Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Excursie de o zi la Stâna de Vale

„2 în 1”

Excursie de o zi la Stâna de Vale

Excursia de la Stâna de Vale din 23 ianuarie 2010, planificatǎ în cadrul proiectului interjudețean „Culturǎ-civilizație-comunitate” a oferit elevilor de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bǎlcescu” din Oradea atingerea a douǎ obiective: (re)cunoașterea locurilor de vis din Bihor – stațiunea Stâna de Vale și (re)vizitarea muzeului etnografic din Chișcǎu.

Cel de-al doilea obiectiv este legat de un alt proiect în care sunt implicați elevii școlii noastre, proiectul „Folclorul înnobileazǎ omul”. Așadar, o excursie, douǎ proiecte, nenumǎrate beneficii: cunoaștere, prietenie, bunǎ dispoziție, sǎnǎtate...
 În cadrul proiectului „Culturǎ-civilzație-comunitate”
(www.culturacivilizatiecomunitate.go.ro), elevii noștri și-au propus sǎ prezinte partenerilor de proiect din județele Alba, Bacǎu, Brașov și Galați, locații din Bihor demne de vizitat.
 Chiar dacǎ nu putem concura cu celebrele stațiuni montane din județul Brașov, Stâna de Vale este o stațiune binecuvântatǎ pentru bihoreni. Pe parcursul întregului an, orǎdenii pot alterna bǎile cu apǎ termalǎ din Bǎile Felix sau din piscinele hotelurilor cu rǎcoarea Stânei. Vara, o fugǎ la Stânǎ te scapǎ de cǎldura orașului, iar iarna, la Stânǎ poți sǎ schiezi, sǎ te dai cu sǎniuța, iar dacǎ ai vârsta permisǎ sau ai însoțitor, sǎ încerci snow-mobilul.
 Imediat dupǎ plecare, profesorii (membrii în echipa proiectului: Zaha Alina, Matiu Adriana și Szatmari Dorina) au înarmat elevii cu pixuri și caiete sponsorizate de S.C. Montline S.R.L. din Oradea, partenerǎ în proiect, specializatǎ în echipament montan (www.montline.ro). Astfel, copiii au putut nota impresii de-a lungul traseului.
Muzeul etnografic de la Chișcǎu a fost primul popas fǎcut dupǎ plecarea din Oradea. Unii copii îl vedeau pentru prima datǎ, alții îl știau din alte excusii care aveau drept destinație Peștera Urșilor, aflatǎ la aproximativ 300 de metri de muzeu. Cu toții am fost încântați de obiectele expuse, de varietatea lor, de faptul cǎ intrarea este gratuitǎ.
 Cel mai mult ne-a impresionat cǎmǎruța amenajatǎ ca o salǎ de clasǎ din perioada interbelicǎ, cu obiecte autentice: șase bǎncuțe joase și strâmte, o sobǎ de metal modelatǎ artistic, catedra cu cǎlimara și suportul pentru sugativǎ frumos ornamentate, fotografii vechi pe pereți, toate, împreunǎ cu lumina ce strǎbate printr-o fereastrǎ îngustǎ ne-au fǎcut sǎ ne simțim ca niște “guliveri” în țara piticilor. Copiii au descoperit foarte repede clopoțelul atârnat de perete și au dat, rând pe rând, bucuroși, semnalul de recreație!  
La Stâna de Vale ne aștepta o pârtie parcǎ special amenajatǎ pentru noi. Cu zǎpadǎ multǎ și pufoasǎ, împǎrțitǎ în douǎ, jumǎtate pentru schiori și jumǎtate pentru sǎniuțe, pârtia a dat fiecǎruia posibilitatea, dupǎ dotare și pricepere, sǎ se bucure de zǎpadǎ. Schiuri, sǎnii (aduse sau închiriate), boburi, pungi, capace, toate au fost folosite pentru a învinge forțele frecǎrii și a ajunge cât mai repede în vale.
Sosește vacanța!
Unii o vor petrece în oraș, acasǎ, cu ochii pe calculator sau la televizor, alții vor fi la țarǎ, la bunici ori împreunǎ cu pǎrinții prin cine știe ce destinații exotice, dar nimic nu se comparǎ cu o excursie împreunǎ cu colegii de clasǎ sau de școalǎ, cu profesorii (diriginți),  în naturǎ, iarna pe zǎpadǎ, acolo unde toți sunt egali și strigǎ din tot sufletul: Pârtieeeee!!! (Szatmari Dorina)

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:17:54 Ora standard a Europei de Est