Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Trebuie, vrem, putem să salvăm natura!”

Vizitați expoziția de la A.P.M. Bihor!

„Trebuie, vrem, putem să salvăm natura!”

Cei mai tari eco-școlari de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea și-au prezentat, vineri (29 ianuarie 2010), la sediul A.P.M. Bihor, parte din materialele și produsele confecționate în cadrul programului internațional „Eco-Școala”, implementat și coordonat, la nivel de liceu, de prof. Adriana Luca (avându-i alături pe: inst. Șandor Traier, inst. dr. Dorina Roman, prof. Dorina Mirodot și inst. Daniela Chereși).

Eco-expoziția lor, vernisată în prezența dascălilor (din echipa de proiect), a părinților și reprezentanților mass-media, rămâne deschisă toată luna februarie. Și fiindcă tot vă aflați în vacanță, poftiți de o vizitați! Ați mai văzut lanternă din doză de bere... fară alcool, rachete și supersonice... a la „Lucian Blaga”?!
„Fără finanțare, durerea mea cea mare!”
„Școala noastră participă la acest program din anul școlar 2007-2008, urmând ca în acest an școlar să fie evaluată pentru obținerea steagului verde și a certificatului de Eco-Școală.
Expoziția pe care o organizăm acum prezintă produsele elevilor din anumite activități desfășurate în programul „Eco-Școală” pe parcursul ultimilor doi ani... Sunt prezentate produse realizate în cadrul orelor de geografie, biologie, educație pentru sănătate, desen, limba franceză, limba română, educație tehnologică, științe și altele,” a spus profesorul coordonator, Adriana Luca, în deschiderea manifestării.
Ca purtător de mesaj din partea echipei de proiect (a eco-școlarilor, dascălilor și părinților), doamna profesor face apel tuturor celor care pot și doresc să sprijine acești copii inimoși și hotărâți să schimbe lumea în bine, protejând natura.
„Avem nevoie de sprijinul instituțiilor locale și al firmelor care doresc să sprijine acțiunile ecologice (acțiuni de ecologizare, concursuri, plantări...), deoarece acest program este unul educativ, fără finanțare. Singurele fonduri sunt sumele suportate de școală, sume obținute din selectarea deșeurilor din hârtie sau de la Asociația părinților. Pentru toate obiectele realizate, părinții suportă cheltuielile materiale...
Așadar, facem totul fără finanțare, durerea mea cea mare!”
„Avem nevoie de comportament ecologic...”
În cuvântul său, inspectorul școlar de specialitate Elisaveta Roșu a felicitat echipa de proiect (elevi, dascăli și părinți, aflați de aceeași parte a baricadei), pentru produsele expuse și toate acțiunile derulate din 2007, adresându-se presei (celor puțini, care mai rămăseseră pe poziții) să sprijine acțiunile eco-școlarilor, popularizându-le, chiar dacă acțiunile lor sunt mai puțin spectaculoase (decât un concurs de Miss). „În domeniul educativ, se lucrează la formarea conștiinței ecologice. Avem nevoie de comportament ecologic, de un sistem de valori asumate, de modele pentru cei din jur... or, acești copii, dascăli și părinți sunt modele în ceea ce fac. Ei acționează din pasiune și conștiință civică, nu fără sacrificii, lăsându-și la o parte propriile preocupări și interese. Ei fac un lucru deosebit, ajutați-i!
Programul „Eco-Școala”
Tot de la coordonatorul de proiect, prof. Adriana Luca, aveam să aflăm mai multe informații despre programul internațional „Eco-Școala”, care reprezintă oportunitatea realizării unor acțiuni instructiv-educative complexe, cu implicarea activă a elevilor, cadrelor didactice și părinților, dar și cu un ecou important în rândul comunității locale.
La nivel internațional, „Eco-Schools” este un program pentru managementul mediului și certificarea școlilor care-l implementează, coordonat de Fundația de Educație pentru Mediul Înconjurător (FEE), ce reunește 62 de organizații din 55 de țări, care acționează la nivel național în domeniul educației pentru o dezvoltare durabilă. Dintre acestea, 46 de organizații din 43 de țări implementează programul mondial „Eco-Școala”. Programul „Eco-Școala” a debutat pe mapamond ca program-pilot, în 1994. Astăzi, la acest program participă circa 27.000 de școli din lume, din care peste 7.000 dețin certificat de Eco-Școală și steagul verde. Peste șase milioane de copii și tineri, 400.000 de cadre didactice și 4.000 de autorități locale dezvoltă acest program în întreaga lume.
Grădinița nr. 27 – „Voinicelul” deține steagul verde
În România, acest program a debutat în 1999, cu doar cinci școli-pilot, ajungându-se în 2009 la 424 de unități școlare active (din vreo 600 care au implementat acest program), sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie.
În județul Bihor, doar Grădinița nr. 27 – „Voinicelul” din Oradea deține steagul verde. La nivelul grădiniței, programul este coordonat de ed. Mariana Pașcalău și Cornelia Borhidi – directorul unității.
Revenind la Eco-expoziția realizată de cei mai grozavi (38) eco-școlari de la „Lucian Blaga”, vă îndemnăm să o vizitați la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor (pe bdul Dacia, în vecinătatea Școlii „Dacia”), unde ing. Loredana Tîrț vă va oferi și alte amănunte legate de programul internațional „Eco-Școala”.(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (74 de poze), accesați Galeria foto: „Trebuie, vrem, putem să salvăm natura!”  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:55 Ora de vară a Europei de Est