârtie și lipite pe tablă. După ce aceste prejudecăți au fost „disecate”, ele au fost luate jos și „rupte în bucăți”, simbolizând astfel intenția colectivului de a scăpa de prejudecăți, exact așa cum au scăpat de acele bucățele de hârtie. Elevii au realizat apoi, împreună cu dascălii, un colaj din amprentele lor palmare, constatând că toate sunt diferite.
Activitățile au decurs într-o atmosferă plăcută, spontană și interesantă, atât pentru copii, cât și pentru dascăli. Chiar și cei mai mici dintre copii au reușit să înțeleagă că a fi diferit nu înseamnă ceva rău înseamnă doar „diferit”. Dascălii au încercat să-i facă pe copii să înțeleagă cât de importantă este implicarea noastră a tuturor în viața persoanelor aflate în dificultate și cât de mult poate însemna pentru o asemenea persoană atitudinea celor din jurul ei.
Astfel a fost demarat programul „Participă!” în școala noastră. Cu ajutorul manualelor „Participă” și al celorlalte materiale conexe, o mână de dascăli însuflețiți vor arăta copiilor cât de important este să participi, să te implici atunci când poți și să renunți la prejudecăți, pentru că ele impun niște bariere sociale neplăcute. Toate acestea deoarece a fi deschis la ceva diferit, a-i înțelege și aprecia pe cei din jurul tău, a găsi o calitate cât de mică la orice ființă umană, trebuie să fie trăsăturile unei minți educate. (Gyongyike Lakatos)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:09 Ora de vară a Europei de Est