Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Trebuie să avem tăria să ne privim în ochi, atunci când fundamentăm cifra de școlarizare”

Declarația doamnei Oana Badea, secretar de stat pentru învățământ preuniversitar, în M.E.C.T.S.

„Trebuie să avem tăria să ne privim în ochi, atunci când fundamentăm cifra de școlarizare”

În urma întâlnirii cu inspectorii școlari, secretarul de stat a făcut următoarea declarație: ,,Această convocare este legată de emiterea ordinului de ministru, care vizează fundamentarea cifrei de școlarizare.

Pentru noi, fundamentarea cifrei de școlarizare este esențială ca bază pentru ca alocarea resurselor financiare per elev să fie corect constituită. De asemenea, nu trebuie create iluzii la nivelul localităților, în ceea ce privește existența sau inexistența unor clase, legat de accesul elevilor, spre exemplu, la liceu.
A fost foarte importantă întâlnirea, față în față, cu inspectorii școlari generali. Trebuie să avem tăria să ne privim în ochi, atunci când fundamentăm cifra de școlarizare. Pentru noi, poate fi un lucru foarte simplu: calculăm numărul total de elevi, numărul de elevi pe clase și rezultă un număr de clase pentru fiecare județ.
Pentru fiecare județ este important însă ca această procedură să fie în conformitate cu nevoile copilului. În sensul acesta, a avut loc discuția cu inspectorii școlari.
În legătură cu Ordonanța de Urgență  114/2009, inspectorii școlari au primit un document prin care Ministerul Educației cerea, pe de o parte, propuneri de măsuri care să ducă la eficientizarea rețelei școlare și, pe de altă parte, simularea propunerilor de măsuri pe care MECTS le-a înaintat și partenerilor sociali. Simularea propunerilor de măsuri este foarte importantă pentru Ministerul Educației pentru că ne dă un feed-back cu privire la potențialul pe care îl are fiecare propunere la nivelul județelor. MECTS a vrut să vadă în ce măsură, profilul fiecărui județ își va lăsa amprenta asupra celor patru propuneri de măsuri. Astfel, o măsură așteptată într-un județ, care poate produce efecte benefice sistemului de învățământ preuniversitar, să nu poată fi aplicată în alt județ cu succes.
Astăzi, Ministerul Educației a avut mai mult urechi decât gură. În consecință, am acceptat orice propuneri de măsuri pe care inspectoratele le-au identificat, pentru că măsurile care vin dinspre sistem spre noi sunt cele care se potrivesc. Conturăm, ceea ce eu numesc, fotografia exactă pentru fiecare județ, în ceea ce privește sistemul de învățământ preuniversitar. În acest moment, ne situăm în acel punct în care putem calibra în fiecare județ sistemul de învățământ preuniversitar cu discernământ, dar în beneficiul elevului, al comunității locale și al cetățenilor care trăiesc în acele județe. Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului are respect pentru actul de învățare.
Respectul față de contribuțiile cetățenilor prin taxe și impozite este esențial. Înainte de toate, Ministerul Educației are respect față de actul de învățare. Niciuna dintre măsurile și propunerile de măsuri pe care ni le-au făcut inspectoratele nu pleacă de la premise absurde. Nu am folosit și nu vom folosi măsuri absurde. Nu am gândit și nu am permis propuneri care pot să ducă, de exemplu, la ideea unei navete de 60 km pe zi, pentru că am auzit acest lucru vehiculat la unele posturi de televiziune. În nici un caz, Ministerul Educației nu va accepta o astfel de măsură. Ceea ce este esențial pentru noi, este să prioritizăm actul nostru pentru elev. Banul urmează elevul, în consecință, de acolo plecăm pentru recalibrarea sistemului, cadrele didactice să fie calificate și să beneficieze de un sistem normal în care să predea orice disciplină își propun și apoi restul elementelor care survin din aceasta. Acestea erau lucrurile pe care vroiam să vi le anunț în deplină transparență. Mai adaug, la finalul declarației mele, faptul că întâlnirea a fost nu numai benefică, dar s-a desfășurat  în condiții impecabile, colegial. Eu sunt fost inspector școlar general adjunct, știu foarte bine ce înseamnă să găsești la minister un partener de dialog, care ia în seamă soluțiile pe care le aduci din teritoriu. Acesta a fost spiritul întâlnirii mele cu colegii mei și așa va rămâne, cel puțin din punct de vedere al Secretariatul de Stat pentru Învățământ Preuniversitar.
Vă mulțumesc și vă doresc  o zi bună!" (Biroul de presă)
Foto: citynews.ro

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:37 Ora de vară a Europei de Est