Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Inițiere în construcția și promovarea imaginii unității școlare și a imaginii personale

În 24 și 25 aprilie, la Stâna de Vale

Inițiere în construcția și promovarea imaginii unității școlare și a imaginii personale

Continuând tradiția ultimilor ani, Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic al Universității din Oradea organizează în fiecare an cursuri de formare a personalului didactic pe diverse teme specifice educației non-formale: „Dezvoltarea echipei”, „Comunicare didactică”, „Elemente de bază în turismul școlar”, „BLS – acordarea primului-ajutor”, „Pedagogia expresivității”, „Alternative în educația plastică”, „Animatori pentru activități de tineret”, „Inițiere în tehnica și arta fotografică”..., cursuri incluse în programul „Educația pentru calitate în formarea formatorilor”.

În perioada 24 - 25 aprilie 2010, DPPPD va organiza, la cabana Gaudeamus din Stâna de Vale, cursul cu tema „Inițiere în construcția și promovarea imaginii unității școlare și a imaginii personale”. Cursul se adresează tuturor studenților și cadrelor didactice care frecventează modulele de formare inițială și continuă ale DPPPD Oradea și care doresc să își dezvolte abilitățile de elaborare și promovare a propriei imagini, respectiv a instituției în care lucrează.
 Formatori pentru acest curs sunt domnii Dorin Coita și Gheorghe Vasile.
 Taxa de participare este de 100 lei / persoană și acoperă cazarea participanților (în perioada 24 - 25 aprilie 2010), patru mese (sâmbătă, 24 aprilie  – prânz și cină, duminică, 25 aprilie  – mic dejun și prânz), respectiv transportul participanților cu autocarul pe traseul Oradea – Stâna de Vale și retur. Cazarea se va face la cabana Gaudeamus din Stâna de Vale ( în camere de 4, 5 și 8 paturi), iar masa se va servi la cantina cabanei. Taxa se poate achita la dna ing. drd. Cornelia Moș, la Universitatea din Oradea (pavilionul E, etajul III, cabinet E 301, de luni până vineri, între orele 9 și15, tel. 0259 408647). Înscrierea candidaților va fi confirmată doar în momentul achitării taxei de participare. La înscriere, candidații își vor lasă o adresă electronică și un număr de telefon unde pot fi contactați. Termenul limită pentru înscriere este 19 aprilie 2010. În funcție de numărul de persoane înscrise până la acea dată, DPPPD va decide numărul de locuri solicitate pentru cazare și masă la cabana Gaudeamus, precum și mijlocul de transport cu care se va urca la Stâna de Vale. Acest lucru înseamnă că depășirea termenului limită menționat nu mai poate garanta celor întârziați posibilitatea de a se mai înscrie la prezentul curs.
Termene limită: 20 ianuarie 2010 – lansarea primului anunț al cursului;
19 aprilie 2010 – înscrierea participanților și achitarea taxei de participare de 100 de lei; 21 aprilie 2010 – afișarea listei participanților la curs și a ultimelor informații referitoare la organizare; 23 aprilie 2010 – confirmarea de către participanți a prezenței la curs; 24 și 25 aprilie 2010 – desfășurarea cursului.
Pentru informații suplimentare, contactați lect. univ. dr. Valentin Blândul, Universitatea din Oradea, D.P.P.P.D. str. Universității nr. 1, Oradea, Catedra de Pedagogie (pavilion E, cabinet E  013, tel: /fax  0259 408788, 0745 267047, după 5 aprilie 2010), e-mail bvali73@yahoo.com
Informații actualizate se mai pot obține și de pe pagina de internat a DPPPD, la adresa: http://www.uoradea.ro butonul Centre, Departamente - Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic, secțiunea „Curs Stâna de Vale 2010” (Valentin Blândul)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:14:31 Ora standard a Europei de Est