Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XII-a)

Ieri, la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea

Festivalul „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XII-a)

Explozia de bucurie a copiilor și de culoare a costumelor populare a încântat, deopotrivă juriu, dar și asistența, ieri (marți, 15 decembrie 2009), la cea de-a XII-a ediție a Festivalului „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”, găzduită de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea (director, prof. Dan Peter).

Pe scena palatului au urcat, ca și la ediția de anul trecut, colindători și dansatori din Beiuș, Ștei, Valea lui Mihai, Inand, Cefa și Oradea. Marii absenți au fost cei din Bratca, Tinca, Salonta și de ce nu, și cei din localitatea Avram Iancu..., pe care nu-i mai vedem la față! Oare de ce?
Juriul de specialiști a avut în componență nume sonore și personalități cunoscute și îndrăgite pentru competență și corectitudine: Crăciun Parasca, Florea Crișu, Ioan Fluieraș și... mai nou, Dan Peter. Maestru Crișu nota totul, iar la sfârșit, era în stare să-ți spună toate neajunsurile, nu spre a tăia aripile micilor colindători și dansatori, fantastic de drăguți și nevinovați, ci pentru îndreptare și pentru informarea instructorilor care vor să audă ce le mai lipsește.
Trași la două ace, elevii Bunicii Valeria – grupul „Angelicus” (elevi de clasa a II-a)  au deschis festivalul cu patru colinde, în acompaniament de orgă (coordonați și dirijați de prof. Narcisa Midoschi și Anamaria Bulzan). Membrii ansamblului „Datina” din Inand și Cefa (îndrumați de maestrul coregraf Florica Negrău) au pornit cu mare tam-tam din spatele sălii, surprinzând spectatorii. E o strategie de învăluire specifică maestrului coregraf care deține supremația în rândul copiilor dănțăuși profesioniști din Bihor, cu ale sale „Flori...” și mai nou și cu „Datina”, care crește mereu în competență. Clubul Copiilor din municipiul Marghita a fost reprezentat și la actuala ediție (ca și în 2008) de membrii ansamblului folcloric „Furrge Labok” din Valea lui Mihai (instruiți de prof. Simon Borbely Andrea). Noutatea ediției a constituit-o grupul vocal folcloric „Muguri de brad”, al palatului (îndrumat de prof. Anamaria Gal), la prima sa ieșire la rampă într-un festival de gen (și cu două intervenții solistice, prestate de Natalia Hălmăgean și Alexandra Paina).
Beiușenii – revelația festivalului!
Și membrii ansamblului „Lilioara”, al Clubului Copiilor din Beiuș (îndrumați de directorul clubului - distinsul prof. Irina Mihoc) ne-au surprins în mod plăcut venind cântând din spatele sălii. Câtă frunză și iarbă, și mai mari și mai mici, beiușenii au fost revelația acestei ediții, după părerea noastră, poate și a juriului.  Admirabili de serioși și exacți în colindat, cu o ținută scenică decentă, cu disciplină și bună orânduire, beiușenii au plăcut ochiului și auzului, devenind lideri, chiar și numai sufletului nostru! De la Clubul Copiilor din Ștei ni s-au arătat pe scenă mândri juni, membrii ansamblului „Vatra Șteiului” (îndrumați de prof. Cornel Tomuțiu). Puțin și ... ni s-a rupt filmul, fiind nevoiți să ne retragem, fără a-i vedea la lucru pe meseriașii doamnei Florica Negrău  - "Florile Bihorului". (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” (ediția a XII-a).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:46:06 Ora standard a Europei de Est