Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Christmas in Charles Dickens’s novels”

Cel mai special dar de Crăciun

„Christmas in Charles Dickens’s novels”

O carte este, oricând, un dar potrivit pentru oricine... în orice situație. „Christmas in Charles Dickens’s novels”, cartea Mădălinei Tăut, este cel mai special dar de Crăciun.

Nu tocmai întâmplător a fost lansată, ieri (luni, 21 decembrie 2009), la Casa Corpului Didactic Bihor, cartea constituind un dar pentru familia sa, pentru elevii săi (altfel spus pentru cei dragi și apropiați), așa după cum ne-a declarat tânăra și frumoasa domnișoară profesoară de limba engleză, Mădălina Mihaela Tăut.
„Dedic această carte familiei mele, dar și elevilor mei. Sper ca bucuria lecturării ei să-i facă mai buni, mai înțelepți, mai generoși, așa cum spunea Charles Dickens: „Crăciunul este sărbătoarea în care toți oamenii devin mai buni, mai generoși și în casă domnește liniștea”, fiind un cadou special de Crăciun pentru fiecare.
Aș dori ca această carte să fie primită cu dragă inimă de elevii mei și sper ca prin intermediul ei să conștientizeze faptul că iubirea față de ceilalți, dragostea pentru semenii tăi și bucuria dăruirii din suflet sunt lucrurile cele mai importante care stau la baza unei sărbători deosebite. Consider că tot ceea ce este frumos, tot ceea ce este valoros, tot ceea ce este semnificativ, chiar dacă nu este perfect, vine din inimă.
Cel ce nu păstrează Crăciunul în sufletul său nu-l va găsi niciodată sub un copac.
Am scris această carte din dorința de a aduce un strop de bucurie, o licărire de fericire tuturor celor care sunt alături de mine. Cel ce nu păstrează Crăciunul în sufletul său nu-l va găsi niciodată sub un copac. Crăciunul nu este o perioadă, niciun sezon, ci o stare de spirit, care înglobează un buchet de sentimente alese față de cei dragi. Mă tot gândesc de ce trebuie să așteptăm Crăciunul pentru a arăta acest lucru?”
Așa după cum au subliniat toți vorbitorii (Virginia Tiurbe – directorul C.C.D. Bihor, Delia Tarr Popa, inspector școlar de specialitate al Inspectoratului Școlar, Coste Monica, profesor metodist al C.C.D. ...), Mădălina este o fire sensibilă, plină de dăruire pentru nobila profesie aleasă, pentru care arde ca o flacără, în egală măsură pentru copii și pentru școală. Ea este imaginea dascălului ideal, perceput ca un apostol (de Octavian Goga). Ea crede în puterea de îndreptare (și de vindecare) a educației ca și în puterea dragostei. O înțelegem atunci, perfect, modul în care a privit și cum a tratat ea Crăciunul în cartea sa. Ca pe o bunătate...! Ca pe un mijloc de a-ți deschide sufletul spre a primi și a dărui iubire. Cartea sa are trei părți care se completează și se intersectează: Crăciunul ca o sărbătoare internațională, Charles Dickens ca un autor victorian și personajele lui Ch. Dickens sărbătorind Crăciunul.
Ce este Crăciunul? Dragoste, curaj, speranță
Cartea Mădălinei ne poartă într-o călătorie pe vremea lui Ch. Dickens, în care se vorbește despre un întreg ritual, al împodobirii caselor, bradului, copiii mergând cu colindul din casă în casă, în întreg spațiul anglo - saxon, după cum sublinia profesorul metodist al C.C.D.
Ce este Crăciunul (în viziunea și abordarea Mădălinei)?
Este dragostea pentru trecut, curajul pentru prezent, speranța pentru viitor. Și ne explică ... așa cum stau lucrurile.
„Curajul meu pentru prezent a constat în faptul că am încercat să adun cât mai multe materiale referitoare la Crăciun. Nu am pretenția de a fi originală pentru că sunt mulți cei care au scris despre Ch. Dickens. Eu doar am încercat să scriu o carte care poate fi oferită în dar de Crăciun.
Mulțumesc doamnei profesor univ. dr. Ecaterina Hanțiu pentru deschiderea cu care m-a ajutat, atât în timpul facultății, cât și acum, scriindu-mi prefața!”
Așadar, avem în față cel mai frumos dar pe care îl putem oferi oricui de Crăciun - „Christmas in Charles Dickens’s novels”, cartea Mădălinei Tăut, o dovadă în plus că așchia nu sare departe de trunchi, și că din stejar (numai) stejar răsare, făcând trimitere directă la mama sa (Stela Tăut), un distins dascăl și un om de calitate! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Christmas in Charles Dickens’s novels”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:40:46 Ora standard a Europei de Est