Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O săptămână de ... dor de Eminescu

La Școala din Oșorhei

O săptămână de ... dor de Eminescu

Vineri, 15 ianuarie 2010, la Școala cu clasele I-VIII din Oșorhei, elevii gimnaziști (coordonați de profesoarele de limba română Þoca Amalia și Franciac Ana) au organizat un program artistic la împlinirea celor 160 de ani de la nașterea marelui nostru poet național, Mihai Eminescu – „Luceafărul poeziei românești”.

 Elevii și-au revărsat emoțiile, trăirile, recitând poezii și cântând pe versurile poetului, încercând să-și exprime toată admirația și recunoștința față de genialul nostru poet.
 Expresivitatea cu care au recitat elevii a fost, pentru cei care i-au ascultat, o dovadă că totul venea din inimă, din suflet. Patru elevi din clasa a VI-a, îmbrăcați adecvat, au dramatizat un fragment din „Scrisoarea III” (povestitorul, Mircea, Baiazid și solul).
 Trebuie să spunem, însă, că acțiuni întru Eminescu s-au desfășurat pe parcursul întregii săptămâni, sub genericul „Dor de Eminescu”.
 Unii au reprezentat prin desene câteva din temele și motivele eminesciene. Lucrările au fost expuse pe panoul școlii, alături de colaje prin care au fost redate momente din viața și opera poetului.
 La finalul programului artistic, s-a citit o scrisoare adresată genialului nostru poet.
 MĂRITE GENIU,
 „Am așteptat mult timp pentru a-ți scrie, iar în acest moment mă întreb: Oare cui scriu? Poate că poetului nostru nepereche, poate Luceafărului poeziei românești, poate că Geniului Eminescu sau poate că pur și simplu, vechiului meu prieten Eminescu.
 Cu siguranță nu mă cunoști, pentru că am trăit în epoci diferite, dar opera ta e contemporană fiecărei epoci, pentru că e unică, perfectă.
 Nu mi-a dăruit Dumnezeu atâta har și nu știu dacă felul meu de a-ți aprecia operele va fi la înălțimea ta. Citindu-ți operele, am trecut prin atâtea emoții și le-am trăit alături de tine. Am plâns când sufletul ți-a fost trist, am cutreierat pădurile și am numărat stelele. M-ai făcut să visez, să iubesc natura, să-mi pară cântecul izvoarelor - doină, să mi se pară câmpul cu flori pat al zânelor și albastrul lacului mai limpede ca cerul senin.
 M-ai făcut puternic și mi-ai oferit măsura lucrului bine făcut. Te cunosc dintotdeauna, pentru că faci parte din mine.
 Știu că fiecărui om îi este dată la naștere o stea. Þie ți s-a dat cea mai strălucitoare dintre toate - Luceafărul. Păcat că aceasta a strălucit atât de puțin, dar te asigurăm că va străluci veșnic în inimile noastre, ale tuturor românilor.
 În fiecare an, pornim pe urmele troienite cu flori de tei ale poetului nepereche și ne ridicăm cu pioșenie ochii spre astrul strălucitor.
 Îți mulțumesc, scumpe poet, pentru că ne-ai oferit puritatea sentimentelor, îți mulțumim că ai coborât în adâncul tuturor începuturilor ca să ne oferi, apoi, viziuni despre veacurile viitoare.
 Sunt doar un sol al generației mele, dar te asigur că te vom troieni mereu de aduceri-aminte, că vom vărsa mereu o lacrimă curată pe mormântul tău, ca semn de omagiu și prețuire, că-ți vom învăța mereu poeziile care sunt pentru noi adevăr și frumos, cristalizate în esențe și-ți mulțumim că răsari în fiecare zi, în sufletele noastre tinere pentru a ne călăuzi speranțele și dragostea.
Cu fruntea plecată, cu respect și admirație, ne închinăm în fața ta,
MĂRITE GENIU! (Amalia & Camelia)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O săptămână de ... dor de Eminescu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:11 Ora de vară a Europei de Est