Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Turneul național „Mereu aproape”, la Oradea

Miercuri, cu ochii și aparatul pe Antena 1

Turneul național „Mereu aproape”, la Oradea

Miercuri, 6 iunie, a fost sărbătoare în municipiul de pe Crișul Repede. Fanii Antenei 1 au ieșit în stradă să se întâlnească și să se pozeze cu Crina Abrudan, Roxana Ionescu și Adelin Petrișor, de la Antena 1, să se plimbe cu ATV-urile, să joace fotbal și să se bucure de concertul oferit de DJ Raoul., DJ Project și Direcția 5, cu toții, vedetele turneului național „Mereu aproape”.

De dimineață, mămici și copii „defilau” prin centrul orașului, nerăbdători să dea ochi cu vedetele îndrăgite, copiii fiind primii și cei mai răsfățați beneficiari ai turneului. Caravana a sosit și a tras în parcarea din spatele statuii lui Mihai Eminescu, unde și-a instalat cartierul general. Din primele momente, Crina și Roxana au fost solicitate să dea autografe și să se pozeze. Între timp, în stânga și în dreapta, erau amplasate corturi și instalații gonflabile pentru marcarea terenului de fotbal, a spațiului de joacă pentru cei mai mici „telespectatori”, și a arenei de tras la poartă. În spate, a fost ridicată o scenă impunătoare cu ecrane pentru artiști. Mijlocul parcării era dominat de mascota turneului, o „antenă” imensă, gonflabilă, care-și saluta fanii făcând plecăciuni repetate și chemându-i să fie mereu aproape.
Cu ATV-ul prin oraș
Până să înceapă distracția, cel mai curtat raion era cel al ATV-urilor. Tinerii și copiii nu se mulțumeau doar să le privească, doreau să pună mâna, să le simtă. Să fie convinși că nu visează. Dar, curând ATV-urile aveau să devină funcționale. Cu un SMS dat la 1211 (cu textul Oradea), aveai șansa să te plimbi cu ATV-ul prin oraș, condus de Mihai Baneș, Victor Mihalcea... , ba chiar și  de Crina Abrudan. Primul norocos care a câștigat o plimbare cu ATV-ul a fost Marton Șandor, elev la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea. Cu mici excepții, câte zece ATV-uri ieșeau încolonate din parcare pornind pe străzi, având în față și în spate câte un reprezentant al Poliției rutiere. Alaiul de „nuntă” se întorcea după câteva minute în parcare, de unde alte și alte zeci de copii luau pulsul străzii de pe ATV. Manifestarea a beneficiat și de o transmisiune pentru „Observator” din fața ATV-urilor aliniate, Adelin Petrișor, reporterul „de război", fiind cel intervievat de Octavia Geamănu. Jessi Baneș a luat și ea loc pe ATV-ul condus de Mihai. Andrei Dan, ex-„șogunul”, nu a scăpat momentul prielnic să ia autografe și să se pozeze cu Crina și Roxana. Beniamin Florea trăgând la poartă a marcat de două ori din trei șuturi, câștigând o șapcă inscripționată. Oana Pușcaș (de la Școala „Nicolae Bălcescu”) s-a numărat și ea printre norocoșii câștigători ai concursurilor…
DJ Raoul, DJ Project și Direcția 5
Și uite-așa, cu una cu alta, timpul a zburat repede, iar după ora 20.30, distracția s-a mutat în fața
scenei. Chiar și la concurență cu meciul de fotbal al tricolorilor susținut la Timișoara, în compania slovenilor, concertul s-a bucurat de o bună audiență din partea tinerilor, răsplătiți la intervale cu premii și baloane. Echipa Antenei 1 Oradea, în frunte cu directorul său, Mihai Baneș, le-a făcut colegilor bucureșteni și artiștilor o bună reclamă și primire. Manechine ale Agenției Amalia Judea Art & Fashion au avut o repriză de prezentare, iar DJ Raoul, Crina și Roxana au înfierbântat atmosfera, pregătind terenul pentru greii serii – DJ Project și Direcția 5. Focul de artificii a fost cireașa de pe tort, iar distracția de miercuri va rămâne de-a pururi înscrisă în sufletele fanilor cu însemnele „mereu aproape”, Oradea fiind în această vară cea de-a 16-a gazdă grațioasă a turneului național, după Constanța, Brăila, Galați, Vaslui, Suceava, Iași, Făgăraș, Sibiu, Brașov, Alexandria, Pitești, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva și Târgu Mureș. Turneul a început pe 1 mai, și se va încheia, după câte se pare, în 24 iunie.
Felicitări ANTENA 1! Mulțumim Crina, Roxana, Adelin, Mihai…, DJ Raoul, DJ Project și Direcția 5 pentru distracție! (Ovi DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Turneul național „Mereu aproape”, la Oradea).


 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:26:24 Ora standard a Europei de Est