Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Violența din noi și din jurul nostru”

Luni, la Școala nr. 16 din Oradea, 13 echipaje de elevi gimnaziști s-au luptat cu

„Violența din noi și din jurul nostru”

Unii iau totul de-a gata, alții gândesc, acționează și caută soluții pentru a eficientiza actul educațional. Mult trâmbițata violență din școli, familie și comunitate este în atenția cadrelor didactice, a conducerii școlilor, inspectoratelor școlare și a întregii societăți. Fiecare luptă în felul său pentru prevenirea și combaterea violenței.

Dl profesor Mircea Gârba, directorul Școlii cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea, prof. Anca Cheregi, precum și psihologul școlii, Gabriela Nedelcu, au socotit să antreneze înt-un astfel de demers educațional de prevenire și combatere a violenței întreg efectivul de elevi din clasele de gimnaziu, cărora le-au propus un concurs cu premii la nivel de școală (marele premiu fiind în valoare totală de două milioane de lei vechi, adică 200 de ron). Pentru marele premiu și pentru multe alte premii substanțiale și tentante (rechizite școlare și ciocolată), s-au „bătut” (luni, 25 ianuarie 2010) 13 echipaje de câte patru elevi fiecare (dintr-un total de 17 clase). În prima etapă a concursului (marți, 19 ianuarie), fiecare echipaj a realizat câte un afiș – poster pe tema violenței, însoțit de un mesaj scris. Afișele și mesajele au fost jurizate de către un juriu format din doi profesori de la Liceul de Artă (prof. Alina Nealcoș și Muranyi Mihaly) și o persoană neutră, Adrian Bulc, din afara sistemului educațional.
Luni, cele 13 echipaje s-au reunit în două săli de clasă pentru a susține proba teoretică (un test tip grilă) prin care s-au verificat cunoștințele însușite în legătură cu măsurile de prevenire și combatere a violenței, un material distribuit în toate clasele gimnaziale, ca suport bibliografic, cuprinzând informații legate de infracțiunile frecvente comise de adolescenți, furt, tâlhărie, prostituție, viol, sfaturi pentru a se feri, a nu ajunge victime ale unor posibili infractori...
În cadrul celei de-a treia etape a concursului, câte un reprezentant al fiecărei clase a prezentat afișul și a explicat mesajul lor.
Pe podium: a VII-a A, a VIII-a A și a VIII-a C
Adunând punctele obținute pentru afiș și mesaj cu cele obținute la testul grilă (corectat de prof. Carmen Indrie și înv.- inst. Otilia Luca), s-a alcătuit clasamentul general. În fruntea celor 13 echipaje s-au situat: a VII-a A (cu 180 de puncte), a VIII-a A (cu 161 de puncte) și a VIII-a C (cu 149 de puncte).
La final, prof. Anca Cheregi și Gabriela Nedelcu, ajutate de Miss boboc C.N. „Emanuil Gojdu” - 2009, Raluca Crișan, din clasa a IX-a C (fost elev al acestei școli), au înmânat premiile tuturor echipajelor participante (asigurate de sponsorii concursului: conducerea școlii și Biserica Refomată Parhida). (Ovidiu DAN) P.S. Pentru mai multe poze (92 de poze), accesați Galeria foto: „Violența din noi și din jurul nostru”.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:39:16 Ora de vară a Europei de Est