Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Anul trecut, au plecat la studii în străinătate elevi de la „Gojdu”, „Ghibu”, „Emanuel” și Liceul de Artă

Miercuri, la „Don Orione” și „Onisifor Ghibu”

Anul trecut, au plecat la studii în străinătate elevi de la „Gojdu”, „Ghibu”, „Emanuel” și Liceul de Artă

Timp de trei zile, Emilia Szuszmann (reprezentantul Smartbrand în România) a fost prezentă în câteva licee orădene pentru a-i informa pe viitorii absolvenți despre posibilitatea de a studia în străinătate (gratuit – în Danemarca sau cu sprijin din partea guvernului – în Anglia).

Miercuri dimineața (13 ianuarie 2010), în cea de-a treia zi, Emilia s-a întâlnit cu elevi din clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul „Don Orione, și cu elevi de-a XII-a, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.
Anul trecut, reprezentantul Smartbrand în România (cu sediul la Timișoara) a reușit să convingă 11 elevi orădeni să se înscrie și să aplice, iar unii și să plece la studii în străinătate, absolvenți ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceului de Artă și Liceului Teologic Baptist „Emanuel” din Oradea.
Nu trebuie să fii olimpic național sau internațional, premiant sau copil de bani gata pentru a ajunge să studiezi în Danemarca sau Anglia... E nevoie să știi engleză și să fii motivat! Să vrei să pleci și să studiezi peste hotare. Cu voință și ambiție, cu muncă și cu dorința de a învinge, poți să reușești! Nu e ușor, dar nici imposibil să răzbești, așa după cum povesteau Andrei și Bogdan, doi foști gojdiști, actualmente studenți la Ruskin University din Anglia (Andrei Baciu e student la Forensic Science and Criminology, iar Bogdan Popovici, la Graphic and Web Design). Dacă vrei, poți, vorba aceea. Trebuie să fii ferm și sigur pe tine și să vrei să lupți. Să studiezi în engleză și să lucrezi pentru a te întreține. Nicăieri nu umblă câinii cu covrigi în coadă și nimeni nu-ți dă nimic dacă nu muncești, dar trebuie să fii pregătit moral să-i părăsești pe cei dragi și apropiați și să te dedici studiului, dar și să muncești printre străini. „Pe unii s-ar putea să-i sperie engleza, dar totul se învață. Dacă ai o bază, conversând zi de zi doar în engleză, cu timpul va deveni obișnuiță. Engleza vine de la sine! În plus, poți urma un modul de engleză, în acest sens”, îi asigura Andrei.
În cele trei zile de întâlniri, am urmărit, ca pe o peliculă de film, atât protagoniștii, cât mai ales reacția și psihologia  asistenței. Unii au tratat întâlnirea ca pe o „glumă”, ca pe un moment de respiro și de relaxare, alții au dorit, sincer, să se informeze, nu pentru că ar dori neapărat să aplice și să plece, ci ca pe o variantă posibilă. Nici protagoniștii nu au dorit să pară că le vând gogoși sau că doresc să-i încânte și să-i aburească cu ceea ce nu există și nu poate fi probat. Nimeni nu le-a promis marea și sarea ori un loc la academie...
Emilia, Bogdan și Andrei i-au informat, pur și simplu, le-au deschis ochii și le-au lărgit orizontul, prezentându-le și alte oportunități... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Anul trecut, au plecat la studii în străinătate elevi de la „Gojdu”, „Ghibu”, „Emanuel” și Liceul de Artă.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:06:07 Ora de vară a Europei de Est