Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu multă muncă, talent, voință și pasiune, se obțin și performanțe!

Dacă vrei, poți!

Cu multă muncă, talent, voință și pasiune, se obțin și performanțe!

Copiii manifestă multiple predispoziții pentru domenii pe care poate părinții nici nu le visează. Când sunt la grădiniță și apoi în ciclul primar, ei, copiii, vor să facă și pot să facă de toate.

Părinții, însă, îi direcționează spre ceea ce le-ar conveni lor să ajungă. Unii vor să-i facă medici, profesori, karatiști, fotbaliști, avocați, ingineri, muzicieni...
Până la un punct se poate orice. Dar când intervine pregătirea de specialitate și de performanță, atunci trebuie să aibă și copilul un cuvânt de spus. Dacă el nu dorește așa ceva, se va chinui, se va forța și nu va obține rezultate deosebite pentru că el nu face cu plăcere, mânat de forțe interioare (ambiție, voință, satisfacție). El face că așa vrea tăticul sau mămica...
Activitățile extrașcolare la care participă elevii (în afara clasei și a școlii) au darul de a contribui la canalizarea energiilor copiilor, la dezvoltarea lor fizică și intelectuală, la cultivarea voinței și caracterului, și sunt indicate, atâta timp cât nu-l supraîncarcă și stresează, cât timp face cu plăcere ceea ce face. În cazurile fericite, apar și rezultatele, precum aveam să ne convingem și noi admirând elevii clasei a IV-a B, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, buni la toate! E un fel de a spune ... bun la toate. Adică, până la un punct, toți se pricep la toate. Unora le place una, altora altceva, dar, per ansamblu, constați că într-o clasă ai mulți copii foarte buni, luați pe domeniile în care fiecare este foarte bun la ceva, în afara lecțiilor de zi cu zi, de la clasă...
Ieri (miercuri, 6 ianuarie 2010), aveam să-i văd pe elevii dnei învățătoare inst. Maria Duma cu diplomele pe masă și medaliile la gât...
Cu toții aveau pupitrul plin cu diplome obținute la nenumărate concursuri și proiecte școlare. Dar, de această dată, ne-au interesat doar cei care au obținut rezultate deosebite activând în afara clasei, la diferite cluburi (la înot, tenis de câmp, dans, karate, lupte greco – romane, modeling...).
Găvruța Vlad activează la C.S.West Team Taekwon-Do, Oradea (antrenor - Ruszkai Tunyogi Hajnal) și a obținut rezultate deosebite: deține trei diplome de „Cel mai bun sportiv al anului” (în 2007, 2008 și 2009),  șase medalii de aur, două de argint și trei de bronz la diverse concursuri (la campionatul național și trei cupe...)
Vincze - Nagy Richard e coleg de club cu Vlad și parcă ar fi „frați”... și la performanță: „Cel mai bun sportiv al anului” (în 2008 și 2009), trei medalii de aur, patru de argint și patru de bronz.
Curtui Silviu se antrenează la Clubul sportiv „Bihorul” (cu dl Pop Ioan). Silviu deține două diplome la lupte greco - romane, obținute la Cupa „Iuliu Pantici”, în 2008 și la Cupa „Primăverii”, în 2009.
Moș Larisa practică dansul sportiv (la Clubul de dans sportiv „Exclusiv”, antrenori: Oana Floruț și Florin Culda) și deține o medalie de care este foarte mândră; în paralel, urmează și cursuri de înot (la „Pro Natația”, antrenor Verkerdi Laszlo).
Ladar Dacian se antrenează cu succes  la Clubul sportiv „Bihorul” (antrenor Þigan Marius) și deține trei medalii de aur, patru de argint și două de bronz la diferite competiții de lupte greco – romane.
Ilea Eric practică tenisul de câmp (instructor Constantin Viorel) și a câștigat trofeul Matechnik – 2008, în cadrul Cupei Rom-Cri.
Haghgou Melina face karate la C.S. „Ramy Dojo” (antrenor Crecan Ramona) și deține două diplome la Cupa „Todome”.
Þîrle Naomi se mândrește cu diploma pe care a câștigat-o în tabăra de vară organizată de Biserica Penticostală  „Tabor”.
Copaciu Adela a câștigat, la categoria sa de vârstă, trofeul și cupa „Cel mai bun pescar” (la concursul organizat de  Adrian Bot, la Tileagd).
Foghiș Andreea participă, ca și Larisa,  la cursurile de înot „Pro Natația” (antrenor Kiraly Iuliu), obținând, în 2009, o diplomă pentru rezultate deosebite.
Lăcătuș Lorenzina face modeling din 2006 în cadrul agenției „Graziela Models”, participând la diferite prezentări, iar în 2008, a câștigat titlul de „Miss mândră floare” la Lotus Market.
E un început, dar perseverând, se poate ajunge departe, cu multă muncă (transpirație), talent, sacrificii, voință și sprijin (moral și material)! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cu multă muncă, talent, voință și pasiune, se obțin și performanțe!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:14 Ora de vară a Europei de Est