Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Premierea câștigătorilor

Proiectul “Oradea, o comoară redescoperită…”

Premierea câștigătorilor

Inițiatorii și organizatorii proiectului “Oradea, o comoară redescoperită – tinerii și patrimoniul orădean în mileniul III” au premiat, astăzi, miercuri, 13 iunie, cele șase echipaje ale Colegiului Tehnic “Constantin Brâncuși” și Liceului Teoretic “Aurel Lazăr” care s-au străduit să descopere comoara prin intermediul lecțiilor deschise, și a două tururi ghidate.

Evaluarea și aplicarea în practică a cunoștințelor însușite despre  municipiul Oradea s-au făcut prin intermediul unui concurs de orientare turistică tematică la care au participat câte trei echipaje de la cele două licee partenere și beneficiare ale proiectului.
“În Cetatea Oradea s-a făcut un tur al clădirilor, după care s-a pornit pe două trasee, tot la două minute distanță un echipaj de celălalt, după cum ne-a spus istoricul dr. Dumitru Sim. S-a trecut pe la Palatul Ulman, Sinagoga Ortodoxă, Moara Emilia, Biserica cu Lună, Biserica Sf. Nicolae, Complexul Brâncovenesc, Vulturul Negru, Biserica Sf. Ladislau, clădirea Primăriei și alte clădiri din Piața Unirii și de pe str. Republicii, Complexul baroc - catedrala și palatul, Șirul canonicilor. Cu harta în mână, fiecare echipaj avea să treacă pe la cele 12 puncte de control, unde, pe bază de ghicitori sau de imagini, reprezentând fragmente din clădiri monument, primeau indicii despre următorul obiectiv la care trebuiau să ajungă”.
Cel mai bine s-au orientat membrii celor trei echipaje de la Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuși”, care s-au clasat pe primele trei locuri (Răzvan Lucaci, Sorin Teședan, Ionuț Maghiar, Sergiu Silaghi și Torok Cristian – locul I, urmați de: Noemi Rusu, Bauer Robert, Ana Maria Tașnadi, Ionuț Tișcă și Rareș Buștean – loc.II,  Bako Annamaria, Cornelia Noge, Simona Indrie, Ioana Foghiș și Lavinia Galea – locul III). Ei și-au adjudecat premiile în valoare totală de 500, 300 și 150 RON, constând în stic, DVD, ghid turistic, tricou, ceas de perete cu Cetatea Oradea, revista Cetății Oradea…
Echipajele lăzăriștilor s-au situat pe locurile IV-VI, după cum urmează: pe locul IV - Simina Poinar, Horea Creț, Cătălin Duma, Silviu Jurca și Andreas Sovrea, pe locul V – Corina Costruț, Cristian Ciursaș, Cătălina Bota, Sergiu Silaghi și Alex Cheregi, iar pe locul VI – Cristina Solomie, Alexandra Cerna, Andreea Þirtea, Doris Ardelean și Livia Nicolae, toate cele trei echipaje lăzăriste primind premii în valoare de 80 RON fiecare. Însă, cei care s-au trezit cu tricouri în pachete au trebuit să le dea îndărăt – cică s-a greșit! Bineînțeles că acest lucru nu a convenit nimănui!
Din toamnă, proiectul va fi extins!
Dacă în prima faza, proiectul i-a avut ca parteneri și beneficiari doar pe elevii celor două licee orădene, din toamnă, organizatorii intenționează să extindă proiectul și să crească numărul partenerilor și beneficiarilor, în cazul în care se vor arăta interesate și alte unități de învățământ  de acest proiect, inițiat de ACCENT Oradea – Asociația pentru Cultură, Educație și Dezvoltare, și realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local. (Ov. D.) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Premierea câștigătorilor).

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:29:42 Ora standard a Europei de Est