Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Cea de-a treia medalie internațională pe 2009 pentru gojdiștii orădeni

Vlad Florin Lazăr a adus

Cea de-a treia medalie internațională pe 2009 pentru gojdiștii orădeni

Prof. Mioara Pogan, consilier educativ la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, ne-a invitat, ieri (joi, 7 ianuarie 2009), să-l cunoaștem pe Vlad Florin Lazăr, elevul din clasa a IX-a A (profil mate - info, intensiv), membru al lotului olimpic de științe al României, care, în decembrie 2009, ne-a adus medalia de argint, una din cele șase medalii cucerite de lotul României la cea de-a VI-a ediție a Olimpiadei internaționale de științe pentru juniori, desfășurate la Baku, în Azerbaidjan.

„O minte luminată într-un copil complex”...
În deschiderea conferinței de presă, directorul colegiului, prof. Viorel Mititean, s-a arătat încântat de performanța lui Vlad, care, iată, sporește panoplia de medalii internaționale a gojdiștilor orădeni în 2009, cu încă un argint, după medaliile de aur și argint obținute de  Ioana Moga (chimista de aur a României). Dl director speră ca medalia lui Vlad să aducă, după sine, și un premiu în bani, care să sporească bugetul colegiului, destinat modernizării bazei materiale a școlii. La fel de bucuroasă era și Mioara Pogan, profesorul de biologie (din gimnaziu) al lui Vlad, care l-a caracterizat pe Vlad drept „O minte luminată într-un copil complex, un bun matematician...”.
260 de concurenți din 49 de țări  
„...sunt aici pentru că am fost medaliat cu argint la Olimpiada internațională de științe din Azerbaidjan.
Să începem cu modul în care am ajuns la internațională. Ca urmare a faptului că am luat premiul II la Olimpiada națională de științe ce a avut loc în august la Iași, m-am calificat în lotul lărgit. Lotul lărgit este format din persoanele ce au ocupat primele 15 locuri la Iași. Membrii lotului lărgit au participat timp de două săptămâni la o pregătire intensivă ce a avut loc la București. Pregătirea a fost însoțită de trei testări în urma cărora s-au selecționat cei șase participanți la internațională, printre care m-am numărat și eu.
Olimpiada internațională de științe a avut loc în Baku, capitala Azerbaidjanului. La olimpiadă au participat aproximativ 260 de elevi din 49 de țări. Olimpiada s-a desfășurat pe durata a 10 zile, între 2 și 11 decembrie 2009, cu probe pe datele de 4, 6 și 8. Prima probă a fost un test grilă, a doua, un test teoretic, iar ultima a fost proba practică. Probele au constat în întrebări din biologie, fizică și chimie. Dificultatea probelor a fost medie spre dificilă. Partea de biologie mi s-a părut cea mai complexă dintre toate. La proba practică am fost împărțiți în două echipe de câte trei. La această probă m-am descurcat destul de bine, având experiență în lucrul experimental. Subiectele ne-au fost date în limba română, traduse de către profesorii însoțitori: dna inspector general de chimie Daniela Bogdan, dl inspector de biologie Traian Șeitan și dl prof. de fizică Victor Păunescu”...
Mulțumiri profesorilor ...
Pentru reușita sa, Vlad a ținut să le mulțumească profesorilor de biologie, fizică și chimie: Mioara Pogan, Ana Poenar și Anița Luncan, profesorii săi din gimnaziu, Vlad fiind elev al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din clasa a V-a (după absolvirea celor patru clase pe care le-a urmat la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, unde a avut-o ca învățătoare pe dna Florica Popuș).
În clasa a VIII-a, pe lângă premiul II obținut la naționala de științe de la Iași, Vlad s-a mai ales cu două mențiuni naționale, la chimie și matematică, ajungând în lotul lărgit al României, la matematică. În clasele a VI-a și a VII-a, dar și în a VIII-a, s-a numărat printre premianții pe țară ai concursului național de matematică aplicată „Cangurul”.
Cu toate aceste rezultate deosebite, înregistate la științe, matematică și chimie, Vlad se declară un împătimit al informaticii, domeniu pe care dorește să-l exploreze în viitor pentru a-i descifra tainele. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a treia medalie internațională pe 2009 pentru gojdiștii orădeni. 

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:35:33 Ora standard a Europei de Est