Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diseminare de bune practici

„Formal, nonformal, informal pe harta educației”

Diseminare de bune practici

în cadrul Săptămânii educației adulților - Festivalul național al șanselor tale, ediția 2009, la Școala cu clasele I – VIII „Dacia” din Oradea, a fost organizată o activitate de diseminare de bune practici, intitulată „Formal, nonformal, informal pe harta educației”.

Am pornit de la ideea potrivit căreia educația este procesul cel mai important în devenirea unei societăți, iar sistemul educațional trebuie să fie perfect echitabil pentru a putea garanta o evoluție sănătoasă a societății.
Printr-o prezentare în power point, prin expoziția cu tema „Lucrez și mă joc împreună cu prietenii”, dar și prin programul artistic, intitulat „Magia sărbătorilor: mai multe voci, mai multe piese - o scenă pentru toți”, am dorit să arătăm că toleranța poate fi învățată de către fiecare dintre noi, oriunde și oricând. Coordonatorii acestei activității au fost prof. psiholog Trifa
Claudia, directorul școlii, prof. dr. Hava Florian, iar printre colaboratori se numără persoane din afara sistemului de învățământ, precum și cadre didactice implicate în activități, proiecte și programe centrate pe educația pentru democrație și toleranță (Toth Amelia, Simo-Ritter Csilla, Hava Florica, Negruț Gabriela, Rusz Csilla, Leț Lucia, Bojan Mariana, Dindelegan Anca, Mihuț Niculina, Mureșan Ioana, Bucșa Georgeta). La activitate au fost prezenți elevii, profesorii de la Școala „Dacia” și CSEI nr. 2, reprezentanți ai Clubului „Lions 22”, ai postului Radio Maria, membri ai comunității.
Câteva dintre rezultatele activității de diseminare de bune practici preconizate sunt: consolidarea spiritului de colaborare și cooperare între participanții la activitățile educaționale, între actorii învățării, creșterea coeziunii sociale și a cetățeniei active, sporirea activităților de promovare a echității și respectarea diversității în comunitate.
Am avut o activitate reușită, foarte bogată și cu mare încărcătură emoțională fiindcă am retrăit momente importante din viața școlii și  a comunității. Au răspuns invitației noastre persoane implicate în educație, de la Universitatea Oradea, Radio Maria, Club „Lions 22”, partenerii din proiectul SNAC de la CSEI nr.2, presa locală, părinți, profesori, elevi, absolvenți și alți membri ai comunității. Sponsorii noștri (Club Lions, un magazin de decorațiuni, familiile copiilor din școală) au întregit evenimentul și au adus bucurie copiilor implicați în realizarea obiectelor expuse, dar și în activitățile, proiectele și programele diseminate. Programul artistic a încântat auditoriul prin colindele românești, prin obiceiurile de iarnă, prin cântecele și poeziile în limbile maghiară, engleză, germană, italiană, prin jocurile din bătrâni, altfel spus prin diversitatea culturală. (Claudia T.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Diseminare de bune practici.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:11 Ora de vară a Europei de Est