Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simularea probei de evaluare a competențelor digitale

A început jocul „De-a bacalaureatul”... cu

Simularea probei de evaluare a competențelor digitale

Mulți dintre viitorii absolvenți ai claselor a XII-a au realizat, miercuri (20 ianuarie 2010), cum că jocul „De-a bacalaureatul” trebuie luat în serios, „arzându-se” la degete… la o simplă simulare pe calculator.

Exercițiul național de ieri - Simularea probei de evaluare a competențelor digitale –a pus pe gânduri atât profesorii de specialitate, cât și conducerile școlilor, văzând că în fapt, se pot întâmpla minuni… neprevăzute, care nu țin de organizatori (gazde), cu toată știința și mobilizarea generală (națională)…
E nevoie să punem și răul în față. Ce ați fi zis… și făcut, dacă, în prima parte (la prima etapă), în momentul de conectare la internet, v-ar fi căzut internetul (sau, și mai trist, ați fi prins o „banală” pană de curent, nu de 20-30 de minute, ci de un minut sau chiar două secunde (nu doar căderea serverului central al MECTS)???…
Cineva ar trebui să se gândească și la așa ceva, pentru că multe se pot întâmpla la nivel de țară. Ori nu e o soluție și nici un câștig să mușamalizăm lucrurile, ci să prevenim eventuale evenimente nedorite!
Discutând, la rece, atât cu elevi, cât și cu cadre didactice, nu toți erau încântați de modul cum au răspuns calculatoarele, rețelele și nici de felul în care s-au descurcat elevii. Dând cu capul în gard, cum se spune, unii chiar s-au trezit la realitate, văzând că sarcinile de lucru nu au fost un simplu joc pe calculator și nici floare la ureche (aviz tuturor celor care se cred „ași”... doar în a butona tastatura)!
Grozavii secolului s-au trezit că nu înțeleg întocmai limbajul folosit în fișele de lucru, și că nu se pricep la a opera cu anumite cunoștințe...
La Grupul Școlar „Ioan Bococi”
Când am trecut noi pe la Grupul Școlar „Ioan Bococi” și Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, totul era OK! Elevii erau degajați și optimiști, iar dascălii, așijderea, fiind totul pus la punct până la ultimul amănunt.
La „Ioan Bococi” am rămas pur și simplu blocați (înterziși) dând cu ochii de un cabinet de informatică... european, cum nu am văzut multe în municipiul de pe Crișul Repede și județul Bihor.
Comisia era la post, în formulă cumpletă (președintele comisiei - prof. ing. Ileana Varga, directorul școlii; secretar – Viorica Bronț, membri: Mihaela Popovici, Mariana Șandor; prof. evaluatori: Simona Simuț și Cornelia Movilă; asistenți: Minodora Albu, Traian Ștefănuț, Dana Erdeli și Otilia Niculescu; observator din partea I.S.J. Bihor, prof. Doina Gyori, inspector școlar de specialitate). Cu toții erau încrezători în reușita simulării (atât cei 34 de elevi de-a XIII-a, de la profilul Alimentație publică și Estetică, cât și dascălii lor).  
Primii 31 de economiști... „deschizători de drumuri”
La Colegiul Economic „Partenie Cosma”, în două cabinete de informatică, i-am cunoscut pe primii 31 de elevi, care au convenit să spargă gheața... dintr-un pluton de 272 de viitori absolvenți, după cum aveam să aflăm de la directorul colegiului, prof. dr. Ioan Corba.
„Simularea tehnică din 18 și 19 ianuarie a decurs fără incidente (preluarea de parole, SMS-uri, rețeaua a funcționat ireproșabil), ceea ce ne face să credem că și exercițiul de simulare de astăzi (ieri – n.n.) va reuși, în cele mai bune condiții, din punct de vedere tehnic și organizatoric, fiind totul pus la punct”, după cum ne-a asigurat directorul colegiului economiștilor orădeni, prof. dr. Ioan Corba. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simularea probei de evaluare a competențelor digitale.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:20 Ora de vară a Europei de Est