Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii orădeni par mult mai interesați să studieze în străinătate, decât anul trecut!

Luni, la Lic. de Artă, marți la „I. Vulcan” și „E. Gojdu”

Elevii orădeni par mult mai interesați să studieze în străinătate, decât anul trecut!

Așa după cum v-am informat, timp de trei zile, Emilia Szuszmann (reprezentant al asociației Smartbrand în România) și-a programat o serie de întâlniri cu liceenii orădeni, viitori absolvenți, de la Liceul de Artă, colegiile naționale „Iosif Vulcan” și „Emanuil Gojdu”, Liceul „Don Orione” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, pentru a-i informa în legătură cu oportunitățile pe care le au de a studia în străinătate (la un colegiu sau la o facultate din Anglia, Danemarca, Grecia, Franța, Olanda, Scoția, Þara Galilor, Elveția, Bulgaria, Spania, Italia, Rusia, China sau SUA).

Emilia a mai consiliat elevi orădeni și anul trecut. Și a făcut-o cu folos, pentru că în urma acelor întrevederi, 11 gojdiști s-au înscris, iar unii au ajuns studenți în universitățile în care au aplicat.
La aceste întâlniri, Emilia este însoțită de studenți care anul trecut o ascultau din bănci, din postura de elevi, dar care în primăvara lui 2009 au aplicat pentru Ruskin University, cu sediul în Cambridge, Anglia, iar acum sunt studenți, în anul I, la Forensic Science and Criminology (Andrei Baciu), respectiv la Graphic and Web Design (Bogdan Popovici), ambii absolvenți ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu”.
Emilia, Anamaria și Andrei s-au întâlnit cu artiștii orădeni
Ieri (luni, 11 ianuarie 2010), la Liceul de Artă, alături de Andrei a fost Anamaria, colega sa de universitate (absolventă a Liceului Teologic Baptist „Emanuel”), actualmente studentă la psihologie. Emilia, Anamaria și Andrei le-au prezentat celor interesați avantajele pe care le au aplicând la universitățile partenere ale Smartbrand în România (cu sediul la Timișoara), condițiile de viață și de studiu ale studenților de la Ruskin University... Ca elevi ai Liceului de Artă, unii au dorit să cunoască criteriile și condițiile de înscriere (două recomandări de la doi profesori de specialitate, o scrisoare de motivație, diploma de bacalaureat), ce materiale trebuie să conțină portofoliul, taxa de înscriere (care este 70 de euro pentru o singură aplicație) și toate programele, testul de limbă valabil (Toefl, Cambridge sau alt test echivalent, care poate fi susținut chiar la Timișoara, în contul celor 70 de euro). Pentru susținerea și completarea informațiilor, li s-au împărțit pliante și broșuri, precum și cărți de vizită.
Cei ce doresc să se înscrie apelând la serviciile asociației Smartbrand, trebuie să completeze, până la 1 martie, formularul de înscriere pe care îl vor găsi accesând www.smartbrand.eu Până atunci, însă, ei vor fi consiliați primind toate informațiile necesare, iar la final, vor fi puși în contact cu studenți orădeni (români) din universitatea respectivă, care le vor acorda tot sprijinul de care au nevoie la început de drum.
„Studenții români se ajută între ei”
Vorbind din experiență proprie, Anamaria și Andrei i-au îndemnat pe doritori să aplice cu curaj și optimism, dacă își doresc acest lucru, pentru că ajunși acolo, nu sunt singuri, colegii lor mai mari din Oradea îi ajută să-și găsească chirie, dar și un job... ca să se poată descurca. „Toți cei peste 200 de elevi care au plecat prin noi se descurcă de minune, învață, dar și lucrează. Să fiți siguri că studenții români se ajută între ei”, i-a asigurat Emilia.
Semnele de întrebare și cele mai mari problemele vin din partea părinților, după cum au afirmat unii, care se arată mai sceptici și nu pot înțelege cum acordă guvernul englez împrumut studenților și nu îi condiționează să rămână în Anglia după absolvire. Ca peste tot, studenții foarte buni sunt căutați de anagajatori și pot face carieră după absolvire. Masteratul este mult prea scump în Anglia, dar îl pot face în oricare altă țară, fără a fi împiedicați de împrumutul luat.
Astăzi, la C.N. „I. Vulcan” și „E. Gojdu”
La întâlnirile de astăzi (marți), de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” și „Emanuil Gojdu”, Emilia Szuszmann îi va avea alături pe cei doi foști gojdiști, Andrei Baciu și Bogdan Popovici, studenți la Ruskin University din Anglia.  (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii orădeni par mult mai interesați să studieze în străinătate, decât anul trecut!

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:06:07 Ora de vară a Europei de Est