Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești

Vineri, la Școala cu clasele I-VIII din Hotar, comuna Þețchea

Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești

Școala cu clasele I-VIII din Hotar (comuna Þețchea) a fost (vineri, 15 ianuarie 2010) gazda unui concurs de creație literară și plastică, dedicat aniversării a 160 de ani de la nașterea marelui nostru poet național, Mihai Eminescu.

Concursul a fost organizat de către profesoarele de limba și literatura română, Mădălina Lascău (de la școala din Hotar) și Liliana Lazăr (de la școala din Þețchea) și membrii comisiei metodice socio-umane, alături de cadrele didactice din cele două unități școlare și, nu în ultimul rând, de directorul școlii din Hotar, prof. Dumitru Simuț și directorul coord. dinÞețchea, prof. Mariana Marina.
Concursul s-a adresat preșcolarilor și elevilor claselor I-VIII din cele două unități școlare. Elevii înscriși au pregătit la alegere: să recite o poezie, să realizeze o creație plastică (portret, scene din opere etc.), să prezinte creațiile proprii (poezie, proză scurtă etc.).
Cele mai bune trei lucrări din fiecare categorie au fost premiate cu o diplomă de participare de juriul compus din cadrele didactice membre ale comisiei metodice socio-umane: prof. Luminița Ilea, Gherlea Lenuța, Irimescu Florian, Ficuț Anamaria, mediator Mihaela But, prof. Lascău Mădălina și Liliana Lazăr. Elevii au recitat poezii ale Luceafărului poeziei românești, au cântat melodii pe versurile lui Mihai Eminescu și și-au citit creațiile trimise la concurs, iar drept recompensă au primit premii toți cei merituoși; astfel, la secțiunea literară de recitare: locul I a fost ocupat de Filip Carla (cls. a VI-a, Hotar) și Monenciu Mirela (cls. a VII-a, Þețchea), locul II - Puie Nicolae (cls. a VI-a, Hotar) și Dinga Mădălina (cls. a VII-a, Þețchea), locul III - Chirilă Ana (cls. a III-a, Hotar) și Radu Andreea-Maria (cls. a VII-a, Þețchea); la secțiunea creație plastică: locul I - Blajec Sebastian (cls. a VI-a, Þețchea) și Chirilă Alexandra (cls. a VIII-a, Hotar), locul II - Nicoruț Adela (cls. a VI-a, Þețchea), Cioica Andrei (cls. a III-a, Hotar) și Lakatoș Romeo (cls. a V-a, Hotar), locul III - Szekely Adela (cls. a VII-a, Þețchea), Þiburca Florina (cls. a VIII-a, Hotar) și Filip Camelia (cls. a III-a, Hotar); la secțiunea creație literară-poezie: locul I - Puie Andreea (cls. a VI-a, Hotar), Manoliu Vasilica (cls. a VIII-a, Hotar) și Lucaci Rebeca (cls. a V-a, Þețchea), locul II - Chirilă Tabita (cls. a V-a, Hotar), Brândaș Marius (cls. a IV-a, Hotar) și Csordas Iozsef (cls. a VIII-a, Þețchea), locul III - Hadadi Alexandra și Filip Carla (cls. a VI-a, Hotar), respectiv Orban Cristina (cls. a V-a, Þețchea)... și premiile ar fi putut continua. Ne oprim însă aici, felicitând cu această ocazie toți participanții din ambele școli,  așteptându-i și cu altă ocazie tot atât de entuziasmați.
Scopul acestei activități a fost acela de a pregăti elevii pentru provocările vieții, vizând în special plăcerea de a citi, abilitatea de a comunica și cultivarea gustului pentru frumos. Cunoașterea vieții și a operei marelui poet național Mihai Eminescu și influența creației eminesciene asupra culturii naționale, încurajarea afirmării tinerelor talente în domeniul creației literare, promovarea literaturii și artei naționale, stimularea comunicării interculturale sunt obiective urmărite și promovate de întreg colectivul de cadre didactice de la cele două școli.
Personalitatea lui Mihai Eminescu rămâne modelul ideal al artistului național, fundament al limbii și literaturii române. Eminescu a fost poetul nepereche și în acest an, la 160 de ani de la nașterea sa, El ni s-a arătat tuturor în deplinătatea sa, ca poet, român, patriot și ca om. (Mădălina, Liliana & Luminița)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:34 Ora de vară a Europei de Est