Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O delegație orădeană, în Maramureșul istoric

Rod al colaborării dintre A.S.E.B. Oradea și Asociația „Morărița”,

O delegație orădeană, în Maramureșul istoric

Ca urmare a colaborării dintre Asociația studenților și elevilor basarabeni din Oradea (A.S.E.B. Oradea) și Asociația „Morărița”, desăvârșită printr-un protocol semnat în noiembrie 2009, s-a derulat o serie de activități comune, cum ar fi: pregătirea și deplasarea unui grup comun de douăzeci de participanți la manifestările dedicate sărbătoririi Zilei naționale a României la Alba-Iulia, precum și oferirea unui număr de douăzeci de abonamente către elevii și studenții basarabeni, pentru vizionarea pieselor de teatru din stagiunea 2009 - 2010 a Teatrului de Stat din Oradea.

„220 de ani de învățământ românesc instituțional la Apșa de Jos” - Ucraina
Pe lângă toate acestea, anul 2009 a fost încununat cu participarea unei delegații orădene, formate din Tiberiu Moraru, președintele Asociației „Morărița”, Anatol Cojocari, președinte A.S.E.B, Ștefania Bălănescu, reprezentanta deputatului minorității slovace din România și dl Adrian Merka, la cea de-a IX-a ediție a Simpozionului internațional românesc, cu genericul „220 de ani de învățământ românesc instituțional la Apșa de Jos”. Această localitate din regiunea Transcarpatia, Ucraina (situată la doar câțiva kilometri de centrul geografic al Europei) a fost gazda nobilului eveniment organizat de dl Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, gazdă a românilor de pe ambele maluri ale Tisei (Ucraina și România).
Astfel, simpozionul desfășurat în această străveche vatră de istorie românească a început sâmbătă (12 decembrie 2009), odată cu primirea delegațiilor de participanți: de la Cernăuți au venit reprezentanții Consulatului General al Ambasadei României în Ucraina – conduși de  consulul general Tatiana Popa, cei din Comunitatea Românească din Ucraina – conduși de deputatul dr. Ion Popescu, cunoscuții poeți bucovineni Vasile Tărâțeanu și Vadim Bacinschi; de la Odessa, vice-consulul României Aurelian Rugină, membri ai Comunității Românești din Crimeea, conduși de Nicolae Untilă; de la București au onorat simpozionul dna Ana-Maria Craus și Carol König, consilieri în cadrul Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, precum și a Ministerului Culturii și Cultelor, printre ceilalți participanți numărându-se delegații din Cluj - Napoca, Baia Mare, Satu Mare etc.
În cadrul simpozionului, delegația orădeană a transmis Fundației „Dacia” – gazda și organizatorul simpozionului – un pachet cu cărți, trimis de dna director Ligia Mirișan, din partea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea. Președintele Asociației „Morărița”, dl. Tiberiu Moraru, a adus cu titlu de exponat pentru Muzeul privat „Dacia Liberă”, o monedă jubiliară ,,1900 de ani de la inaugurarea Monumentului de la Adamclisi“ – emisă recent de Banca Națională a României. De asemenea, Anatol Cojocari, președintele A.S.E.B. Oradea a oferit pe bază de reciprocitate trimiterea în anul 2010 a douăzeci de exemplare din fiecare număr al revistei editate de asociație – „Vreme vine”, în schimbul ziarului Apșa.
Problemele celor circa 500.000 de români din Ucraina
Înălțătorul eveniment a cuprins patru mari momente, marcate prin deschiderea Simpozionului internațional „220 de ani de învățământ românesc instituțional la Apșa de Jos” (1789 - 2009), prin prezentarea problemelor de învățământ a românilor din Ucraina, prin lansarea revistei „Familia română” nr. 2 - 3/2009 și ultimul moment marcat prin semnarea unei hotărâri de către membrii Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” care urmează a fi înaintată către cele trei state vecine - România, Ucraina și Republica Moldova. Aceste state n-au reușit nici până la ora actuală să ajungă la un numitor comun cu privire la problemelor celor circa 500.000 de români din Ucraina; probleme cum ar fi: descurajarea învățământului cu predare în limba română de către autoritățile ucraineene, nerecunoașterea diplomelor românești și moldovenești de studii în Ucraina, inexistența unei duble cetățenii pentru românii aflați în Ucraina ș.a. Astfel, prezentarea și dezbaterea problemelor de învățământ specifice românilor din Ucraina au evidențiat tendința statului ucrainean de desființare a învățământului românesc din regiunile unde trăiesc românii.
Participarea delegației orădene la simpozionul de la Apșa de Jos, a însemnat stabilirea de noi coordonate de comunicare și colaborare cu minoritatea românească din Ucraina, precum și dezvoltarea posibilităților de organizare, pe bază de reciprocitate, a unor schimburi cultural-artistice între grupurile româno-moldo-ucraineano-slovacă prin exponenții Tiberiu Moraru, Anatol Cojocari, Ion Botoș și Ștefania Bălănescu. (Anatol C.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O delegație orădeană, în Maramureșul istoric.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:13 Ora de vară a Europei de Est