Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ficțiunea contemporaneității: Colectivitatea speculativă și transnaționalul global

Joi, la Pavilion Unicredit București – Peter Osborne

Ficțiunea contemporaneității: Colectivitatea speculativă și transnaționalul global

Practicile artistice sunt în ziua de azi subordonate timpului în forma unei cereri pentru contemporaneitate.

Este, în opinia mea, ceva exemplar în lucrările Atlas Group, prin combinația de contemporaneitate și ficțiune, în ceea ce privește construcția unei categorii critice a artei contemporane. Proiectul Atlas Group este exemplar ca o construcție și expresie artistică - o construcție și ca rezultat, o expresie - a însăși ficțiunii contemporaneității. În special, se va dezbate că arta Atlas Group este înțeleasă în mod productiv ca o construcție/expresie a ficțiunii contemporaneității în forma specifică a colectivității speculative a transnaționalului global.
Această afirmație are cinci mari componente conceptuale:
1. Contemporaneitatea ca idee, problemă și ficțiune.
2. Caracterul global transanțional al artei contemporane.
3. Arta ca o construcție/expresie a contemporanului.
4. Ficționalizarea autorității artistice.
5. Colectivizarea ficțiunilor artistice.
Ceea ce urmează subliniază aceste coordonate teoretice înainte de a ne întoarce la proiectul Atlas Group. În consecință, aspira la statutul unui studiu de caz în formarea critică de canoane în arta contemporană.” (extras din „Ficțiunea contemporaneității: Colectivitatea speculativă și transnaționalul global”, Peter Osborne, 2010)
Această prelegere a fost o premieră, editorul Radical Philosophy fiind pentru prima dată în România.
Despre Peter Osborne
Peter Osborne este profesor de filozofie modernă europeană și director al Centrului de Cercetare în Filozofie Modernă Europeană al Universității Middlesex din Londra și editor al revistei „Radical Philosophy”. Cărțile sale includ The Politics of Time: Modernity and Avant-Garde” (Verso, 1995), Philosophy in Cultural Theory (Routledge, 2000), „Conceptual Art” (Phaidon, 2002), „Marx” (Granta, 2005) și Walter Benjamin: Critical Evaluations in Cultural Theory” (3 volume, Routledge, 2005). Scrierile sale despre arta contemporană includ contribuții în Afterall, Art History, October, Oxford Art Journal, și cataloage pentru Manifesta 5 (San Sebastian, 2004), „Time Zones” (Tate Modern, 2004), „Zones of Contact” (2006 Biennale of Sydney), „The Quick and the Dead” (Walker Art Center, Minneapolis, 2009) și Matias Faldbakken: The Shock of Abstraction” (National Museum of Art, Architecture and Design, Oslo/Ikon, Birmingham 2009). O ediție spaniolă a recentelor sale eseuri, El arte más allá de la estética: Ensayos filosóficos sobre el arte contemporáneo, urmează să apară la CENDEAC, Murcia, în ianuarie 2010. (Crina L.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:10:20 Ora de vară a Europei de Est