Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Trebuie, vrem, putem să salvăm natura!”

Vizitați expoziția de la A.P.M. Bihor!

„Trebuie, vrem, putem să salvăm natura!”

Cei mai tari eco-școlari de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea și-au prezentat, vineri (29 ianuarie 2010), la sediul A.P.M. Bihor, parte din materialele și produsele confecționate în cadrul programului internațional „Eco-Școala”, implementat și coordonat, la nivel de liceu, de prof. Adriana Luca (avându-i alături pe: inst. Șandor Traier, inst. dr. Dorina Roman, prof. Dorina Mirodot și inst. Daniela Chereși).

Eco-expoziția lor, vernisată în prezența dascălilor (din echipa de proiect), a părinților și reprezentanților mass-media, rămâne deschisă toată luna februarie. Și fiindcă tot vă aflați în vacanță, poftiți de o vizitați! Ați mai văzut lanternă din doză de bere... fară alcool, rachete și supersonice... a la „Lucian Blaga”?!
„Fără finanțare, durerea mea cea mare!”
„Școala noastră participă la acest program din anul școlar 2007-2008, urmând ca în acest an școlar să fie evaluată pentru obținerea steagului verde și a certificatului de Eco-Școală.
Expoziția pe care o organizăm acum prezintă produsele elevilor din anumite activități desfășurate în programul „Eco-Școală” pe parcursul ultimilor doi ani... Sunt prezentate produse realizate în cadrul orelor de geografie, biologie, educație pentru sănătate, desen, limba franceză, limba română, educație tehnologică, științe și altele,” a spus profesorul coordonator, Adriana Luca, în deschiderea manifestării.
Ca purtător de mesaj din partea echipei de proiect (a eco-școlarilor, dascălilor și părinților), doamna profesor face apel tuturor celor care pot și doresc să sprijine acești copii inimoși și hotărâți să schimbe lumea în bine, protejând natura.
„Avem nevoie de sprijinul instituțiilor locale și al firmelor care doresc să sprijine acțiunile ecologice (acțiuni de ecologizare, concursuri, plantări...), deoarece acest program este unul educativ, fără finanțare. Singurele fonduri sunt sumele suportate de școală, sume obținute din selectarea deșeurilor din hârtie sau de la Asociația părinților. Pentru toate obiectele realizate, părinții suportă cheltuielile materiale...
Așadar, facem totul fără finanțare, durerea mea cea mare!”
„Avem nevoie de comportament ecologic...”
În cuvântul său, inspectorul școlar de specialitate Elisaveta Roșu a felicitat echipa de proiect (elevi, dascăli și părinți, aflați de aceeași parte a baricadei), pentru produsele expuse și toate acțiunile derulate din 2007, adresându-se presei (celor puțini, care mai rămăseseră pe poziții) să sprijine acțiunile eco-școlarilor, popularizându-le, chiar dacă acțiunile lor sunt mai puțin spectaculoase (decât un concurs de Miss). „În domeniul educativ, se lucrează la formarea conștiinței ecologice. Avem nevoie de comportament ecologic, de un sistem de valori asumate, de modele pentru cei din jur... or, acești copii, dascăli și părinți sunt modele în ceea ce fac. Ei acționează din pasiune și conștiință civică, nu fără sacrificii, lăsându-și la o parte propriile preocupări și interese. Ei fac un lucru deosebit, ajutați-i!
Programul „Eco-Școala”
Tot de la coordonatorul de proiect, prof. Adriana Luca, aveam să aflăm mai multe informații despre programul internațional „Eco-Școala”, care reprezintă oportunitatea realizării unor acțiuni instructiv-educative complexe, cu implicarea activă a elevilor, cadrelor didactice și părinților, dar și cu un ecou important în rândul comunității locale.
La nivel internațional, „Eco-Schools” este un program pentru managementul mediului și certificarea școlilor care-l implementează, coordonat de Fundația de Educație pentru Mediul Înconjurător (FEE), ce reunește 62 de organizații din 55 de țări, care acționează la nivel național în domeniul educației pentru o dezvoltare durabilă. Dintre acestea, 46 de organizații din 43 de țări implementează programul mondial „Eco-Școala”. Programul „Eco-Școala” a debutat pe mapamond ca program-pilot, în 1994. Astăzi, la acest program participă circa 27.000 de școli din lume, din care peste 7.000 dețin certificat de Eco-Școală și steagul verde. Peste șase milioane de copii și tineri, 400.000 de cadre didactice și 4.000 de autorități locale dezvoltă acest program în întreaga lume.
Grădinița nr. 27 – „Voinicelul” deține steagul verde
În România, acest program a debutat în 1999, cu doar cinci școli-pilot, ajungându-se în 2009 la 424 de unități școlare active (din vreo 600 care au implementat acest program), sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie.
În județul Bihor, doar Grădinița nr. 27 – „Voinicelul” din Oradea deține steagul verde. La nivelul grădiniței, programul este coordonat de ed. Mariana Pașcalău și Cornelia Borhidi – directorul unității.
Revenind la Eco-expoziția realizată de cei mai grozavi (38) eco-școlari de la „Lucian Blaga”, vă îndemnăm să o vizitați la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor (pe bdul Dacia, în vecinătatea Școlii „Dacia”), unde ing. Loredana Tîrț vă va oferi și alte amănunte legate de programul internațional „Eco-Școala”.(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (74 de poze), accesați Galeria foto: „Trebuie, vrem, putem să salvăm natura!”  

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:26:50 Ora standard a Europei de Est