Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Balul balurilor - locurile II

Vineri,9 martie

Balul balurilor - locurile II

Vineri, 9 martie, la Balul balurilor, s-au întâlnit ocupantele locurilor II de la cele cinci etape ale competiției: bobocii și artiștii de la "Mihai Viteazul", "Andrei Șaguna", "Traian Vuia", "Aurel Lazăr" și "Emanuil Gojdu". În urma unei prestații constant bune, Marieta Popovici și George Marincaș (de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia") au reușit să se situeze în frunte, calificându-se pentru semifinala de vinerea viitoare, 16 martie, când vor avea ca parteneri de întrecere ocupanții locurilor I de la toate cele cinci etape ("Mihai Eminescu", Liceul cu Program Sportiv "Bihorul", "Lucian Blaga", "Transilvania" și Economic).


Vitejii s-au pus pe acrobații
 
Din start, balul a început tare, prin intrarea inedită, de-a dreptul derutantă, a Oanei Mardar (de la „Mihai Viteazul”). Ea a coborît în scenă de la balcon pe o frânghie („prințul”, George Ghitea, așteptând-o pe ring). În schimb, cei de la „Șaguna” (Cosmina Bereș și Petrică Lung-Nichita) au sosit cu mare alai, însoțiți de majorete și manechine. Marieta și George (de la „Vuia”) au atras privirile prin ținute, și prin modul de prezentare, ea coborând parcă de pe o pânză de curând „pictată”. Într-un mod nefiresc, dar bine primiți, au urcat pe ring lăzăriștii: Alex (Soporan) pe o trotinetă, iar Cristina (Mihiș) ieșind din cutie, precum puiul din găuace. Cum puteau gojdiștii să se lase mai prejos. Adrian (Rus) s-a cocoțat pe o scară dublă, unde stătea ca într-un balcon, pe care sta scris  „Love Tree” (cu litere de-o șchioapă, în roșu și verde), așteptând apariția Julietei- alias Ioana Repciuc. De la difuzor răzbăteau reclame, precum arhicunoscuta: „Dacă mă sărută data viitoare?” Iar gojdista nu a mai așteptat până data viitoare.
 
Grație și … precizie
 
Probele nu au pus prea mari probleme concurenților, dar nu toți le-au dat importanța cuvenită. La proba de limbo, spre exemplu, unii au renunțat mult prea ușor la luptă. În privința dansului, Darius (aflat în juriu)  a avut un cuvânt greu de spus, pentru că dansul nu e deloc o probă de relaxare totală, la care fiecare poate să se  miște în legea lui. Cea de-a treia probă, și ultima, avea să le aducă celor de la „Vuia” cele mai multe puncte, și să-i detașeze de restul plutonului. George a reușit să doboare cu mingea de baschet cele mai multe flacoane (4), iar mingea trebuia să treacă prin cercul ținut de parteneră. În destule cazuri, mingea nici măcar nu a apucat să intre prin cerc.
   
Tot dansul e vioara întâi!
 
Momentele artistice au fost reduse doar la … dans!
Colegele de trupă ale Deliei Filimon (de la „M. Viteazul”) s-au mișcat bine, iar ținuta (maiourile și pantalonii mulați pe corp) le-a evidențiat toate formele. Dansatoarele de la „Șaguna” s-au machiat special, arborând și o tunsoare în ton cu statutul lor de rapp-eri (ai trupei „Baby Boo”). Singurii însă care au impresionat cu adevărat, vineri seara, au fost artiștii de la „Vuia”. Ei au șocat prin apariția celor patru dansatori „îmblăniți”, coborîți din Epoca de piatră, urmați de o pereche ce a etalat multă grație, și sfârșind cu numărul proverbial al băieților balerini, pe post de lebede. Lăzăristele, în ținute sport (în maiouri galbene și pantaloni negri), au avut o prestație bună, dar nu au șocat, la fel și gojdistele, toate în negru (cu un singur băiat). Nu au arătat nimic deosebit. Prin urmare, era de așteptat ca reprezentanții Colegiului „Traian Vuia” să se califice, urmând să participe la semifinala de vineri, 16 martie, alături de ocupanții locurilor I.
 
Vineri, Dj Project la „No Problem”
 
Nelipsite de la fiecare reprezentație, campioanele naționale (ale trupei „Bizar”) și-au etalat măiestria într-ale hip-hop-ului, de la microfon, Mihai Dacin a dominat totul, iar juriul (Darius Domocoș, Marius Demeter, Corina Ferenț și Dorin Herțeg) a punctat obiectiv.
Vineri, se așteaptă ca lupta să fie acerbă, iar sala neîncăpătoare, doar avem invitați speciali, pe Dj Project.
(Ov. D.)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:55:31 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...