Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul internațional de eseuri „Cassini – Astronom”, ediția 2009

Elevi de la Șc. „N. Bălcescu” premiați (la)

Concursul internațional de eseuri „Cassini – Astronom”, ediția 2009

Dacă în toamna anului 2009 nici un elev de la Școala cu clasele I – VIII „Nicolae Bǎlcescu” din Oradea nu avea experiența unui proiect cu tematicǎ din astronomie, acum, în școalǎ, sunt șase elevi care se pot mândri cu diplome din acest domeniu, purtând prestigiosul simbol al NASA.

Cum a fost posibil?
Prof. Szatmari Dorina, în calitate de coordonator, explicǎ: „Dacă vrei, poți!” Am intrat prin clase în septembrie și le-am făcut cunoscutǎ elevilor ideea acestui concurs, mediatizat pe internet. La început au fost mulți copii interesați, dar în final au rǎmas doar 12 care au studiat tematica și au compus un eseu centrat pe una dintre urmǎtoarele teme: Saturn, Titan sau Tethys și inelele lui Saturn. Dintre cele șase eseuri trimise online (copiii au putut lucra singuri sau în echipe de maximum patru la aceeași lucrare), au ajuns în finalǎ și au fost premiate trei - o cifrǎ record ținând seama de tradițiile în studiul astronomiei pe care le aveau alte școli participante”.
Concursul „Cassini – Astronom” a fost lansat în SUA și pentru prima datǎ, în acest an, a participat și România. În evaluarea eseurilor o mare pondere au avut-o conținutul științific și originalitatea.
Elevii premiați sunt: Sava Andreea (clasa a VI-a B), cu eseul intitulat „Buletin meteorologic de pe Saturn”, Todoran Natalia, Popescu Vanessa, Kis Melania, Toader Beatrice (VII D), cu eseul  „Eclipsǎ de Titan” și Lorincz Patrich (VIII C), al cǎrui eseu a avut titlul „Slalom printre inelele lui Saturn”.
 Fiecare dintre ei a obținut diplome de câștigǎtori, iar Andreea Sava, fiind notatǎ de cǎtre toți membrii comisiei cu 10, a fost premiatǎ și cu un galileoscop – o lunetǎ similarǎ celei folosite de Galileo Galilei în urmǎ cu aproximativ 400 de ani, indicatǎ pentru astronomii amatori  începǎtori.
Decernarea diplomelor și premiilor a avut loc la București, în data de 4 decembrie 2009, cu ocazia Simpozionului național „Întoarcerea din spațiu”. La acest simpozion au fost prezentate activitǎți organizate în România de cǎtre școli, asociații, cluburi, profesori implicați în studiul astronomiei, cu ocazia „Anului internațional al astronomiei – 2009”.
 Cu Andreea Sava și Natalia Todoran... la București
 „Așa că, deși abia sosisem în noaptea precedentǎ de la Madrid, de la cursul „Adventures in Teaching Astronomy”, obținut prin programul Comenius, motivatǎ de perspectiva dezvoltǎrii în Școala „Nicolae Bǎlcescu” a unei atitudini pro-științǎ, susținutǎ de conducerea școlii, am decis sǎ plec din nou spre București, împreunǎ cu doi dintre câștigǎtori - Andreea Sava și Natalia Todoran, pentru a le  „intoxica” de spiritul astronomiei”.
Pentru fete experiența a fost ineditǎ. La  Liceul de Aeronauticǎ „Henri Coandă” din București, de la intrare am fost întâmpinate cu ecusoane, mape, cuvinte de prețuire și bun venit și conduse spre sala de festivitǎți. Acela a fost momentul în care fetele au spus pentru prima datǎ „A meritat sǎ venim!” Au urmat, pe parcursul întregii zile, diferite prezentǎri care au marcat finalul anului 2009 – Anul internațional al astronomiei”. Sufletul manifestǎrilor din cadrul simpozionului au fost dna prof. Elisabeta Picǎ și dl prof. univ. dr. Mircea Rusu.
 Cel mai mult ne-am bucurat când pe scenă au urcat elevii ce formeazǎ lotul național de astronomie al României, deoarece  printre ei au fost și orǎdenii noștri: elevul  Derecichei Denis și dl profesor coordonator Marin Bica, întorși de curând cu premii de la olimpiada internaționalǎ de astronomie din China.
N-am putut rata ocazia de a ne fotografia alături de o adevǎratǎ personalitate în lumea astronomiei - dna prof. univ. dr. Magda Stavinschi, coordonator al AIA (Anul internațional al astronomiei) 2009 pentru România, membru activ în numeroase comisii internaționale pentru cercetare în astronomie. Domnia sa  e deseori ambasadorul României pentru promovarea valorilor prea puțin cunoscute în lume.
 În multe țǎri europene, dar și de pe alte continente, se studiazǎ astronomia ca disciplinǎ de sine stǎtǎtoare. De exemplu, în Bulgaria, astronomia este obiect de studiu separat din clasa I pânǎ în clasa a XII-a. Poate cǎ rezultatele frumoase obținute la olimpiadele de astronomie de cǎtre lotul României, obținute cu multǎ trudǎ prin pregǎtirea elevilor talentați de cǎtre profesori voluntari, în afara orelor din catedrǎ, activitǎțile absolut minunate desfǎșurate de profesori pasionați din toatǎ țara, mesajele transmise în diferite împrejurǎri și de la diferite niveluri vor determina Ministerul Educației, Cercetării și Inovării sǎ gǎseascǎ o soluție pentru a face loc astronomiei, nu aglomerând programa școlară, ci abordând întrega  educație dintr-o altă perspectivǎ. (Dorina Szatmari)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:25 Ora de vară a Europei de Est