Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Europenii doresc ca guvernele să ia măsuri drastice în privința schimbărilor climatice

Un mesaj clar pentru Copenhaga

Europenii doresc ca guvernele să ia măsuri drastice în privința schimbărilor climatice

Europenii și oamenii din întreaga lume au făcut o declarație clară: Guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice și, în special, în vederea reducerii nivelurilor emisiilor de CO2.

Cetățeni din întreaga Europă au scris mesaje pe site-ul web www.fightclimatechange.eu, ca răspuns la întrebarea: „Ce ar trebui să facă guvernele pentru a combate schimbările climatice?” În data de 5 decembrie, 27 dintre aceste mesaje au fost transmise delegației UE care va reprezenta Comisia Europeană la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, ce se va desfășura la Copenhaga în perioada 7 - 18 decembrie 2009.
Mesajele vor fi prezentate de către regizorul și prezentatorul belgian Nic Balthazar, într-un tren denumit „Climate Express” – „Expresul pentru mediu” (www.traintocopenhagen.org). Trenul a plecat din gara Midi din Bruxelles în data de 5 decembrie, la ora 09:11, transportând la Copenhaga o delegație de rang înalt din partea UE și reprezentanți ai organizațiilor de mediu. Balthazar este celebru pentru angajamentul lui în lupta împotriva schimbărilor climatice, în special pentru activitatea lui în cadrul campaniei „The Big Ask”. El afirmă: „Eforturile pe care politicienii doresc să le depună în prezent sunt insuficiente. Copenhaga reprezintă oportunitatea de a aduce o contribuție în privința schimbărilor climatice. Eșecul nu reprezintă o opțiune!”
Declarația lui Balthazar și cele ale altor șapte ambasadori marcanți ai campaniei, cum sunt actorii danezi Mads Mikkelsen și Connie Nielsen, actrița germană Christiane Paul și fosta jucătoare bulgară de tenis Magdalena Maleeva, vor fi puse în evidență în tren. Mesajele lor sunt în concordanță cu cele ale altor peste 1000 de europeni care au publicat declarații pe site-ul web. Printre ideile prezentate, pe lângă reducerea emisiilor de CO2, se numără și „plantarea mai multor copaci”, „încurajarea reciclării”, „reducerea dependenței de petrol și gaze” și „finanțarea furnizorilor de energie regenerabilă”. S-au adresat numeroase apeluri constructorilor de mașini să producă vehicule cu un consum redus de carburant și care să genereze mai puține emisii. Mulți au fost îngrijorați că generațiile viitoare nu vor beneficia de aceleași opțiuni ca noi.
Climate Express reprezintă o ocazie unică, iar trenul se va opri în Cologne, Hamburg și Copenhaga. Programul pe durata călătoriei cuprinde dezbateri în grup, muzică live și întruniri neoficiale, precum și ceremonia de transmitere a mesajelor privind schimbările climatice.
Această campanie a Comisiei Europene are scopul de a atrage atenția publicului cu privire la importanța acțiunilor individuale în protejarea mediului, precum și de a spori presiunea asupra guvernelor naționale astfel încât acestea să întreprindă acțiuni ferme pentru reducerea emisiilor de CO2, prin adoptarea unui acord ambițios la Copenhaga. Obiectivul UE este de a reduce emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial cu până la 30 de procente, cu condiția ca celelalte părți să-și asume angajamente similare. (Mihaela Ghinescu)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:35:04 Ora standard a Europei de Est