Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”

La Școala din Livada

“Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”

În cadrul Școlii cu clasele I-VIII din Livada, comuna Nojorid, se derulează cu bune rezultate subproiectul “Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”, coordonat de director adjunct, prof Gheorghe Mărincean, înv. Anișoara Brânzaș, prof. Constanța Mărincean și înv. Maria Popa, ca parte a Proiectului pentru învățământul rural, cuprins în Programul de granturi “Școală-comunitate”.

Subproiectul urmărește, în principal, întărirea relațiilor, la nivelul comunității, și deschiderea școlii către comunitate, prin realizarea obiectivului general (cunoașterea și promovarea valorilor democratice în vederea dezvoltării spiritului comunitar) și a unor obiective specifice (formarea, în rândul membrilor comunității, a unei conduite civice adecvate dezvoltării unor parteneriate locale, stimularea colaborării și conlucrării în activități de interes comun, consolidarea rolului școlii ca factor formativ și informativ  al comunității).
Pentru îndeplinirea acestor obiective au fost prevăzute activități de cunoaștere a principiilor de bază ale democrației, a drepturilor și obligațiilor copilului (elevului), cunoașterea codului bunelor maniere, profilul familiei, violența în școală și comunitate, oameni de succes-oglinda comunității, copii și părinți, modele pentru comunitate, și învâțând democrația de la ONG-uri.
În cadrul activității de sâmbătă, desfășurată în incinta Centrului Comunitar de Informare și Documentare (amenajat din fondurile obținute în cadrul acestui subproiect), s-au abordat două teme înrudite (oameni de succes-oglinda comunității, și copii și părinți, modele pentru comunitate).
 “În faza de pregătire, au fost înmânate invitații persoanelor vizate, au fost concepute pliante cuprinzând prezentarea subproiectului, și o broșură cu un rezumat al activitãților derulate”, după cum aflăm de la coordonatorul de proiect, prof. Gheorghe Mărincean. 
La reuniunea de sâmbătă, echipa de proiect a fost onorată de prezența unor distinși invitați, precum: Ana Drânda, economist la S.C.”NEVIS”, Nadia Poleac, psiholog, Nicoleta Sana, medic  stomatolog, Dumitru Paina, profesor universitar, sculptor, Floricel Daina, preot și Ovidiu Ardelean, medic.
Pentru început, fiecare invitat și-a prezentat cartea de vizită, căutând să sublinieze frumusețea și importanța profesiei alese, insistând asupra modului în care o descendență din mediul rural și, îndeosebi, o școală absolvită “la țară”, poate să fie o piedică în calea realizării profesionale.
La masa rotundă au mai luat parte doi foști elevi ai școlii, Nicoleta  Roșu, actualmente studentă la Facultatea de Științe Economice, din Cluj-Napoca și la Științe Juridice, din Oradea, și eleva Adina  Iuhas, de la Colegiul Economic “Partenie Cosma”, din Oradea.
 Nu contează unde înveți, ci cum înveți!                     
Activitatea a fost deosebit de animată, curiozitatea elevilor dar și a părinților acestora concretizându-se în numeroasele întrebări puse invitaților, în schimbul de opinii cu aceștia. S-au remarcat, în acest sens: Anca Roșca și mama sa, Luminița; Mateaș  Elena și fiica, Georgiana, Ionuț Crupca, Ioana Găinar, Todea Ana-Maria, Abrudan  Andreea, Paina  Alexandra - nepotul sculptorului, Filip  Ioana, Szucs  Ionuț, Crainic  Sebastian și alții.
Cu toții au insistat, asupra faptului că, în fond, nu contează UNDE înveți (la sat sau la oraș), ci CUM înveți, cât de puternică îți este dorința de a te realiza în viață, ce scop ai și cum lupți pentru a ți-l atinge. (C.M.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (“Educarea  spiritului democratic în școală și comunitate”).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:55 Ora de vară a Europei de Est