Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozion bihorean la C.D.I. Ștei

În cadrul parteneriatului „Împreună pentru viitor”

Simpozion bihorean la C.D.I. Ștei

În cadrul parteneriatului „Împreună, pentru viitor”, semnat între Școala cu clasele I - VIII Lazuri de Beiuș și Școala cu clasele I - VIII „Miron Pompiliu” Ștei, în etapa a II-a, s-a desfășurat simpozionul bihorean „Perspective educaționale moderne și interdisciplinare”.

Acest eveniment insolit a avut loc, joi, 17 decembrie 2009, la Centrul de documentare și informare al Școlii cu clasele I - VIII „Miron Pompiliu” Ștei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar și Casa Corpului Didactic Bihor. Manifestarea a fost structurată pe mai multe secțiuni: Perspective moderne utilizate în predarea disciplinelor școlare; Interdisciplinaritatea și aplicabilitatea cunoștințelor dobândite în școală; Noile educații și problematica lumii contemporane; Management educațional eficient.
Ca argument important al organizării acestui eveniment a fost, în primul rând, dorința de a realiza un schimb de idei între dascăli aflați în școli situate la distanțe considerabile în vederea promovării unor aspecte pozitive ale activităților educative. La acest argument, adăugăm voința de a diversifica activitatea didactică tradițională prin aplicarea la modalitățile alternative mai flexibile și de ce nu mai atractive prin care să se poată acoperi o arie cât mai largă de obiective generale și specifice ale diverselor obiecte de studiu și prin care să se adâncească aspectul practic, participativ al învățării. Nevoia  de redescoperire a adevăratelor valori estetice și morale este un alt obiectiv  urmărit prin acest gen de activitate. Acțiunea a prilejuit un real și emoționant schimb de idei, cei prezenți demonstrând o largă deschidere spre metodele moderne de predare, spre interdisciplinaritate și spre noile forme de educație.
 La întâlnirea noastră de minte și suflet cu oamenii preocupați de destinul învățământului românesc și mai ales de munca de cercetare, au fost prezenți invitați de marcă ai vieții bihorene; din partea C.C.D. Bihor a participat prof. metodist Rodica Popa; Direcția de Sănătate Publică Bihor a fost reprezentată de distinsa doamnă director adj. Zoia Bitea, iar breasla artiștilor bihoreni a fost configurată prin blândele cuvinte și glasul inconfundabil al minunatei soliste Corina Szatmari. Invitații au răspuns unor întrebări cu tentă culturală, dar și personală.
Cele mai valoroase lucrări vor fi publicate
Participanții la simpozion s-au prezentat cu lucrări interesante, bine documentate și admirabil susținute în plenul sesiunilor, iar cele mai valoroase și originale lucrări vor fi publicate într-o carte sub egida Editurii Didactica Militans a Casei Corpului Didactic Bihor și prin grija și amabilitatea tipografiei Metropolis din Oradea. 
Pentru reușita manifestării, se cuvine să mulțumim organizatorilor, gazdelor, invitaților și partenerilor, tuturor celor care s-au implicat în derularea evenimentului: director Flori Crețiu, director Geta Mușet, inst. Adriana Colda, prof. Adelina Mangra, educ. Bodin Irina, înv. Bodin Alexandra, prof. Andreea Dumbravă, prof. Lia Creț, prof. Adela Rădac, medic Adriana Baic, inst. Carmen Bercea. (C.F.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:43 Ora de vară a Europei de Est