Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Excursie de o zi la Stâna de Vale

„2 în 1”

Excursie de o zi la Stâna de Vale

Excursia de la Stâna de Vale din 23 ianuarie 2010, planificatǎ în cadrul proiectului interjudețean „Culturǎ-civilizație-comunitate” a oferit elevilor de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bǎlcescu” din Oradea atingerea a douǎ obiective: (re)cunoașterea locurilor de vis din Bihor – stațiunea Stâna de Vale și (re)vizitarea muzeului etnografic din Chișcǎu.

Cel de-al doilea obiectiv este legat de un alt proiect în care sunt implicați elevii școlii noastre, proiectul „Folclorul înnobileazǎ omul”. Așadar, o excursie, douǎ proiecte, nenumǎrate beneficii: cunoaștere, prietenie, bunǎ dispoziție, sǎnǎtate...
 În cadrul proiectului „Culturǎ-civilzație-comunitate”
(www.culturacivilizatiecomunitate.go.ro), elevii noștri și-au propus sǎ prezinte partenerilor de proiect din județele Alba, Bacǎu, Brașov și Galați, locații din Bihor demne de vizitat.
 Chiar dacǎ nu putem concura cu celebrele stațiuni montane din județul Brașov, Stâna de Vale este o stațiune binecuvântatǎ pentru bihoreni. Pe parcursul întregului an, orǎdenii pot alterna bǎile cu apǎ termalǎ din Bǎile Felix sau din piscinele hotelurilor cu rǎcoarea Stânei. Vara, o fugǎ la Stânǎ te scapǎ de cǎldura orașului, iar iarna, la Stânǎ poți sǎ schiezi, sǎ te dai cu sǎniuța, iar dacǎ ai vârsta permisǎ sau ai însoțitor, sǎ încerci snow-mobilul.
 Imediat dupǎ plecare, profesorii (membrii în echipa proiectului: Zaha Alina, Matiu Adriana și Szatmari Dorina) au înarmat elevii cu pixuri și caiete sponsorizate de S.C. Montline S.R.L. din Oradea, partenerǎ în proiect, specializatǎ în echipament montan (www.montline.ro). Astfel, copiii au putut nota impresii de-a lungul traseului.
Muzeul etnografic de la Chișcǎu a fost primul popas fǎcut dupǎ plecarea din Oradea. Unii copii îl vedeau pentru prima datǎ, alții îl știau din alte excusii care aveau drept destinație Peștera Urșilor, aflatǎ la aproximativ 300 de metri de muzeu. Cu toții am fost încântați de obiectele expuse, de varietatea lor, de faptul cǎ intrarea este gratuitǎ.
 Cel mai mult ne-a impresionat cǎmǎruța amenajatǎ ca o salǎ de clasǎ din perioada interbelicǎ, cu obiecte autentice: șase bǎncuțe joase și strâmte, o sobǎ de metal modelatǎ artistic, catedra cu cǎlimara și suportul pentru sugativǎ frumos ornamentate, fotografii vechi pe pereți, toate, împreunǎ cu lumina ce strǎbate printr-o fereastrǎ îngustǎ ne-au fǎcut sǎ ne simțim ca niște “guliveri” în țara piticilor. Copiii au descoperit foarte repede clopoțelul atârnat de perete și au dat, rând pe rând, bucuroși, semnalul de recreație!  
La Stâna de Vale ne aștepta o pârtie parcǎ special amenajatǎ pentru noi. Cu zǎpadǎ multǎ și pufoasǎ, împǎrțitǎ în douǎ, jumǎtate pentru schiori și jumǎtate pentru sǎniuțe, pârtia a dat fiecǎruia posibilitatea, dupǎ dotare și pricepere, sǎ se bucure de zǎpadǎ. Schiuri, sǎnii (aduse sau închiriate), boburi, pungi, capace, toate au fost folosite pentru a învinge forțele frecǎrii și a ajunge cât mai repede în vale.
Sosește vacanța!
Unii o vor petrece în oraș, acasǎ, cu ochii pe calculator sau la televizor, alții vor fi la țarǎ, la bunici ori împreunǎ cu pǎrinții prin cine știe ce destinații exotice, dar nimic nu se comparǎ cu o excursie împreunǎ cu colegii de clasǎ sau de școalǎ, cu profesorii (diriginți),  în naturǎ, iarna pe zǎpadǎ, acolo unde toți sunt egali și strigǎ din tot sufletul: Pârtieeeee!!! (Szatmari Dorina)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:13 Ora de vară a Europei de Est