Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecția de istorie și patriotism

Joi, la C.T. „Constantin Brâncuși”

Lecția de istorie și patriotism

Lect. univ. dr. Radu Românașu, de la departamentul de istorie al Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale a Universității din Oradea, le-a vorbit, joi (21 ianuarie 2010), elevilor din clasele a XI-a A, B și C, a X-a A și B, despre semnificația zilei de 24 Ianuarie 1859, ca o etapă în cadrul procesului de făurire a statului unitar român modern.

După intonarea Imnului de stat al României, dl profesor Mihai Crețu, directorul colegiului, a prezentat distinsul invitat și a dat cuvântul elevului Mihai Carțiș (din X B) să-și prezinte referatul. În materialul pregătit pentru acest eveniment, elevul dlui profesor Lucian Nistor s-a oprit la câteva repere cronologice din scurta domnie a colonelului Alexandru Ioan Cuza, domnul Principatelor Române unite, cu referire expresă la reformele lui Cuza.
„Întâi să fim și apoi să facem!”
Rar ni s-a dat să asistăm la o lecție de istorie și patriotism ținută de un dascăl universitar atât de tânăr, care să dețină „armele secrete” ale captării auditoriului la un subiect ca acesta. Stofa sa de dascăl, de bun orator și convingător prin modul direct de adresare și trăire sinceră (așa după cum avea să remarce și dna prof. Ana - Maria Iova, consilier educativ) a dat rezultate nebănuite, Radu Românașu reușind să amuțească o sală plină, pe tot parcursul prelegerii.
Presărat cu nenumărate citate, vorbe simple și înțelepte, pilde și învățătură  pentru elevi, discursul s-a constituit într-o lecție de istorie și patriotism.
„Cine uită nu merită!” – spunea Nicolae Iorga. Noi nu am uitat de rădăcinile acestui popor, de modelele sale luminoase care vin din trecut. Unul dintre aceste modele este sărbătoritul nostru de astăzi, domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Noi vrem să facem, dar nu suntem în stare pentru că am abdicat de la acele modele luminoase”, spunea lectorul.
Vorbind despre semnificația zilei de 24 Ianuarie 1859, a subliniat faptul că acel moment este unul de solidaritate națională și de conștiință națională (așa cum au fost și cele de la Revoluția pașoptistă, 1877 și 1918). „Trebuie să rămânem cu această conștiință națională, care are în spate multe jertfe. Pentru că așa se întâmplă: Când vei spune adevărul și vei lupta pentru adevăr, va curge sânge, cum spunea un învățat. Așa și este. Chiar și Mântuitorul nostru când le-a spus adevărul mai marilor lumii, a curs sânge”. În prelegerea sa, vorbind despre modele luminoase ale istoriei noastre zbuciumate, Radu Românașu (un nume parcă predestinat a ajunge dascăl de istorie, cu pur sânge românesc) a făcut trimiteri la Mihai Viteazul, întâiul înfăptuitor al Unirii românilor, Tudor Vladimirescu (crăiuțul Tudoruț, care și el a îmbrăcat cămașa morții) și momentul 1848... ajungând să lanseze o nouă maximă: „Un neam trăiește în istorie doar prin cei care țâșnesc spre cruce. Se suie pe ea de bunăvoie și de acolo luptă”. Cuza (cel lipsit de ambiții personale și politice) a fost prezentat prin faptele și înfăptuirile sale, cu demnitatea și mândria sa de adevărat român și de om european. Unirea cea mică și mai apoi Unirea cea mare au constituit „cheia de boltă și salvarea noastră” ca popor, iar în încheiere, lectorul universitar a mai lansat o maximă: „Să trăim pentru a fi (cineva), și nu pentru a avea” (a aduna... averi și măriri), urmând exemplul lui Cuza (cel lipsit de ambiții personale și politice) – „Alesul vostru (care) vă dă astăzi o singură Românie!”
 În ton cu subiectul dezbătut, manifestarea s-a încheiat cu „Hora Unirii”. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lecția de istorie și patriotism.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:17 Ora de vară a Europei de Est