Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Liniștea cetățenilor și siguranța traficului rutier

Priorități ale polițiștilor bihoreni

Liniștea cetățenilor și siguranța traficului rutier

Ample acțiuni desfășurate la sfârșit de săptămână de polițiștii rutieri și de ordine publică, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, a infracționalității stradale și pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică.

În perioada 22 – 24 ianuarie 2010, polițiștii Serviciului Rutier, Serviciului de Ordine Publică, alături de polițiștii rutieri și de ordine publică de la posturile de poliție comunale din cadrul I.P.J. Bihor au desfășurat ample acțiuni pe raza județului Bihor, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, conștientizarea conducătorilor auto cu privire la riscurile la care se expun și îi expun pe ceilalți participanți la trafic prin nerespectarea regulilor de circulație, combaterea faptelor de natură antisocială și pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică.
 În cadrul acțiunilor au fost angrenați 344 de polițiști bihoreni, aceștia vizând depistarea participanților la trafic care manifestă agresivitate în conducerea autovehiculelor, deplasându-se cu viteză excesivă, disciplinarea participanților la traficul local, depistarea persoanelor care conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice, a celor care conduc autovehicule neînmatriculate, cu numere false de înmatriculare sau a celor care care conduc autovehicule pe drumurile publice și nu posedă permis de conducere ori au suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice și, totodată, prevenirea și diminuarea fenomenului infracțional, cu accent pe infracționalitatea stradală.
Peste 680 de sancțiuni aplicate la sfârșit de săptămână
Ca urmare a abaterilor constatate atât pe linie de circulație rutieră cât și pe linie de ordine publică, au fost aplicate 687 de sancțiuni contravenționale în valoare de 93.000 de lei. Totodată, 30 de permise de conducere au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice și au fost constatate 23 de infracțiuni. Din cele 23 de infracțiuni constatate, 18 au fost la regimul circulației rutiere, din care 12 pentru conducere cu o concentrație alcoolică peste limita legală admisă, una la regimul silvic, iar în patru cazuri au fost constatate infracțiuni de furt.
581 din totalul sancțiunilor aplicate de polițiști la sfârșit de săptămână au fost pentru diverse abateri de la regimul circulației rutiere, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002.
Astfel, 132 de pietoni au fost sancționați pentru traversări neregulamentare, 59 de sancțiuni au fost aplicate pentru depășirea limitelor legale de viteză, 93 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, șase conducători auto pentru conducere sub influența alcoolului, 11 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, iar 280 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.
 Alte 56 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru diverse abateri de la prevederile Legii nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 38 de persoane au fost sancționate conform O.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate, alte nouă sancțiuni au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 12/1990 privind activitățile comerciale ilicite, două potrivit Legii nr. 31/2000 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și una la O.G. nr. 271/2000 privind regimul activităților de transport, comercializare și recuperare a produselor petroliere.
Stimați conducători auto,
 Vă reamintim faptul că legea pedepsește aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce șoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentrația de alcool în sânge depășește limita legală!
Astfel, este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Recomandări preventive
Poliția Rutieră le reamintește conducătorilor auto ca în condițiile unui carosabil umed sau acoperit cu polei să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum și să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.
* Nu vă angajați în efectuarea de depășiri neregulamentare!
* Folosiți corect luminile, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceață densă!
* Respectați normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
* Folosiți centura de siguranță – vă poate salva viața în caz de accident;
* Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice;
* Nu conduceți dacă vă simțiți obosiți! Planificați-vă în așa fel călătoriile, încât să nu parcurgeți într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
* Este chiar indicat să opriți din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde și a vă reface forțele!
* Acordați un plus de atenție conducerii prin intersecțiile nedirijate, la depășirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulați, pentru a putea în orice moment manevra și opri în deplină siguranță autoturismul, dacă situația o impune!
Biroul de presă al I.P.J. Bihor
purtător de cuvânt, inspector principal de poliție Alina DINU

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:40:20 Ora standard a Europei de Est