Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul balurilor - locurile II

Vineri,9 martie

Balul balurilor - locurile II

Vineri, 9 martie, la Balul balurilor, s-au întâlnit ocupantele locurilor II de la cele cinci etape ale competiției: bobocii și artiștii de la "Mihai Viteazul", "Andrei Șaguna", "Traian Vuia", "Aurel Lazăr" și "Emanuil Gojdu". În urma unei prestații constant bune, Marieta Popovici și George Marincaș (de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia") au reușit să se situeze în frunte, calificându-se pentru semifinala de vinerea viitoare, 16 martie, când vor avea ca parteneri de întrecere ocupanții locurilor I de la toate cele cinci etape ("Mihai Eminescu", Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", "Lucian Blaga", "Transilvania" și Economic).


Vitejii s-au pus pe acrobații
 
Din start, balul a început tare, prin intrarea inedită, de-a dreptul derutantă, a Oanei Mardar (de la „Mihai Viteazul”). Ea a coborît în scenă de la balcon pe o frânghie („prințul”, George Ghitea, așteptând-o pe ring). În schimb, cei de la „Șaguna” (Cosmina Bereș și Petrică Lung-Nichita) au sosit cu mare alai, însoțiți de majorete și manechine. Marieta și George (de la „Vuia”) au atras privirile prin ținute, și prin modul de prezentare, ea coborând parcă de pe o pânză de curând „pictată”. Într-un mod nefiresc, dar bine primiți, au urcat pe ring lăzăriștii: Alex (Soporan) pe o trotinetă, iar Cristina (Mihiș) ieșind din cutie, precum puiul din găuace. Cum puteau gojdiștii să se lase mai prejos. Adrian (Rus) s-a cocoțat pe o scară dublă, unde stătea ca într-un balcon, pe care sta scris  „Love Tree” (cu litere de-o șchioapă, în roșu și verde), așteptând apariția Julietei- alias Ioana Repciuc. De la difuzor răzbăteau reclame, precum arhicunoscuta: „Dacă mă sărută data viitoare?” Iar gojdista nu a mai așteptat până data viitoare.
 
Grație și … precizie
 
Probele nu au pus prea mari probleme concurenților, dar nu toți le-au dat importanța cuvenită. La proba de limbo, spre exemplu, unii au renunțat mult prea ușor la luptă. În privința dansului, Darius (aflat în juriu)  a avut un cuvânt greu de spus, pentru că dansul nu e deloc o probă de relaxare totală, la care fiecare poate să se  miște în legea lui. Cea de-a treia probă, și ultima, avea să le aducă celor de la „Vuia” cele mai multe puncte, și să-i detașeze de restul plutonului. George a reușit să doboare cu mingea de baschet cele mai multe flacoane (4), iar mingea trebuia să treacă prin cercul ținut de parteneră. În destule cazuri, mingea nici măcar nu a apucat să intre prin cerc.
   
Tot dansul e vioara întâi!
 
Momentele artistice au fost reduse doar la … dans!
Colegele de trupă ale Deliei Filimon (de la „M. Viteazul”) s-au mișcat bine, iar ținuta (maiourile și pantalonii mulați pe corp) le-a evidențiat toate formele. Dansatoarele de la „Șaguna” s-au machiat special, arborând și o tunsoare în ton cu statutul lor de rapp-eri (ai trupei „Baby Boo”). Singurii însă care au impresionat cu adevărat, vineri seara, au fost artiștii de la „Vuia”. Ei au șocat prin apariția celor patru dansatori „îmblăniți”, coborîți din Epoca de piatră, urmați de o pereche ce a etalat multă grație, și sfârșind cu numărul proverbial al băieților balerini, pe post de lebede. Lăzăristele, în ținute sport (în maiouri galbene și pantaloni negri), au avut o prestație bună, dar nu au șocat, la fel și gojdistele, toate în negru (cu un singur băiat). Nu au arătat nimic deosebit. Prin urmare, era de așteptat ca reprezentanții Colegiului „Traian Vuia” să se califice, urmând să participe la semifinala de vineri, 16 martie, alături de ocupanții locurilor I.
 
Vineri, Dj Project la „No Problem”
 
Nelipsite de la fiecare reprezentație, campioanele naționale (ale trupei „Bizar”) și-au etalat măiestria într-ale hip-hop-ului, de la microfon, Mihai Dacin a dominat totul, iar juriul (Darius Domocoș, Marius Demeter, Corina Ferenț și Dorin Herțeg) a punctat obiectiv.
Vineri, se așteaptă ca lupta să fie acerbă, iar sala neîncăpătoare, doar avem invitați speciali, pe Dj Project.
(Ov. D.)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 04:51:20 Ora de vară a Europei de Est