Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La lituanieni, crucile simbolizează binele, dragostea și speranța

Prima întâlnire de proiect, în Lituania

La lituanieni, crucile simbolizează binele, dragostea și speranța

În perioada 8 - 13 noiembrie 2009, a avut loc prima întâlnire de lucru în cadrul proiectului Comenius „All Different - All Equal” în Siauliai, Lituania.
Această reuniune a fost o bună ocazie pentru partenerii din cele cinci țări participante (România, Bulgaria, Lituania, Polonia și Italia) de a ne cunoaște și a detalia activitățile pentru a realiza un proiect bun. Colegii lituanieni ne-au primit cu căldură și prietenie și au dat dovadă de o organizare desăvârșită, în care fiecare detaliu a fost bine gândit și programat.

În întreaga perioadă a fost organizată o serie de activități instructiv-educative, spectacole, seri naționale, dar și vizite la instituții cultural - educative din Siauliai și împrejurimi, ajungând chiar și în capitala țării, Vilnius, pentru a cunoaște rădăcinile poporului lituanian. Am descoperit, de asemenea, elemente de cultură și civilizație lituaniană, am aflat date referitoare la sistemul lor educațional. Poporul lituanian este de religie romano-catolică, ei fiind creștinați de către polonezi. La marginea orașului Siauliai se află dealul crucilor, unic în lume, unde, de sute de ani, oamenii vin, plini de speranță, pentru a așeza câte o cruce, mai mare sau mai mică, cu speranța de bine. Acele cruci simbolizează nu durerea, ci binele, dragostea, speranța. Papa Ioan Paul al II-lea a fost în vizită în 1991 și, impresionat de dealul cu cruci, a ajutat la construirea în apropiere, a unei mănăstiri franciscane moderne, cu materiale aduse din Italia. Unul din pereții mănăstirii este în întregime din sticlă și oferă credincioșilor vederea impresionantelor cruci din apropiere. Și noi, partenerii acestui proiect, am așezat o cruce cu numele proiectului, după ce aceasta a fost sfințită în mănăstire.
Într-una din zilele reuniunii, am avut posibilitatea de a cunoaște țările și instituțiile partenere. Fiecare coordonator de proiect din școlile participante a prezentat țara, regiunea, localitatea și școala în care își desfășoară activitatea. Copiii din Lituania ne-au prezentat un program artistic, cu dansuri, cântece populare, piese de teatru tradiționale lituaniene sau din alte țări europene. În altă zi am vizitat vatra, punctul de pornire al celui de-al patrulea oraș ca mărime din Lituania, Siauliai, apoi am servit o cină cu mâncăruri tradiționale la un han aflat la o intersecție de drumuri cu importanță istorică deosebită. Tot în acea locație încărcată de istorie ne-au fost prezentate o serie de cântece și dansuri populare specifice zonei, de către o formație constituită cu douăzeci de ani în urmă. Punctul culminant al serii l-a constituit momentul în care noi, toți participanții la proiect, am fost invitați la dans și la joc. Componenții formației ne-au învățat pași simpli de dans tradițional, dar și unele jocuri specifice, care au creat o atmosferă de bună-dispoziție.
S-a dansat pe acorduri bihorene
„A sosit și rândul nostru, al invitaților, de a prezenta, în cadrul serii naționale, dansuri și jocuri din țările noastre. Colegii mei, dl director Ioan Hora și dna prof. Adriana Luca (de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea), au dansat un dans bihorean care a plăcut partenerilor, a fost îndelung aplaudat și s-a încheiat cu un bis. S-a dansat împreună cu colegii din celelalte țări pe acorduri bihorene, ca o prefață la întâlnirea din octombrie 2010, din România”, ne-a povestit inst. dr. Dorina Roman - coordonator de proiect.
În după-amiaza zilei de 11 noiembrie, coordonatorii proiectului au fixat următoarele întâlniri, au discutat temele care vor fi abordate în cadrul viitoarelor reuniuni de proiect, produsele finale, modalitățile de evaluare și de diseminare a activităților. Urmează a fi realizat un website al proiectului, care va fi actualizat permanent de către toți partenerii.
Ne-am întors acasă cu bucuria participării la o reuniune de proiect foarte bine organizată, reușită, bogată în activități, o reuniune în care am consolidat relația de parteneriat stabilită pe cale electronică pe vremea când se lucra la alcătuirea proiectului și când cu toții am împărtășit bucuria aprobării acestuia în cele cinci state menționate, dar și regretul că la această bucurie nu participă și colegii din Turcia, Grecia sau Marea Britanie, care nu au primit aprobarea și cu care sperăm să colaborăm la proiecte viitoare. Putem afirma fără să greșim că am reușit să dezvoltăm frumoase relații de prietenie și sperăm că proiectul va fi o reușită din toate punctele de vedere. (Dorina R.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La lituanieni, crucile simbolizează binele, dragostea și speranța.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:03 Ora de vară a Europei de Est