Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Profilul utilizatorului român de internet

Poate vă interesează

Profilul utilizatorului român de internet

Conform rezultatelor campaniei de Studii demografice trafic.ro derulate timp de o lună pe aproape 2000 de site-uri din România și un eșantion reprezentativ de peste 125.000 de respondenți, profilul utilizatorului român de internet devine din ce în ce mai matur.

Cea mai activă categorie de vârstă rămâne cea a utilizatorilor între 20 și 24 de ani - 21, 96% - însă câștigă teren și categoriile mai vârstnice: 30 - 34 de ani - 11,71%; 34 - 39 de ani - 10,24%; 40 – 49 de ani - 12,51%; 50 – 59 de ani - 6,03%; 60 de ani sau mai mult - 1,50%. Se păstrează supremația utilizatorilor de sex masculin: peste jumătate dintre cei care navighează pe site-urile autohtone sunt bărbați (53,24%), față de 46,76% femei care folosesc Internetul.
Deși a scăzut ușor numărul utilizatorilor fără niciun venit: 21,57%, un procent important îl dețin cei cu venituri lunare sub 500 de RON - 15 %. În ciuda crizei generalizate, însă, se înregistrează o tendință ușor ascendentă la cei cu venituri peste 70 000 RON lunar - de la 1,47% dintre utilizatori în iunie 2009 la 1, 69% în decembrie.
Tot surprinzătoare este și intenția a aproape un sfert - 24,92% - dintre respondenți de a-și cumpăra o locuință în 2010, în timp ce alți 38,36% au declarat că-și vor achiziționa o mașină anul viitor. Aceasta în condițiile în care 20,94% dintre participanții la studiu au deja un credit sau rate la comercianți.
Războiul sexelor continuă și pe internet: femei vs bărbați în online
Deși femeile sunt mai educate: doar 5,76% cu 10 clase sau școală profesională, față de un procent dublu la bărbați - 10,13%; și 50,17% femei cu studii superioare și post-universitare, față de numai 43,2% bărbați cu aceeași pregătire, reprezentantele sexului frumos sunt încadrate în muncă pe poziții de excuție și nu de management.
Astfel, 46,15% dintre femei declară că sunt profesioniști angajați fără funcție de conducere față de doar 30,86% dintre bărbați aflați în aceeași situație. Mai mult, procentul de acționari sau patroni bărbați este dublu față de femei: 13,32%, respectiv 7,5%. Ca un amănunt picant, un procent nesemnificativ dintre bărbații participanți la studiu declară că se află în concediul de îngrijire a copilului: 0,35%.
Cum era de așteptat în aceste condiții, femeile cu venituri ce depășesc 1000 de euro sunt de două ori mai puține față de bărbații care câștigă atât: 3,05% față de 6,5%. Dintre aceștia, 2,04% câștigă peste 7000 ron, comparativ cu doar 0,7% dintre femei cu același venit. Totodată, numărul femeilor fără niciun fel de venit este sensibil mai mare față de cel al bărbaților: 22,65%, respectiv 18,38%.
Pe internet, atenția reprezentanților celor două sexe se îndreaptă preponderent către știri, e-mail și social media, respectiv bloguri și forumuri. Diferențe procentuale apar la comerțul electronic și tranzacții financiare - 19,63% bărbați față de doar 10,96% femei, urmărit clipuri/ filmulețe - 31,76% bărbați, 22,05% femei, și jocuri online - 21,14% bărbați, respectiv 15,66% femei.
În ceea ce privește categoria de site-uri accesate preponderent, deosebirile majore se remarcă la site-urile auto: un procent de 41,11% dintre bărbați le vizitează, față de numai 8,85% dintre femei și cele de comerț electronic: 28,95 % bărbați și de două ori mai puține femei (14,67%).
Cât privește obiceiurile de consum în offline, studiile trafic.ro dărâma mitul femeilor ca principale consumatoare de ciocolată. Procentele sunt apropiate în ceea ce privește acest produs pentru ambele sexe - 37,98% dintre femei și 32,58 % bărbați consuma frecvent tablete de ciocolată, 14,45% femei și 16,40 % bărbați batoane de ciocolată. Procentele mai diferă și în cazul consumului de mezeluri: 40,64% bărbați vs 28,51% femei și băuturi răcoritoare acidulate - 39,32% bărbați față de doar 26,99% femei.
Cât privește băuturile alcoolice, doar 24,28% dintre femei beau bere, față de 57% dintre bărbați, iar diferența se reduce la consumul de vin: 30,08% femei și 45,21% bărbați. 48,46% dintre respondente nu beau deloc alcool, procent injumătățit în cazul bărbaților: 21,90%.
Cât privește mersul la cumpărături, aceasta activitate este un hobby pentru 39,08% dintre femei, de două ori mai multe decât bărbații care fac shopping (20,98%). În schimb, bărbații sunt mai activi: 24,27% practică un sport față de nici 10 procente femei (9,53%), însă citesc mai puțin: 21,47% față de 41,28% femei pasionate de lectură.
Uitatul la televizor este o activitate practicată în aceeași măsură de reprezentanții ambelor sexe - știrile, filmele și emisiunile de divertisment ocupa primele trei poziții în preferințe. Diferențele apar la emisiunile sportive, urmărite de 46,2% dintre bărbați și de numai 9,06% dintre femei. Surprinzător, procentul celor care prefera emisiunile culturale și educative este identic, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților: 26,1%.
Studiile demografice trafic.ro s-au desfășurat online pe plan național în perioada 17 noiembrie - 7 decembrie 2009, pe un esantion reprezentativ de 127.699 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/- 3%. Este a doua cercetare destinată identificării profilului utilizatorilor români de Internet, realizată de trafic.ro anul acesta și conține atât indicatori, atât demografici (vârstă, sex, localizare geografică, venit, studii), cât și referitori la valori, interese, stil de viață și comportament de consum al utilizatorilor.
Participarea la această cercetare a fost gratuită pentru toate site-urile înscrise în trafic.ro, iar rezultatele personale și cele agregate ale campaniei de Studii demografice sunt disponibile proprietarilor de site-uri pentru a le face publice sau a le livra agențiilor și potențialilor clienți pentru publicitate online, într-un format profesionist.
trafic.ro este serviciul de monitorizare și analiză în timp real a audienței web din România ce permite compararea performanței a peste 45.000 de site-uri din online-ul românesc.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:06 Ora de vară a Europei de Est