Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O săptămână de ... dor de Eminescu

La Școala din Oșorhei

O săptămână de ... dor de Eminescu

Vineri, 15 ianuarie 2010, la Școala cu clasele I-VIII din Oșorhei, elevii gimnaziști (coordonați de profesoarele de limba română Þoca Amalia și Franciac Ana) au organizat un program artistic la împlinirea celor 160 de ani de la nașterea marelui nostru poet național, Mihai Eminescu – „Luceafărul poeziei românești”.

 Elevii și-au revărsat emoțiile, trăirile, recitând poezii și cântând pe versurile poetului, încercând să-și exprime toată admirația și recunoștința față de genialul nostru poet.
 Expresivitatea cu care au recitat elevii a fost, pentru cei care i-au ascultat, o dovadă că totul venea din inimă, din suflet. Patru elevi din clasa a VI-a, îmbrăcați adecvat, au dramatizat un fragment din „Scrisoarea III” (povestitorul, Mircea, Baiazid și solul).
 Trebuie să spunem, însă, că acțiuni întru Eminescu s-au desfășurat pe parcursul întregii săptămâni, sub genericul „Dor de Eminescu”.
 Unii au reprezentat prin desene câteva din temele și motivele eminesciene. Lucrările au fost expuse pe panoul școlii, alături de colaje prin care au fost redate momente din viața și opera poetului.
 La finalul programului artistic, s-a citit o scrisoare adresată genialului nostru poet.
 MĂRITE GENIU,
 „Am așteptat mult timp pentru a-ți scrie, iar în acest moment mă întreb: Oare cui scriu? Poate că poetului nostru nepereche, poate Luceafărului poeziei românești, poate că Geniului Eminescu sau poate că pur și simplu, vechiului meu prieten Eminescu.
 Cu siguranță nu mă cunoști, pentru că am trăit în epoci diferite, dar opera ta e contemporană fiecărei epoci, pentru că e unică, perfectă.
 Nu mi-a dăruit Dumnezeu atâta har și nu știu dacă felul meu de a-ți aprecia operele va fi la înălțimea ta. Citindu-ți operele, am trecut prin atâtea emoții și le-am trăit alături de tine. Am plâns când sufletul ți-a fost trist, am cutreierat pădurile și am numărat stelele. M-ai făcut să visez, să iubesc natura, să-mi pară cântecul izvoarelor - doină, să mi se pară câmpul cu flori pat al zânelor și albastrul lacului mai limpede ca cerul senin.
 M-ai făcut puternic și mi-ai oferit măsura lucrului bine făcut. Te cunosc dintotdeauna, pentru că faci parte din mine.
 Știu că fiecărui om îi este dată la naștere o stea. Þie ți s-a dat cea mai strălucitoare dintre toate - Luceafărul. Păcat că aceasta a strălucit atât de puțin, dar te asigurăm că va străluci veșnic în inimile noastre, ale tuturor românilor.
 În fiecare an, pornim pe urmele troienite cu flori de tei ale poetului nepereche și ne ridicăm cu pioșenie ochii spre astrul strălucitor.
 Îți mulțumesc, scumpe poet, pentru că ne-ai oferit puritatea sentimentelor, îți mulțumim că ai coborât în adâncul tuturor începuturilor ca să ne oferi, apoi, viziuni despre veacurile viitoare.
 Sunt doar un sol al generației mele, dar te asigur că te vom troieni mereu de aduceri-aminte, că vom vărsa mereu o lacrimă curată pe mormântul tău, ca semn de omagiu și prețuire, că-ți vom învăța mereu poeziile care sunt pentru noi adevăr și frumos, cristalizate în esențe și-ți mulțumim că răsari în fiecare zi, în sufletele noastre tinere pentru a ne călăuzi speranțele și dragostea.
Cu fruntea plecată, cu respect și admirație, ne închinăm în fața ta,
MĂRITE GENIU! (Amalia & Camelia)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O săptămână de ... dor de Eminescu.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 17:50:57 Ora standard a Europei de Est