Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Îți place să primești, învață să dăruiești!”

Copiii pentru copii, la Șc. „N. Bălcescu” din Oradea

„Îți place să primești, învață să dăruiești!”

În urmă cu șapte ani, când s-a născut proiectul educativ interjudețean „Copiii pentru copii”, inst. Stela Tăut (coordonator de proiect), de la Școala cu clasele I – VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea nu a putut intui impactul, dar nici succesul pe care îl va înregistra...

Cu fiecare ediție, Stela s-a bucurat văzând că nu este singură, pentru că alți și alți colegi i s-au alăturat, dar nu neapărat din școală, ci și din alte școli. Așa se face că la actuala ediție (a VII-a) a proiectului, numărăm șapte parteneri: Șc. „Nicolae Bălcescu” (coord. inst. Stela Tăut), Șc. „Oltea Doamna” (coord. inst. Elena Pavel) și Lic. Teologic Greco – Catolic (coord. prof. Mădălina Tăut); acești trei parteneri adună pentru a dărui celorlalți patru parteneri de proiect: Asociația Pro Bambini (coord. Crina Dobocan), Centrul rezidențial „Sfântul Nicolae” din Peciu Nou, județul Timiș, F.R.C.C.F. (director, Adriana Diaconu) și Uniunea Femeilor Bihor (ing. Miorița Săteanu).
Luna trecută și luna aceasta, elevii claselor I C, II A și II B, VI A și VI C au pus mână de la mână oferindu-le copiilor de la Școala din Pădurea Neagră șansa de a face o excursie, prima lor excursie la Oradea. Tot ei au colectat și au dăruit jucării pentru târgul de jucării, au pregătit pachete pentru alți copii, iar miercuri, i-au vizitat pe bătrânii de la căminul fundației „Consistoria Efrem Beniamin” pentru a le face o bucurie. Prin Școala „Nicolae Bălcescu” a circulat „Cutia magică”, iar cei cinci milioane de lei (vechi) vor fi donați Asociației Pro Bambini care și-a propus să ajute copiii dotați (care au o situație materială precară). Joi, școlile implicate în proiect au „înălțat zidul” și au împodobit „Bradul dăruirii”, după care s-au apucat să facă daruri. Cei de la „Bălcescu” s-au îndreptat cu pachetele spre copiii de la C.S.E.I. nr. 2, iar cei de la Liceul Teologic Greco – Catolic, spre copiii de la Școala cu clasele I – VIII „Lucreția Suciu”. Vineri, pachetele cu dulciuri, jucării, mănuși și fulare... au luat drumul Casei de copii de la Peciu Nou (județul Timiș), iar altele au ajuns la sediul F.R.C.C.F. din Oradea.
„Mottoul proiectului nostru: „Îți place să primești, învață să dăruiești!” nu e ales la întâmplare. De șapte ani, copiii implicați chiar au învățat să adune spre a putea dărui”, conchide inst. Stela Tăut.
Iar faptele lor chiar nu pot fi evaluate la justa lor strălucire și putere de magie, acum în prag de sfinte Sărbători! (Ovidiu DAN) 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:56 Ora de vară a Europei de Est