Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Job shadowing în Suedia

O experiență de neuitat

Job shadowing în Suedia

La sfârșitul lunii aprilie 2009, m-am întors din Suedia cu o dorință mai puternică decât oricând de a-mi face orele mai eficiente și mai plăcute.

Predau limba engleză la Colegiul Tehnic „ Dimitrie Leonida” din Oradea. Sunt un profesor tânăr, aflat într-o continuă căutare de metode și mijloace noi, atractive care să stimuleze activitatea elevilor. În fiecare zi încerc să mă perfecționez, să mă informez pentru  a deveni un profesor mai bun.
   O mare  oportunitate  pe care o au profesorii în ziua de azi este aceea de a participa la diverse activități de formare în cadrul programelor de mobilități individuale Comenius, desfășurate de A.N.P.C.D.E.F.P. Acestea pot fi stagii de formare internațională, organizate de diferite instituții academice din țările europene sau activități de job shadowing în diverse școli din Europa. Eu am participat la doua astfel de activități și anume la un stagiu de formare organizat de Mayflower College în Plymouth, Marea Britanie, în decembrie 2006, precum și în aprilie 2009 la o activitate de job shadowing la Rekarnegymnasiet, Eskilstuna, Suedia. Ambele activități au fost finanțate prin programul de mobilități individuale Comenius.
 Această ultimă experiență a fost deosebit de interesantă și de folositoare pentru că a fost oportunitatea mea de a intra în atmosfera școlii suedeze, extrem de diferită de cea românească. Sistemul de învățământ suedez este unul performant, iar faptul că orice persoană din Suedia, fie că este copil, tânăr sau bătrân, vorbește limba engleză cred că este relevant pentru modul în care este tratată această materie în școala suedeză. Am fost uimită de atmosfera plăcută, relaxantă, de relațiile calde dintre profesori și elevi, de libertatea de care se bucură elevii. Nimic nu le este impus și totuși au un grad ridicat de responsabilitate atunci când este vorba de performanța lor școlară. Copiii sunt educați în spiritul toleranței, al păcii și al respectului.
 Pe parcursul șederii mele în școală, am asistat la ore de limba engleză predate de diferiți profesori din școală, la ore de limba spaniolă, la o oră de limba suedeză, la o conferință a profesorilor școlii, la o ședință de lucru a profesorilor de la profilul informatică, la o întrunire tipică a profesorilor care are loc invariabil în fiecare joi a săptămânii la ora zece, la activități extracurriculare, precum concursul de muzică care se desfășoară în școală o dată pe semestru, la o întâlnire cu profesorii care lucrează în proiecte internaționale etc. Am vizitat biblioteca, am avut discuții cu profesori de diferite materii, cu directorul școlii, cu elevii și cu studenții care erau repartizați în școală pentru a-și  realiza stagiul de practică.
  Un lucru deosebit de interesant mi s-a părut sistemul de evaluare care este mult diferit față de al nostru. Elevii primesc note doar din clasa a opta. Până atunci există doar întâlnirile de evaluare dintre diriginte/ mentor, părinte și elev, întâlniri în care se discută despre performanța școlară a elevului. În liceu, elevii sunt evaluați la sfârșitul anului prin testare națională. Cred că aceste întâlniri de evaluare ar fi binevenite și în învățământul românesc pentru că am observat că relația dintre școală și părinți este mult mai strânsă acolo decât la noi.
  Posibilitatea de a asista profesori de engleză din Suedia a fost o șansa enormă pentru mine, a reprezentat posibilitatea de a-mi deschide orizonturile, de a mă dezvolta ca și profesor la nivel european, de a-mi însuși ce este bun într-un sistem educațional performant, precum cel suedez.
Nu pot decât să recomand tuturor colegilor profesori să își întocmească un dosar de bursă și să participe la o astfel de activitate. Toate informațiile necesare se găsesc pe site-ul Agenției Naționale www.anpcdefp.ro .  O perioadă petrecută  într-o țară europeană, alta decât țara natală, te face să fii mai deschis, mai dornic de noutate, mai însetat de cunoaștere, îți deschide apetitul pentru o cultură nouă și te face în același timp să-ți apreciezi propria cultura și propriile tradiții. (Gabriela  Maria Cadar)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:22 Ora de vară a Europei de Est