Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Susține scrisoarea de motivație cu diplome!

Marți, echipa Smartbrand a ajuns la „Pedagogic” și Gojdu

Susține scrisoarea de motivație cu diplome!

Emilia Szuszmann (reprezentantul Smartbrand în România), Andrei Baciu (student la Forensic Science and Criminology) și Bogdan Popovici (student la Graphic and Web Design), s-au întâlnit, ieri (marți, 12 ianuarie 2010), cu câteva clase de liceeni de la colegiile naționale „Iosif Vulcan” și „Emanuil Gojdu” din Oradea.

Informându-i despre condițiile de înscriere, de aplicare și de studiu la un colegiu sau o facultate din cadrul universităților partenere, Emilia i-a îndemnat pe liceeni să scrie în scrisoarea de motivație tot ce au făcut în liceu și tot ce știu să facă bun și valoros, acțiuni de voluntariat, abilități, implicare..., tot ce poate fi dovedit cu diplome și acte. Ele înclină favorabil balanța și în cazul căutării unui job, lucru capital pentru un student care studiază în străinătate.
Bogdan și Andrei vorbesc cu admirație despre profesorii de la Ruskin University din Anglia, care se dovedesc a fi foarte înțelegători, deschiși și dornici să-i ajute acolo unde întâmpină greutăți. „Pe profesori chiar îi interesează dacă știm. Ei nu și-au propus să ne dea note mici. De fapt, e simplu: cine a optat pentru o universitate, o facultate înseamnă că este motivat și îl interesează. Înveți ce-ți place și ce te pasionează!” (Bogdan)
Avem acces la o bibliotecă digitală enormă. Numai să vrei să înveți și să te informezi; avem laboratoare foarte bine echipate. Eu nu am intrat la Academia de Poliție din București, dar nu regret. M-am ambiționat și am aplicat pentru Anglia, iar acum mă declar foarte  mulțumit de alegerea făcută!” (Andrei)
Foștii gojdiștii le-au mărturisit liceenilor „pedagogiști” din a XII-a A, C și D faptul că acolo au mai mult timp liber pentru a studia și a lucra decât aveau în liceu. „Avem câte trei – patru module cu 10 - 15 ore pe săptămână. Deci avem timp și să lucrăm pentru a face rost de bani, numai să vrem.” (A.)
„Mă stresează mama cu împrumutul. Zice că aceea este legare de glie!”
În amfiteatrul gojdiștilor au „aplicat” doar cei interesați de subiectul întâlnirii -Studii în străinătate.
Emilia a fost solicitată să explice cum vine treaba cu cele 10.000 de lire sterline pe care le acordă guvernul englez ca ajutor studenților (cu returnare sau nu în 20 de ani, cu o dobândă simbolică de 9 - 14 lire sterline). Lucrurile sunt clare: dacă reușești să o returnezi după absolvire și angajare e bine, dacă nu, și așa e bine. Nu ești condiționat să rămâi și să lucrezi în Anglia, nici să dai banii înapoi dacă nu reușești să câștigi cele 10.000 de lire sterline pe an.
Întrebările au vizat apoi, modalitatea de a aplica și a te înscrie prin intermediul asociației Smartbrand, unde puteți da testul de limbă mai ieftin și mai ușor; în cei 70 - 100 de euro, vi se oferă și testul dar și consiliere, precum și tot sprijinul în alcătuirea unui dosar competitiv, iar la final vă pune în legătură cu studenții orădeni de la universitatea respectivă pentru a vă ajuta în găsirea unei gazde și a unui job.
În Danemarca, studiile sunt gratuite, traiul, mai ușor și muncă mai bine plătită. Cică la împărțit ziare, se câștigă foarte bine...
Andrei și Bogdau se simțeau cu adevărat acasă, bucuroși să povestească colegilor mai mici despre cum e să înveți în Anglia, cum e să stai în gazdă cu 250 de euro pe lună pe persoană, cum e să câștigi 500 - 600 de euro (într-un bar, ca barman). Gojdiștii au mai dorit să afle dacă în acele universități se acordă burse (de merit). De merit nu, doar ajutoare sociale pentru achiziționat materiale didactice... (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Susține scrisoarea de motivație cu diplome!

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:00:05 Ora de vară a Europei de Est