Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Relansarea firmelor de exercițiu (din clasele a XI-a și a XII-a)

Astăzi, la C.T. „Traian Vuia” Oradea

Relansarea firmelor de exercițiu (din clasele a XI-a și a XII-a)

De patru ani, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, elevii claselor a XI-a și a XII-a (rută progresivă) se pregătesc ca viitori „antreprenori” și prin intermediul unor firme de exercițiu în care își desfășoară activitatea în condiții reale, după principiile unei firme reale, derulând tranzacții, făcând decontări..., totul, însă, într-un mediu virtual.

Succesul pe care l-au înregistrat, în ultimii doi ani, unele firme de exercițiu de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” cu ocazia participării la târgurile internaționale din Croația și Austria, le-a dat aripi (mai mult curaj și încredere în forțele proprii), a stimulat competiția internă. „Cele două premii II obținute, în 2008, de firma de exercițiu F.E „Paradis Vuia” la cel de-al IX-lea Târg internațional al firmelor de exercițiu de la Zagreb, precum și locul VIII ocupat de ai noștri, în 2009, la Salzburg (Austria) au arătat că se poate și au ambiționat și mai mult managerii firmelor”, după cum ne-a declarat Roxana Popa (din clasa a XII-a C), prezentator al evenimentului, alături de Adrian Șuteu (din XII G).
Șapte firme de succes
La această ediția, și-au prezentat cărțile de vizită șapte firme, înființate în anul școlar 2007 – 2008 și preluate în actualul an școlar de elevii claselor a XI-a și a XII-a (rută progresivă). Cei din a XI-a C au preluat F.E. B. Shake S.R.L. (coordonată de prof. Gabriela Lele), cu activitate în domeniul comerțului cu ridicata (bunuri de consum, nealimentare, inclusiv saci și pungi din hârtie) și F.E. Beauty Star S.R.L. (coordonator, prof. Silvia Mateaș), cu activitate de coafură și alte activități de înfrumusețare (epilat, pensat, vopsit gene și sprâncene, extensii de gene, machiaj și tratament cosmetic), manichiură și pedichiură, unghii false, întreținere cu gel și tratamente profesionale. F.E. Teen Travel S.R.L. a fost preluată de elevi din a XI-a D (sub coordonarea prof. Alina Cotca). „Cu agenția noastră de turism călătorești zâmbind, atât în cadrul unui tur al României, cât și în circuit în Egipt..., Maldive ori în cadrul unui sejur de vis la Londra sau în Jamaica” – așa după cum ne-a asigurat crăciunița Cristina Crăciun. Tot elevi din a XI-a D au preluat complexul turistic cu activități specifice hotelurilor și organizări de evenimente, activități sportive și de agrement – F.E. Magic Land, firmă pe care managerii (orchestrați de prof. Daniela Avram) aveau să o salte pe primul loc în top, drept cea mai bună firmă (obținând astfel marele premiu). Elevii din XII D (coordonați de prof. Anamaria Giurău) s-au orientat spre F.E. Dolce & Cabana S.R.L. – o pensiune turistică atractivă (care vă așteaptă cu oferte tentante de Crăciun și de Revelion). În fine, cei din XII G – secția maghiară (îndrumați de prof. Csapo Edina) au optat pentru F.E. Auto Sell S.R.L. (o firmă care comercializează autoturisme) și pentru F.E. Diamon House S.R.L. (o pensiune).
În prezentarea firmei, fiecare și-a amenajat standul în chip cât mai original, pentru a atrage clienții (dar și atenția și simpatia juriului). Unii au ținut să impresioneze prin intermediul posterelor, pliantelor și prin prezentarea în power point cu ajutorul laptopului, alții au marșat pe catalog, albume foto, cărți de vizită și ... bomboane de ciocolată.
Juriul (prezidat de directorul colegiului, dl prof. Dorel Șaitoș) nu s-a lăsat vrăjit (de frumusețea managerilor), îndulcit și „mituit”, ci a apreciat: originalitatea, imaginația și fantezia în executarea și prezentarea materialelor menite să promoveze imaginea și produsele firmei.
Premii (pentru)
Cel mai bun stand - F.E. B. Shake S.R.L.
Cel mai bun catalog - F.E. Beauty Star S.R.L.
Cea mai bună prezentare - F.E. Dolce & Cabana S.R.L.
Cele mai bune materiale promoționale - F.E. Teen Travel S.R.L.
Cea mai bună ținută - F.E. Diamon House S.R.L.
Cele mai bune abilități de comunicare cu clienții - F.E. Auto Sell S.R.L.
Cea mai bună firmă - F.E. Magic Land.
La final, domnul director, Dorel Șaitoș, a felicitat toate firmele pentru preocuparea manifestată în amenajarea standului și prezentarea firmei, urându-le succes în dezvoltarea afacerilor și obținerea de premii în cadrul competițiilor naționale și internaționale de gen, iar organizatorii evenimentului țin să mulțumească sponsorului (S.C. Danessa S.R.L. Oradea) pentru sprijinul financiar acordat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Relansarea firmelor de exercițiu (din clasele a XI-a și a XII-a).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:33:59 Ora standard a Europei de Est