Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„All Different – All Equal”

Proiect multilateral Comenius

„All Different – All Equal”

Clasele primare ale Liceului Teoretic „Lucian Blaga” Oradea sunt implicate în proiectul multilateral Comenius cu tema „All Different – All Equal”, proiect finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului de Învățare pe tot parcursul vieții, programul sectorial Comenius.

„Este un proiect amplu, la care participă școli din cinci țări din Europa: școala coordonatoare SIAULIAI „VINCAS KUDIRKA BASIC SCHOOL” – Lituania, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea – România, SREDNO OBSCHTOOBRAZOVATELNO UCHILISCHTE  „DIMCHO DEBELYANOV” – Bulgaria, ZESPOL SZKÓ£ W GO£KOWICACH – SZKO£A PODSTAWOWA – Polonia, II CIRCOLO DIDATTICO DI PONTECORVO – Italia”, după cum aflăm de la coordonatorul de proiect, inst. dr. Dorina Roman.
 Produsele finale sunt variate și deosebit de valoroase din punct de vedere educativ: albume, un calendar pe anul 2011, DVD-uri cu prezentări power point și filmulețe, broșuri, carte pe tema „Obiceiuri și tradiții din Europa”, website etc.
Scopul proiectului este cunoașterea istoriei și a moștenirii propriei țări și ale altor națiuni și comunități, promovarea conștiinței interculturale, învățarea unor limbi moderne și dezvoltarea profesională a tuturor participanților, întărirea înțelegerii și prieteniei între oameni și națiuni. Urmărim: respectarea moștenirii culturale a popoarelor, având la bază vechile tradiții, obiceiuri, încurajarea elevilor spre a crea un sistem de festivaluri în școală, depășirea barierelor culturale și de limbă între participanți, prin dansuri și cântece, formarea identității și a conștiinței naționale, pentru a fi în armonie cu conștiința membrilor comunităților europene și ai întregii lumi, stabilirea unui dialog direct și activ între elevi și cadre didactice, reprezentanți ai diferitelor culturi europene.
Fiecare țară are o bogăție de cântece, dansuri, obiceiuri. Copiii care cunosc tradițiile țării lor vor respecta și cântecele și dansurile altor țări și vor găsi o mulțime de asemănări între ele. Elevii vor învăța despre tradițiile proprii, dar și străine explorând, descriind și comparându-le. Participanții vor prezenta aceste tradiții într-un album, un calendar al sărbătorilor tradiționale europene, DVD cu prezentări power point. Ei vor alege obiceiuri unice, care vor fi prezentate în fața publicului sub forma performanțelor artistice înregistrate video. Aceste activități le vor îmbunătăți deprinderile de lucru la calculator, cele de limbă străină, dar și relațiile dintre cadre didactice și elevi. Acest parteneriat îi ajută pe elevi să învețe despre diferite culturi prin implementarea unor activități comune.
Participând la acest proiect, elevii vor învăța un lucru important – respectul și toleranța față de cei care vorbesc alte limbi și care au o înfățișare diferită, atitudine atât de necesară în societatea modernă. (Dorina Roman)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:11 Ora de vară a Europei de Est