Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Colinde - colinde, scrisori și felicitări

O suită onorantă... marca IV B

Colinde - colinde, scrisori și felicitări

Inst. Maria Duma și ai săi minunați elevi din IV B, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, buni la carte, sufletiști neîntrecuți și voluntari desăvârșiți ne surprind, iar și iară, cu acțiunile lor teribile.

Mai întâi și-au făcut bine treaba de Sărbători, în calitate de voluntari a două fundații, iar acum vin să vestească Nașterea Mântuitorului, alăturându-se întregului alai de colindători al „pedagogicului” (nu pot să uit și să nu pronunț acest cuvânt drag, devenit apelativ – „pedagogic” - ajuns marcă, brand), interpretând colinde și cântece tradiționale specifice momentului în limbile română, engleză, germană, spaniolă, franceză și maghiară. Mesajul lor a fost unul de suflet pentru dascălii lor. Spuneam alai, fără nicio exagerare, pentru că protagoniștii spectacolului au fost mulți, câtă frunză și iarbă (elevii din IV B – inst. Maria Duma, din VI B – prof. Emilia Iovan, V D și VI C – prof. Kopanyi Francesca, VIII A și XII B – prof. Klonda Andrea, XI D – prof. Sânziana Neșiu, IX și X B – prof. Mircea Tencuțiu, Carina Cheregi, Răzvan Dobai, Irina Dem, Gheorghe Tileagă... Plus două soliste de excepție: Raluca Iencuț și Patricia Ganea.
Apreciind prestația lor cu nota maximă,  Moșul i-a răsplătit pe colindători cu dulciuri și hârtii de valoare – diplome.
Cu colindul la Împărăție
Elevii din IV B nu s-au mulțumit doar cu recitalul prezentat în fața colectivului de dascăli al școli, ci, așa după cum au făcut și anul trecut, au ieșit să vestească Nașterea Pruncului Sfânt și la Împărăție. În 2008 , l-au „sorcovit” pe dl președinte al Consiliului Județean, dl Radu Þîrle, acum l-au luat în obiectiv pe dl primar, Ilie Bolojan. Nu au mers însă singuri, ci însoțiți de domnișoarele practicante, elevele care fac practică la clasa dnei inst. Maria Duma. În fața falnicului brad din sala primăriei, colindătorii și-au prezentat cartea de vizită, iar Moșul, tare bucuros de ceea ce a aflat, i-a felicitat și premiat cu mare drag.
Teodora, Silviu și Cosmin s-au pus bine cu Moșul
La îndemnul Consiliului elevilor, „primarii” (elevii ciclului primar de la C.N. „I. Vulcan”) au scris scrisori lui Moș Crăciun, în care au povestit de una de alta, despre sălbatica noastră tranziție politică și apolitică, despre criza ce ne-a cuprins, criză morală și financiară, criză școlară, cu dedublarea zilelor libere...
Așa mult i-a plăcut Moșului (dar și organizatorilor) scrisorile celor din IV B, încât trei dintre ei s-au trezit pe podiumul de premiere: Teodora Holhoș – premiul I, Silviu Curtui – II, iar Cosmin Cozma – III.
Mari diplomați (de carieră, precum dăscălița lor), vulturii din IV B au profitat de împrejurări și de timpul favorabil pentru felicitări... s-au pus pe redactat felicitări la laptop, având și pozele de la primărie, și... pac la războiu! Câte una pentru fiecare, dar și pentru direcțiune, secretariat și administrație. O chestiune de orientare... (a)politică. O delegație le-a înmânat destinatarilor și s-a întors laureată... cu dulciuri pentru întreg colectivul de voluntari. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Colinde - colinde, scrisori și felicitări.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:39:11 Ora standard a Europei de Est