Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni

„Sărbători în siguranță!”

Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni

Perioada sărbătorilor de iarnă este însoțită, pe lângă frumoasele obiceiuri și datini, și de infracțiuni specifice locurilor cu aflux mare de populație. Aglomerația și agitația care se creează în locurile publice odată cu derularea pregătirilor pentru sărbători favorizează comiterea furturilor din buzunare, poșete, genți și chiar din cărucioarele de cumpărături. Majoritatea furturilor de acest gen sunt comise în mediul urban, în zona piețelor, în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale, în general, în zonele aglomerate.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de proximitate bihoreni, acționează în această perioadă, în cadrul  campaniei preventive „Sărbători în siguranță!”, pentru a preveni faptele de natură penală sau contravențională care se pot comite în locurile cu aflux mare de cetățeni, prin activități preventive punctuale, desfășurate în marile centre comerciale din municipiul Oradea, precum și în alte locuri publice aglomerate din județul Bihor.
Ca suport pentru mesajul campaniei preventive derulată în aceste zile, polițiștii bihoreni au pregătit afișe și fluturași care conțin recomandări pentru cetățeni pentru prevenirea furturilor și un spot audio, care, de asemenea, conține recomandări utile pentru a preveni victimizarea.
Pe parcursul lunii decembrie, polițiștii bihoreni cu atribuțiuni în prevenirea criminalității au distribuit pliantele educativ - preventive în cadrul acțiunilor desfășurate în marile centre comerciale, iar afișele au fost postate în zona piețelor din municipiul Oradea, în stațiile de alimentare cu carburanți, în zona autogării, în diverse magazine și piețe din județ. Totodată, spoturile audio au fost înaintate spre a fi difuzate în marile centre comerciale orădene, precum și în mijloacele de transport în comun.
Polițiștii bihoreni au stat de vorbă cu cetățenii prezenți la cumpărături și le-au explicat că, dacă își iau câteva măsuri de precauție, aparent simple și trecute cu vederea de o parte din populație, se pot proteja împotriva furturilor de orice natură.
În cursul acestei săptămâni, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii Compartimentului de Proximitate, au continuat campania preventivă „Sărbători în siguranță!”, în două hypermarket-uri (Real și Carrefour) și într-un centru comercial (Lotus) de pe raza municipiului Oradea, au distribuit pliantele cu recomandări educativ-preventive și au informat populația cu privire la riscurile pe care și le asumă dacă, în „febra cumpărăturilor”, lasă deoparte vigilența. Ieri (miercuri, 23 decembrie 2009), polițiștii bihoreni au fost prezenți în centrul comercial „Crișul” (sub coordonarea agentului-șef principal, Florin Capriș, din cadrul Poliției de Proximitate.
Calendarul activităților preventive de săptămâna viitoare
Luni, 28 decembrie, ora 14.00, la centrul comercial Carrefour Era (acțiunea este coordonată de agent-șef Florin Mocanu).
Marți, 29 decembrie, ora 14.00, la centrul comercial Selgros (agent-șef Ioan Borza)
Miercuri, 30 decembrie, ora 10.00, la centrul comercial Real (agent-șef adjunct Alin Hexan).
Activități preventive similare se vor desfășura și în celelalte orașe din județul Bihor sub coordonarea polițiștilor de proximitate. 
Recomandări pentru siguranța Dvs.
Furturile din buzunare
Specialiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor, vă recomandă:
Aglomerația și agitația care se creează zilnic la orele de vârf atrag ca un magnet hoții din buzunare, poșete, genți etc.. De aceea trebuie să fim foarte atenți, pentru a evita asemenea evenimente neplăcute!
O strategie de prevenire a acestui tip de furturi poate fi imaginată privind-o din punctul de vedere al hoțului: acesta nu va îndrăzni să fure, să treacă la fapte atunci când: se simte observat, nu poate lua cu ușurință obiectul dorit sau când are toate șansele de a fi prins.
Cum se poate realiza acest lucru? Prin mijloace concrete, aflate la îndemâna oricui, dar de multe ori ignorate:
Hoții din buzunare/genți, acționează cel mai adesea în locuri aglomerate - piețe, magazine, mijloace de transport în comun, în grup, fiecare știind foarte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune, (se împinge, de exemplu) altul, sustrage portmoneul și îl dă mai departe unei alte persoane care dispare cu economiile dvs.!
Victimele sunt alese cu predilecție din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poșeta într-o poziție favorabilă furtului, iar modul de operare este adaptat de la caz la caz.
Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm cetățenilor să fie precauți la modul în care își păstrează poșeta, geanta atunci când se află într-un loc public: întotdeauna aceasta trebuie să fie ținută sub braț sau în partea din față a corpului, lipită de haină.
De asemenea, evitați transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luați măsuri de siguranță corespunzătoare! Dacă, totuși, aveți asupra dvs. sume considerabile, nu țineți toți banii într-un singur loc!
Acordați mai mare atenție poșetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoții speculează această neglijență!
Nu păstrați sume de bani în buzunarele laterale ale vestimentației, genților sau sacoșelor. Banii se păstrează în buzunarele interioare ale vestimentației, poșete sau borsete care au închizători sigure!
În mijloacele de transport în comun sau atunci când stați la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuiți!
Când efectuați o plată, nu scoateți toți banii pe care îi aveți și nu îi numărați în văzul tuturor!
Atenție! Dacă totuși sunteți victima sau martor al unei astfel de infracțiuni, rețineți cât mai multe semnalmente ale autorului, înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau comportament și sesizați de urgență Poliția la numărul pentru apeluri de urgență 112!
Biroul de presă al I.P.J. Bihor
persoană de contact: purtător de cuvânt, inspector principal de poliție Alina DINU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Liniștea și siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, prioritate a polițiștilor bihoreni. 

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:55:14 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...