Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost inaugurat laboratorul de psihologie și terapii nemedicamentoase

Joi, la Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie Oradea

A fost inaugurat laboratorul de psihologie și terapii nemedicamentoase

În cadrul Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie din Oradea, a fost inaugurat, joi (21 ianuarie 2010), laboratorul de psihologie și terapii nemedicamentoase, așa încât pacientul să fie tratat ca în Vest, oferindu-i-se o asistență complexă, fiind abordat multidisciplinar, după cum a ținut să sublinieze conf. univ. dr. Gheorghe Oros, directorul spitalului.

De ani buni, de când este manager al acestui spital, conf. univ. dr. Gheorghe Oros (un specialist de primă mână și un manager de calitate) și-a dorit să schimbe imaginea unității și vechea stigmatizare care a planat asupra spitalului, dat fiind că bolnavii erau aduși la spital doar atunci când se aflau în ultimul stadiu al bolii psihice.
„Noi tratăm, Dumnezeu vindecă!”
În ultimii ani, și la acest spital, lucrurile au început să se schimbe. În ’97, a început construcția unei biserici în incintă, iar în septembrie 2002, a fost sfințită. Serviciul religios este oficiat de doi preoți, angajați ai spitalului, unul ortodox, iar celălalt greco-catolic. De atunci, pacienții au un loc de reculegere și rugăciune. De asemenea, o echipă de ergoterapeuți a început să acționeze în cadrul complexului de ergoterapie pentru a oferi pacienților și alte preocupări, pentru a le umple cu folos timpul petrecut în spital, pictând, croind ori modelând, jucând diferite jocuri de salon...
Așa s-a născut acest laborator de psihologie și terapii nemedicamentoase, un adevărat centru educativ, am spune noi, cu sală de lectură, pictură, jocuri, lucru manual și modelaj...
După modelul spitalelor din Vest, și la Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie din Oradea, dl director dorește să ofere pacienților o asistență complexă. „Au trecut vremurile în care eram preocupați să mai punem o tabletă sau să mai luăm o tabletă. Dorim să le dăm pacienților posibilitatea să participe la diverse  activități atunci când medicul nu e la patul lor”. Directorul recunoaște că „mulți ani ne-am prea medicalizat” și nu au oferit pacienților altceva decât medicamente. „Totul s-a făcut mai mult somatic și nimic pentru suflet. Am reușit câteva capitole, pe cognitiv, dar a rămas afectivul”. Dacă există posibilități pe linie de instruire, e nevoie să se acționeze acum și în domeniul afectiv, fiind vorba de oameni. „Vorbim de oameni răi și de oameni buni, de credință, iubire și speranță. Ce bine-ar fi dacă acestea ar domina”, reflecta dl director.
„Avem 10 psihologi la 220 de paturi...”   
Despre specialistul de calitate și înaltă probitate morală, despre managerul destoinic, dornic să schimbe în bine imaginea și condițiile din unitate, au vorbit toți invitații prezenți la inaugurarea laboratorului: prof. univ. dr. Elena Bonchiș, prorector al Universității orădene, dr. Marius Pârcioagă, director coordonator al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Zoia Bitea, director adjunct al D.S.P., Simona Ardelean, șef birou management sanitar în cadrul Primăriei Oradea și protosinghel dr. Antim Oprea, consilier administrativ al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradei. Iar lect. univ. dr. Camelia Dindelegan, șeful laboratorului de psihologie și terapii nemedicamentoase, a mulțumit conducerii spitalului pentru dotarea excelentă de care dispune laboratorul, asigurând conducerea spitalului că echipa de psihologi și ergoterapeuți va acționa la nivelul așteptărilor și investiției de încredere acordate.
Teste de investigație și instrumentarul cel mai nou
Laboratorul dispune de o echipă formată din patru psihologi care deservesc secțiile de psihiatrie ale spitalului și care fac evaluarea, diagnosticarea și psihoterapia individuală și de grup, patru  ergoterapeuți, din care doi absolvenți ai Facultății de Arte, o croitoreasă și un tâmplar, doi preoți, angajați ai spitalului, unul ortodox, iar celălalt greco-catolic, trei psihologi din centrul de sănătate mintală care deservesc întreg județul, doi psihologi la Neuropsihiatrie infantilă, repartizați pe secție și ambulator, precum și un logoped, după cum aveam să aflăm de la psihologul principal șef, Camelia Dindelegan.
Cu o asemenea echipă, dl director, Gheorghe Oros, dorește să ofere pacienților asistență complexă și să le organizeze întreaga perioadă a zilei, fiind antrenați în activități de pictură, modelaj, lectură, tâmplărie, jocuri..., inclusiv asistență religioasă și pastorală, pentru ca fiecare să aibă o șansă în plus și să urce cât mai mult pe „Scara vieții”...(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost inaugurat laboratorul de psihologie și terapii nemedicamentoase.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:04:25 Ora de vară a Europei de Est