Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Christmas in Charles Dickens’s novels”

Cel mai special dar de Crăciun

„Christmas in Charles Dickens’s novels”

O carte este, oricând, un dar potrivit pentru oricine... în orice situație. „Christmas in Charles Dickens’s novels”, cartea Mădălinei Tăut, este cel mai special dar de Crăciun.

Nu tocmai întâmplător a fost lansată, ieri (luni, 21 decembrie 2009), la Casa Corpului Didactic Bihor, cartea constituind un dar pentru familia sa, pentru elevii săi (altfel spus pentru cei dragi și apropiați), așa după cum ne-a declarat tânăra și frumoasa domnișoară profesoară de limba engleză, Mădălina Mihaela Tăut.
„Dedic această carte familiei mele, dar și elevilor mei. Sper ca bucuria lecturării ei să-i facă mai buni, mai înțelepți, mai generoși, așa cum spunea Charles Dickens: „Crăciunul este sărbătoarea în care toți oamenii devin mai buni, mai generoși și în casă domnește liniștea”, fiind un cadou special de Crăciun pentru fiecare.
Aș dori ca această carte să fie primită cu dragă inimă de elevii mei și sper ca prin intermediul ei să conștientizeze faptul că iubirea față de ceilalți, dragostea pentru semenii tăi și bucuria dăruirii din suflet sunt lucrurile cele mai importante care stau la baza unei sărbători deosebite. Consider că tot ceea ce este frumos, tot ceea ce este valoros, tot ceea ce este semnificativ, chiar dacă nu este perfect, vine din inimă.
Cel ce nu păstrează Crăciunul în sufletul său nu-l va găsi niciodată sub un copac.
Am scris această carte din dorința de a aduce un strop de bucurie, o licărire de fericire tuturor celor care sunt alături de mine. Cel ce nu păstrează Crăciunul în sufletul său nu-l va găsi niciodată sub un copac. Crăciunul nu este o perioadă, niciun sezon, ci o stare de spirit, care înglobează un buchet de sentimente alese față de cei dragi. Mă tot gândesc de ce trebuie să așteptăm Crăciunul pentru a arăta acest lucru?”
Așa după cum au subliniat toți vorbitorii (Virginia Tiurbe – directorul C.C.D. Bihor, Delia Tarr Popa, inspector școlar de specialitate al Inspectoratului Școlar, Coste Monica, profesor metodist al C.C.D. ...), Mădălina este o fire sensibilă, plină de dăruire pentru nobila profesie aleasă, pentru care arde ca o flacără, în egală măsură pentru copii și pentru școală. Ea este imaginea dascălului ideal, perceput ca un apostol (de Octavian Goga). Ea crede în puterea de îndreptare (și de vindecare) a educației ca și în puterea dragostei. O înțelegem atunci, perfect, modul în care a privit și cum a tratat ea Crăciunul în cartea sa. Ca pe o bunătate...! Ca pe un mijloc de a-ți deschide sufletul spre a primi și a dărui iubire. Cartea sa are trei părți care se completează și se intersectează: Crăciunul ca o sărbătoare internațională, Charles Dickens ca un autor victorian și personajele lui Ch. Dickens sărbătorind Crăciunul.
Ce este Crăciunul? Dragoste, curaj, speranță
Cartea Mădălinei ne poartă într-o călătorie pe vremea lui Ch. Dickens, în care se vorbește despre un întreg ritual, al împodobirii caselor, bradului, copiii mergând cu colindul din casă în casă, în întreg spațiul anglo - saxon, după cum sublinia profesorul metodist al C.C.D.
Ce este Crăciunul (în viziunea și abordarea Mădălinei)?
Este dragostea pentru trecut, curajul pentru prezent, speranța pentru viitor. Și ne explică ... așa cum stau lucrurile.
„Curajul meu pentru prezent a constat în faptul că am încercat să adun cât mai multe materiale referitoare la Crăciun. Nu am pretenția de a fi originală pentru că sunt mulți cei care au scris despre Ch. Dickens. Eu doar am încercat să scriu o carte care poate fi oferită în dar de Crăciun.
Mulțumesc doamnei profesor univ. dr. Ecaterina Hanțiu pentru deschiderea cu care m-a ajutat, atât în timpul facultății, cât și acum, scriindu-mi prefața!”
Așadar, avem în față cel mai frumos dar pe care îl putem oferi oricui de Crăciun - „Christmas in Charles Dickens’s novels”, cartea Mădălinei Tăut, o dovadă în plus că așchia nu sare departe de trunchi, și că din stejar (numai) stejar răsare, făcând trimitere directă la mama sa (Stela Tăut), un distins dascăl și un om de calitate! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Christmas in Charles Dickens’s novels”.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 15:56:10 Ora de vară a Europei de Est