Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Relansarea firmelor de exercițiu (din clasele a XI-a și a XII-a)

Astăzi, la C.T. „Traian Vuia” Oradea

Relansarea firmelor de exercițiu (din clasele a XI-a și a XII-a)

De patru ani, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, elevii claselor a XI-a și a XII-a (rută progresivă) se pregătesc ca viitori „antreprenori” și prin intermediul unor firme de exercițiu în care își desfășoară activitatea în condiții reale, după principiile unei firme reale, derulând tranzacții, făcând decontări..., totul, însă, într-un mediu virtual.

Succesul pe care l-au înregistrat, în ultimii doi ani, unele firme de exercițiu de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” cu ocazia participării la târgurile internaționale din Croația și Austria, le-a dat aripi (mai mult curaj și încredere în forțele proprii), a stimulat competiția internă. „Cele două premii II obținute, în 2008, de firma de exercițiu F.E „Paradis Vuia” la cel de-al IX-lea Târg internațional al firmelor de exercițiu de la Zagreb, precum și locul VIII ocupat de ai noștri, în 2009, la Salzburg (Austria) au arătat că se poate și au ambiționat și mai mult managerii firmelor”, după cum ne-a declarat Roxana Popa (din clasa a XII-a C), prezentator al evenimentului, alături de Adrian Șuteu (din XII G).
Șapte firme de succes
La această ediția, și-au prezentat cărțile de vizită șapte firme, înființate în anul școlar 2007 – 2008 și preluate în actualul an școlar de elevii claselor a XI-a și a XII-a (rută progresivă). Cei din a XI-a C au preluat F.E. B. Shake S.R.L. (coordonată de prof. Gabriela Lele), cu activitate în domeniul comerțului cu ridicata (bunuri de consum, nealimentare, inclusiv saci și pungi din hârtie) și F.E. Beauty Star S.R.L. (coordonator, prof. Silvia Mateaș), cu activitate de coafură și alte activități de înfrumusețare (epilat, pensat, vopsit gene și sprâncene, extensii de gene, machiaj și tratament cosmetic), manichiură și pedichiură, unghii false, întreținere cu gel și tratamente profesionale. F.E. Teen Travel S.R.L. a fost preluată de elevi din a XI-a D (sub coordonarea prof. Alina Cotca). „Cu agenția noastră de turism călătorești zâmbind, atât în cadrul unui tur al României, cât și în circuit în Egipt..., Maldive ori în cadrul unui sejur de vis la Londra sau în Jamaica” – așa după cum ne-a asigurat crăciunița Cristina Crăciun. Tot elevi din a XI-a D au preluat complexul turistic cu activități specifice hotelurilor și organizări de evenimente, activități sportive și de agrement – F.E. Magic Land, firmă pe care managerii (orchestrați de prof. Daniela Avram) aveau să o salte pe primul loc în top, drept cea mai bună firmă (obținând astfel marele premiu). Elevii din XII D (coordonați de prof. Anamaria Giurău) s-au orientat spre F.E. Dolce & Cabana S.R.L. – o pensiune turistică atractivă (care vă așteaptă cu oferte tentante de Crăciun și de Revelion). În fine, cei din XII G – secția maghiară (îndrumați de prof. Csapo Edina) au optat pentru F.E. Auto Sell S.R.L. (o firmă care comercializează autoturisme) și pentru F.E. Diamon House S.R.L. (o pensiune).
În prezentarea firmei, fiecare și-a amenajat standul în chip cât mai original, pentru a atrage clienții (dar și atenția și simpatia juriului). Unii au ținut să impresioneze prin intermediul posterelor, pliantelor și prin prezentarea în power point cu ajutorul laptopului, alții au marșat pe catalog, albume foto, cărți de vizită și ... bomboane de ciocolată.
Juriul (prezidat de directorul colegiului, dl prof. Dorel Șaitoș) nu s-a lăsat vrăjit (de frumusețea managerilor), îndulcit și „mituit”, ci a apreciat: originalitatea, imaginația și fantezia în executarea și prezentarea materialelor menite să promoveze imaginea și produsele firmei.
Premii (pentru)
Cel mai bun stand - F.E. B. Shake S.R.L.
Cel mai bun catalog - F.E. Beauty Star S.R.L.
Cea mai bună prezentare - F.E. Dolce & Cabana S.R.L.
Cele mai bune materiale promoționale - F.E. Teen Travel S.R.L.
Cea mai bună ținută - F.E. Diamon House S.R.L.
Cele mai bune abilități de comunicare cu clienții - F.E. Auto Sell S.R.L.
Cea mai bună firmă - F.E. Magic Land.
La final, domnul director, Dorel Șaitoș, a felicitat toate firmele pentru preocuparea manifestată în amenajarea standului și prezentarea firmei, urându-le succes în dezvoltarea afacerilor și obținerea de premii în cadrul competițiilor naționale și internaționale de gen, iar organizatorii evenimentului țin să mulțumească sponsorului (S.C. Danessa S.R.L. Oradea) pentru sprijinul financiar acordat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Relansarea firmelor de exercițiu (din clasele a XI-a și a XII-a).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:03 Ora de vară a Europei de Est