Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Minunata lume a poveștilor”

La sfârșit de semestru, Carnavalul clasei I C

„Minunata lume a poveștilor”

După ce s-au scurs patru luni de când sunt elevi, iată că au ajuns la sfârșitul primului semestru de școală!

 Acum, au putut trage o primă linie ca să vadă ce-au reușit să facă împreună.
 În primul rând, s-au acomodat cu ceea ce-nseamnă ȘCOALĂ - uniformă, clasă, ore, pauze, teme, lecții, note…., în două cuvinte: multe responsabilități!
  Încă de la început, și-au propus să fie o mare familie, iar locul în care își petrec o mare parte din zi, să le fie cât mai drag, să se simtă ca acasă, aceasta mulțumită ajutorului dat de ceilalți membri ai familiei clasei I C (părinții). Astfel, sala lor de clasă a devenit stupul a 27 de albinuțe harnice care au muncit zi de zi ca să învețe lucruri folositoare pentru mai târziu.
 Fiind la-nceputul călătoriei lor pe drumul învățăturii, au făcut cunoștință cu sunetele, literele, silabele, propozițiile, cifrele, numerele, adunările și scăderile în concentrul 0-10, obiectivul lor de bază în clasa I fiind însușirea deprinderii de citit-scris și socotit. Bine-nțeles că au aflat informații variate și la orele de cunoașterea mediului - despre legume, fructe, plante, animale domestice și sălbatice... Plăcerile copiilor de vârsta lor nu le-au fost scoase din programul zilnic, și anume: dansul, cântecele, jocul pe calculator, jocul de construcție, jocul educativ.
 „Acum, la sfârșit de semestru, puteți fi numiți cu adevărat școlari. Fiecare știe de ce rechizite are nevoie zilnic la școală, ce aveți de pregătit de la o zi la alta. Nu ne rămâne decât să fim conștiincioși, dornici să învățăm cât mai bine, să aflăm cât mai multe. Fiecare știe că-n stupul nostru, nu avem nevoie de trântori, de cei care sunt leneși și nu vor să muncească….”, a subliniat Monica Toader, buna lor învățătoare.
A sosit vacanța!
   După această perioadă de acomodare, deloc ușoară pentru unii, dar și foarte frumoasă pentru cei mai mulți, iată, a sosit vacanța! O vacanță mică-mică, dar meritată, în care își vor încărca bateriile pentru semestrul al II-lea.
  Toți așteaptă cu nerăbdare să continue drumul călătoriei și să adune cât mai multe satisfacții, împliniri, bucurii…
 Înainte de a se retrage în glorie de pe prima scenă, elevii clasei I C, de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea, au pregătit un carnaval ce a avut ca temă „Minunata lume a poveștilor”. Pe rând, cei doi clowni prezentatori au făcut trecerea de la un personaj la altul (Scufița Roșie, lupul, bunicuța, vânătorul, capra cu cei trei iezi, fata moșului și fata babei, furnica și greierele, pisica și șoricelul, Pinocchio, Motanul încălțat, cocoșul cu punguța cu doi bani, Nică, Lizuca,vulpea și ursul, Cenușăreasa și prințul). N-au lipsit cântecele alese anume pentru fiecare poveste.
 Pentru frumoasele costume și pentru interpretarea expresivă a rolurilor, elevii au fost răsplătiți cu diplome și cu o surpriză dulce (suc și prăjiturele cu albinuțe).
  Atât micii actori, cât și spectatorii au reținut importanța poveștilor, după cum aveam să aflăm cu toții, la final de  carnavalul, de la personajul înțelept:
„Fiecare întâmplare/ Are-n viață asemănare./ Poveștile, cât sunt de multe,/ Spre-nvățătură sunt făcute./Poveștile ne-nvață/ Să ne purtăm în viață/ În fiecare zi/ Mai bun tu să fii!” (Dorina T.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Minunata lume a poveștilor”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:09 Ora de vară a Europei de Est