Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Declarațiile premierului României, domnul Emil Boc și ale ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, domnul Daniel Funeriu

Cu siguranță, vă interesează!

Declarațiile premierului României, domnul Emil Boc și ale ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, domnul Daniel Funeriu

La sediul Ministerului Educației, a avut loc miercuri, 23 decembrie 2009, ceremonia de predare/primire a mandatului de ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, între domnul prim-ministru Emil Boc, ministrul interimar al Educației și domnul dr. ing. Petru Daniel Funeriu. Cu acest prilej, cei doi demnitari au făcut declarații de presă.

Domnul prof. univ. dr. Emil Boc, prim-ministru
Plec de la Ministerul Educației cu conștiința împăcată, în primul rând pentru că las un cadou și o moștenire pe mâini sigure - e vorba de Legea educației naționale. Sunt convins că domnul Funeriu va avea disponibilitatea, expertiza și știința de a promova împreună cu Guvernul României această lege după ce ea va fi reevaluată de Curtea Constituțională, pentru că această lege este extrem de necesară educației din România și ea, de fapt, constituie pilonul modernizării educației în această țară. Sunt convins că Educația rămâne pe mâini bune, rămâne pe mâinile unui om cu expertiză în domeniu și care știe atât din experiența internă, cât și din cea internațională, ceea ce trebuie făcut pentru educația românească, pentru ca fiecare român, fiecare familie, să știe că va avea acces în viitor la o grădiniță bună, la o școală bună, la un liceu performant, la o facultate serioasă, pentru cei care vor urma aceste unități de învățământ. Sunt convins că domnul Funeriu își va lega numele de reforma educației românești, pe baza proiectului Pactului Național pentru educație, realizat sub coordonarea profesorului Mircea Miclea. Sunt convins că aceste principii pe care le-am apărat în guvernare vor fi la baza activității ministrului Funeriu. Îl asigur de sprijinul și susținerea pentru ca aceste lucruri să devină realitate, pentru că această Lege a educației naționale zguduie din temelii vechile modalități de abordare în materie de educație - dacă este să ne referim la accentul care se pune pe competențe și mai puțin pe informație în noua lege a educației naționale, descentralizarea în locul centralizarii în învățământul românesc și, nu în ultimul rând, instituirea unui nou mod de a face educație în România pe bază de performanță. Dau drept exemplu învățământul superior, unde dispar condițiile de vechime pentru a ocupa o funcție didactică. Cu alte cuvinte, performanța va sta la baza educației, iar ierarhizarea universităților va da posibilitatea părinților și tinerilor să știe pentru ce optează atunci când merg la o facultate și să știe când investesc bani în educație, bani cu eficiență. Îi asigur pe toți părinții și pe cei care au legătură cu actul educațional că investiția în educație e de departe cea mai sigură și lipsită de orice grijă a falimentului. Am încredere în domnul Funeriu și mergem mai departe. Să fie într-un ceas bun, domnule ministru!
Domnul dr. ing. Daniel Funeriu, ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului
Domnule prim-ministru, vă mulțumesc pentru încrederea acordată și vreau să vă asigur de atașamentul meu foarte ferm pe calea reformei.Vreau să vă asigur pe dumneavoastră, pe profesori, pe elevi, pe părinți, că voi fi foarte apropiat de dumneavoastră, voi fi foarte atent ca interesele să vă fie apărate. Iată, câteva lucruri asupra cărora mă voi apleca în zilele următoare: este vorba despre buget, despre organizarea impecabilă a noii modalități de a organiza bacalaureatul. De asemenea, un alt lucru asupra căruia  mă voi apleca va fi reforma curriculară, pentru că aici stă esența reformei. Nu putem face o reformă curriculară dacă profesorii nu sunt foarte bine pregătiți pentru această reformă, ceea ce înseamnă pregătirea continuă a cadrelor didactice. Acestea sunt câteva linii în învățământul preuniversitar.
În ceea ce privește învățământul universitar, efortul esențial este acela de a recredibiliza universitățile românești, pentru ca să nu mai auzim această sintagmă: ,,fabrică de diplome.” În ceea ce privește cercetarea științifică, avem două angajamente internaționale foarte importante. Un mare succes al cercetării românești este de a aduce în România infrastructura de laseri. Angajamentul meu ferm este să ne ținem rangul în ceea ce privește realizarea și punerea în practică a acestei infrastructuri. În domeniul cercetării, România are o rezervă imensă de competențe și excelență în diasporă. Eu însumi am activat în diasporă o bună parte a carierei mele și cred că aici va fi un semnal foarte puternic pe care-l voi da pentru repatrierea cercetătorilor științifice încetul cu încetul. Nu pot să uit importanța domeniilor tineret și sport. În ceea ce priveste sportul, eu cred că, sportul trebuie să fie performant și trebuie condus de performeri. Prin urmare, întreaga administrație a sportului din România, sub mandatul meu, va fi făcută cu oameni care cunosc bine sistemul, iar în ceea ce priveste tineretul, lipirea domeniului tineret de Ministerul Educației, mă va face să lucrez foarte mult la interfața tineret - educație. Mă voi axa pe stimularea voluntariatului și a implicării civice care în domeniul politicilor pentru tineret sunt foarte importante. De asemenea, un lucru foarte important în domeniul tineretului este micșorarea decalajului între rural și urban și cred că, în România avem marea șansă de a avea 18 naționalități conlocuitoare. Această diversitate este o mare bogăție pentru România și voi fi un promoter al progresului prin diversitate. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:34 Ora de vară a Europei de Est