Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Eminescu azi, Eminescu mâine”

Ieri, 15 ianuarie, la L.P.S. „Bihorul”, proiectul educațional

„Eminescu azi, Eminescu mâine”

„Începem fiecare an sub semnul Lui, al Eminescului, al suferinței neamului, care a înțeles și a simțit atât de mult, încât a fost atât de singur și unic.
Noi, „epigonii”, încercăm să ne aducem aminte de El, când „vreme trece, vreme vine” și-I mulțumim lui Dumnezeu că ni L-a dăruit”.

Astfel își argumenta ieri (vineri, 15 ianuarie 2010), inst. Georgeta Susa, proiectul educațional derulat în perioada 5 – 15 ianuarie 2010, intitulat simplu „Eminescu azi, Eminescu mâine”.
La Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea se obțin performanțe la toate ramurile sportive, după cum am aflat, de Ziua școlii, de la directorul liceului, prof. dr. Dan Matei.Celelalte performanțe, de natură instructiv-educativă, înregistrate prin derularea unor proiecte și activități extracurriculare sunt măsurate de inst. Georgeta Susa, coordonator programe și proiecte educative și extrașcolare, împreună cu colegii implicați.
Expoziție și două concursuri
Lui Eminescu i s-au întâmplat multe, în și de ziua sa de naștere, la L.P.S. „Bihorul”. Întâmplări frumoase și înălțătoare. Cinste organizatorilor și protagoniștilor! Elevi din clasele a II-a a III-a și a V-a (Gemina Cristea, Szekely Szara, Paula Oșvat și  Ștefana Nica; Nicolae Manci, Adela David și Carla Marin; Romario Popa, Claudiu Popa, Andrei Hendrea, Ciprian Serinciuc și Brasso Beniamin) s-au aplecat asupra operei poetice din care au recitat cum s-au priceput mai bine, în cadrul concursului „Natura și iubirea în opera eminesciană”. Cinci echipaje din clasele VIII – XII (Vlad Belea, Andrei Lup, Andreea Dume și Pusztai David; Alexandra Gherle, Diana Șimon, Szatmari Rone și Szilaghi Loredana; Rareș Þifrea, Larisa Buciu, Mircea Puie și Mădălin Jurcuț; Andrada Anton, Ovidiu Marta, Sergiu Bejușca și Andrei Tripon; Marius Ștef, Levi Daragiu, Bianca Ghiță și Marian Bejușca) și-au măsurat „forțele” și cunoștințele întru Eminescu prin intermediul concursului tematic „Viața și opera lui Mihai Eminescu”. Prof. Oana Fărcuț (coordonatorul de proiect) și echipa sa (prof. Cătălin Lazăr, Simona Zau, Mariana Pop, Lavinia Ursuțiu, Edit Preoteasa, inst. Georgeta Susa și Dorina Dumitrescu) au fost încântați să asiste la un duel prelungit, de la egal la egal, între cele cinci echipaje, la final de concurs, când tabela electronică a „stadionului” arăta scor egal... pe linie și după cele patru întrebări de baraj. Într-un târziu, așa după cum se întâmplă, cei din urmă... au câștigat. Marius Ștef, Levi Daragiu, Bianca Ghiță și Marian Bejușca (din a XII-a) au cucerit „trofeul” Eminescu. Între cele două concursuri, am fost răsfățați de frumoasele gimnaste ale dnei prof. Edit Preoteasa (componentele echipei de gimnastică ritmică a liceului) cu un număr de dans tematic „Atât de fragedă”.
Recitatorii și câștigătorii s-au bucurat de diplomele și atențiile primite, iar spectatorii au avut prilejul de a-și testa cunoștințele prin intermediul întrebărilor afișate pe ecran, împreună cu variantele de răspuns. A fost un exercițiu de simțire și înălțare spirituală, un prilej de mândrie și demnitate europeană, pentru că, vorba poetului: „Eminescu-i România, tăinuită în cuvânt”. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Eminescu azi, Eminescu mâine”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:03 Ora de vară a Europei de Est